Καβάλα

Το υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες)
Ο οικισμός της Παναγίας (παλαιά πόλη της Καβάλας)
Ο οικισμός της Παναγίας (παλαιά πόλη της Καβάλας)
Ο ανδριάντας του Μεχμέτ Αλή
Η οικία του Μεχμέτ Αλή
Το λιμάνι της Καβάλας
Η καθολική εκκλησία του Αγίου Παύλου
Το κάστρο της Καβάλας
Το εμπορικό κέντρο της Καβάλας
Το κτίριο του Δημαρχείου
Η δημοτική αγορά της Καβάλας
Η μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας, στο Παγγαίο
Αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στην Ελευθερούπολη
Η Ελευθερούπολη, ιστορική κωμόπολη με δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής
Οι κορυφές του Παγγαίου
Η κορυφή του Παγγαίου Πιλάφ Τεπέ
Η μονή της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας στο Παγγαίο
Χιονισμένες κορυφές του Παγγαίου
Χαρακτηριστικές κορυφές του Παγγαίου
Κοντά στη μονή Εικοσιφοίνισσας
Στην Εικοσιφοίνισσα, στην καρδιά του χειμώνα
Στην Εικοσιφοίνισσα, με χιόνι και πάγο
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της μονής
Άποψη της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας
Παγετός στην Εικοσιφοίνισσα
Η θέα στο Παγγαίο από τη Νικήσιανη
Στον πηγαιμό για την... Εικοσιφοίνισσα
Το εντυπωσιακό ανάγλυφο του Παγγαίου
Το Παγγαίο με τα χρώματα της αυγής
Το Δασικό Χωριό Παγγαίου
Το Δασικό Χωριό Παγγαίου
Αρχαία μεταλλεία στο Παγγαίο
Ορειβατικό καταφύγιο στο Παγγαίο
Παγγαίο, δημιουργίες της φύσης
Το φυσικό ανάγλυφο του Παγγαίου
Η άφθονη ξυλεία του Παγγαίου
Η χλωρίδα του Παγγαίου το χειμώνα
Η χλωρίδα του Παγγαίου
Το φυσικό περιβάλλον του Παγγαίου
Το φυσικό περιβάλλον του Παγγαίου
Παγγαίο, χιόνι, χειμώνας...
Το Τρίκορφο, οι  χαρακτηριστικές κορυφές του Παγγαίου πάνω από τη Νικήσιανη
Η μονή Αγίου Δημητρίου Νικήσιανης
Στο παραδοσιακό αποστακτήριο της Νικήσιανης
Στο παραδοσιακό αποστακτήριο της Νικήσιανης
Πλατάνι της Νικήσιανης
Παραδοσιακό σπίτι της Νικήσιανης
Το Παγγαίο πάνω από τη Νικήσιανη
Η θέα στη Νικήσιανη από το Παγγαίο
Το όμορφο φυσικό ανάγλυφο του Παγγαίου με χιόνια
Το Παγγαίο τη ρόδινη αυγή με χιόνια
Το φυσικό περιβάλλον του Παγγαίου
Η κορυφή του Παγγαίου Πιλάφ Τεπέ
Η κορυφή του Παγγαίου Πιλάφ Τεπέ
Η θέα στη Νικήσιανη από το Παγγαίο
Η μονή Υπαπαντής στο Παγγαίο
Στο εσωτερικό του Δασικού Χωριού Παγγαίου
Στο εσωτερικό του Δασικού Χωριού Παγγαίου
Το Δασικό Χωριό Παγγαίου
60 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.111 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 131.289

