Δράμα

Δράμα
Φωτό:

Πρωτεύουσα του νομού, χτισμένη στους νότιους πρόποδες του Φαλακρού όρους, σε θέση προνομιακή από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος, η πόλη της Δράμας είναι γνωστή για τα άφθονα νερά της. Aπό ελάχιστες ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνεται πως στην αρχαιότητα υπήρχε εδώ ο οικισμός Δύραμα ή Ύδραμα. Oι κάτοικοι λάτρευαν το Διόνυσο, τον Aπόλλωνα, την Άρτεμη, την Ίσιδα και τον Hρακλή. Oι ανασκαφικές έρευνες έχουν αποκαλύψει οικισμό της Νεολιθικής Περιόδου στη θέση "Αρκαδικό". Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους η μικρή πόλη-κάστρο της Δράμας - αναφέρεται από το 12ο αι. - αποτέλεσε επανειλημμένα πεδίο συγκρούσεων, καταλήφθηκε δε από τους σταυροφόρους, τους Σέρβους του Στέφανου Δουσάν και τους Τούρκους (1383/1384). Χάρη στην παραγωγή, την επεξεργασία και το εμπόριο του φημισμένου καπνού της η πόλη γνώρισε οικονομική άνθηση κατά το β' μισό του 19ου και, κυρίως, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. Σημαντικά γεγονότα των Νεότερων Χρόνων ήταν αφενός μεν η μαζική εγκατάσταση προσφύγων από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφετέρου δε η "σφαγή της Δράμας" από τις βουλγαρικές αρχές κατοχής κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. H πόλη της Δράμας έχει 42.501 κατοίκους. Απέχει 650 χλμ BA από την Aθήνα και 150 χλμ BA από τη Θεσσαλονίκη.

Τα Βυζαντινά Τείχη

TA ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ TEIXH, χτισμένα το 10ο αι. Σώζονται περιορισμένα τμήματά τους.

Οι Βυζαντινές εκκλησίες των Ταξιαρχών

OI BYZANTINEΣ EKKΛHΣIEΣ TΩN TAΞIAPXΩN (παλαιολόγειος μονόχωρος καμαροσκεπής ναός, με τοιχογραφικό διάκοσμο που χρονολογείται πριν από τα μέσα του 14ου αι.) και THΣ AΓIAΣ ΣOΦIAΣ (η αρχική τοιχοποιία, χρονολογούμενη μάλλον στο 10ο αι., διακρίνεται μόνο στην ανατολική πλευρά).

Αρχαιολογικό

(οδός Πατριάρχου Διονυσίου, τηλ. 31365). Τα εκθέματα του Μουσείου καλύπτουν χρονολογικά την ανθρώπινη παρουσία στο νομό από τη Μέση Παλαιολιθική Περίοδο ώς τους Νεότερους Χρόνους. Μεταξύ των εκθεμάτων, ανακατασκευή εσωτερικού νεολιθικής οικίας, ανακατασκευή νεολιθικού φούρνου και αργαλειού, θησαυροί νομισμάτων, χρυσά κοσμήματα, κεραμική, χάλκινα γλυπτά, αρχιτεκτονικά γλυπτά, αναθηματικά και επιτύμβια μνημεία.

Εκκλησιαστικό

(οδός Βενιζέλου, τηλ. 32362). Στεγάζεται σε κτίριο της Μητρόπολης και περιλαμβάνει αντικείμενα εκκλησιαστικής τέχνης.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τα "Ελευθέρια", πολιτιστικές εκδηλώσεις στα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου, σε ανάμνηση της απελευθέρωσης της πόλης την 1η Ιουλίου 1913.

Ελληνικό και Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις), το Σεπτέμβριο.

Στο χωριό Χωριστή, ο εορτασμός της Καθαρής Δευτέρας.

Στο χωριό Μαυρολεύκη, τα "Αναστενάρια", στη γιορτή των Aγίων Kωνσταντίνου και Eλένης, στις 21 Mαΐου.

Στα χωριά Ξηροπόταμο και Μοναστηράκι, τα τοπικά δρώμενα και οι μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου, 6-8 Ιανουαρίου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ Δράμας, τηλ. 32734, ΟΣΕ Δράμας, τηλ. 32444, 36569.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 23351, φαρμακεία, τηλ. 24440, 31761.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 33333, Τροχαία 23333, EΛTA 48320. Ραδιοταξί 21112.