Μεγάλο Χωριό

Τήλος
Φωτό:

Χτισμένη στην ενδοχώρα του νησιού, στο βόρειο τμήμα του, η πρωτεύουσα διατηρεί αρκετά στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα πετρόχτιστα σπίτια απλώνονται στα ριζά του απόκρημνου λόφου του Αγίου Στεφάνου, κάτω από τα ερείπια του αρχαίου οικισμού και του μεσαιωνικού κάστρου. Το Μεγάλο Χωριό έχει 233 κατοίκους. Απέχει 7 χλμ BΔ από το λιμάνι, τα Λιβάδια.

Η Αρχαία Πόλη και το Μεσαιωνικό Κάστρο

Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ και ΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ KAΣTPO, σε φυσικά οχυρή θέση, στην ανατολική πλαγιά και στην κορυφή του λόφου του Αγίου Στεφάνου, που υψώνεται πάνω από το σύγχρονο οικισμό.Οι οικίες της αρχαίας πόλης ήταν χτισμένες πάνω σε άνδηρα που διαμορφώθηκαν κυρίως κατά την Κλασική και την Ελληνιστική Εποχή, όμως η κατοίκηση στο λόφο πρέπει να είχε ξεκινήσει παλαιότερα. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η οχυρωμένη ακρόπολη, στην οποία βρισκόταν το ιερό του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος, κυρίων θεοτήτων του νησιού. Τμήμα του αρχαίου τείχους - οικοδομήθηκε στο α' μισό του 4ου αι. π.Χ. - διασώζεται πίσω από την καινούρια εκκλησία του Ταξιάρχη.Το μεσαιωνικό κάστρο αντικατέστησε την οχύρωση της ακρόπολης και αποτέλεσε ασφαλές καταφύγιο για τους κατοίκους του νησιού. Διαμορφωμένο από τους Ιωαννίτες Ιππότες, καθιστούσε δυνατό τον έλεγχο των λιμανιών της Ερίστου και του Αγίου Αντωνίου, καθώς και της Νισύρου. Διέθετε στην ανατολική πλευρά του ογκώδη τετράγωνο πύργο. Στο εσωτερικό σώζονται θεμέλια κτισμάτων και δεξαμενές νερού, καθώς και η μισοερειπωμένη εκκλησία του Ταξιάρχη, χτισμένη το 14ο-15ο αι. στη θέση του ναού του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος. Από την αρχική τοιχογράφηση του 14ου ή των αρχών του 15ου αι. διατηρούνται δύο μόνο παραστάσεις (Μεταμόρφωση, Έγερση Λαζάρου). Στο 17ο αι. ανάγονται τα υπολείμματα τοιχογραφιών στην αψίδα και το νάρθηκα. Από το κάστρο έχετε υπέροχη θέα και μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα στον όρμο του Aγίου Aντωνίου.

Η Παλαιοντολογική Συλλογή

Η ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ, με οστά νάνου ελέφαντα, πληροφοριακό υλικό, σχεδιαγράμματα και φωτογραφίες από τις ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί στο σπήλαιο Χαρκαδιό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην Έριστο, στον Άγιο Αντώνιο και στην Πλάκα.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Tριήμερο πανηγύρι, 25-27 Iουλίου, στο μοναστήρι του Aγίου Παντελεήμονα, προστάτη του νησιού.

Πανηγύρι στις 23 Aυγούστου, της Παναγίας της Kαμαριανής, 2 χλμ έξω από το χωριό.

Ο "χορός της κούπας" στις 28 Iουλίου, στην αυλή της εκκλησίας του Tαξιάρχη.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 44210.

Τήλος - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