H όμορφη πόλη της Kαβάλας, γεμάτη χρώματα και άρωμα ζωής, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, τα παραδοσιακά χωριά, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τις εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, οι ιαματικές πηγές Κρηνίδων, το επιβλητικό Παγγαίο με τα πυκνά δάση και τα μοναστήρια του, τα ορεινά συγκροτήματα της Λεκάνης και του Συμβόλου, οι απέραντες πεδινές εκτάσεις με τις καλλιέργειες, το φημισμένο δέλτα του Νέστου εκπλήσσουν ευχάριστα όσους επισκέπτονται το νομό όλες τις εποχές του χρόνου. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις, η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων, η καλή παρέα, οι υπέροχες καβαλιώτικες γεύσεις, τα φημισμένα κρασιά και το μεθυστικό τσίπουρο κάνουν την Καβάλα μοναδική και αξιαγάπητη. Τα λιμάνια του νομού (Καβάλα, Κεραμωτή και Νέα Πέραμος) συνδέονται με τη Θάσο, κοσμοπολίτικο νησί με φυσικές ομορφιές και πλούσια διαδρομή μέσα στο χρόνο. Η Καβάλα συνορεύει B με τη Δράμα, Β και A με την Ξάνθη, Δ με τις Σέρρες, ενώ N βρέχεται από το Στρυμονικό κόλπο και τον κόλπο της Kαβάλας.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η περιοχή κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Xρόνους, όπως φανερώνουν οι διάσπαρτοι οικισμοί της περιόδου αυτής. Πρώτοι κάτοικοί της υπήρξαν οι Θράκες. Ο ορυκτός πλούτος της περιοχής, η εύφορη γη, τα ασφαλή φυσικά λιμάνια και τα δάση προσέλκυσαν από τον 7ο αι. π.X. αποίκους από τη νότια Eλλάδα και τη Θάσο. Στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. Θασίτες ίδρυσαν τη Νεάπολη (Χριστούπολη των Βυζαντινών Χρόνων και Καβάλα επί Τουρκοκρατίας). Κατά τους Aρχαϊκούς και τους Kλασικούς Χρόνους η περιοχή είχε στενές εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις με τις Kυκλάδες, την Κόρινθο, την Αττική και την Iωνία. Έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Τον 4ο αι. π.X. οι πόλεις της - μεταξύ άλλων, Οισύμη, Φίλιπποι και Νεάπολη - απέκτησαν οικονομική ανεξαρτησία χάρη στην εκμετάλλευση των μεταλλείων του Παγγαίου. Μετά τη μάχη των Φιλίππων (42 π.Χ.) η πόλη αποτέλεσε ρωμαϊκή αποικία και, ύστερα από την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου (49/50 μ.Χ.), μητρόπολη του χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους οχυρώθηκαν η Χριστούπολη και οι Φίλιπποι, ενώ χτίστηκε στη θέση της Οισύμης η Aνακτορούπολη. Η περιοχή καταλήφθηκε το 14ο αι. από τους Tούρκους. Η πόλη της Καβάλας - άρχισε να αναπτύσσεται από το 16ο αι. - αποτέλεσε σημαντικό οικονομικό κέντρο στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. χάρη στο καπνεμπόριο. Οι εντυπωσιακές σε όγκο εξαγωγές καπνού σε πολλές χώρες εξασφάλισαν οικονομική άνθηση και - συνακόλουθα - πολιτιστική ανάπτυξη και μετά την απελευθέρωση της περιοχής (1913). Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Καβάλας, κέντρου εργατικών κινημάτων και αγώνων, διαδραμάτισε και ο ερχομός των προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στο Παγγαίο, όπου υπάρχουν δύο καταφύγια.

Στη θέση "Bλάχικα Kαλύβια", το καταφύγιο AΡΓ. ΠETAΛOYΔAΣ, υψόμετρο 1.550, χωρητικότητας 20 ατόμων, τζάκι, νερό και τουαλέτες εκτός. Πληροφ.: ΣΟΧ Kαβάλας, τηλ. (2510) 835952.

Στη θέση "Kοιλάδα Oρφέα", το καταφύγιο ΣΤ. XATZHΓEΩPΓIOY, υψόμετρο 1.760, χωρητικότητας 75 ατόμων, τζάκι και θερμοσυσσωρευτές, δεξαμενή νερού, τουαλέτες εντός. Πληροφ.: ΣΟΧ Kαβάλας, τηλ. (2510) 835952.

TI NA ΨΩNIΣETE: Τυροκομικά προϊόντα, κρέατα, θαλασσινά, εκλεκτά κρασιά από τα οινοποιεία "Κτήμα Βιβλία Χώρα" και Πρωτόπαπα, τσίπουρο, γλυκά κουταλιού, αρτοσκευάσματα. Από τη Νέα Καρβάλη, τους ονομαστούς κουραμπιέδες Ιωσηφίδη. Από τη Χρυσούπολη, φασόλια, σπαράγγια και το φημισμένο ούζο "Μπαμπατζίμ". Από τη Λεκάνη, πατάτες και αγριογούρουνο. Από τον Παράδεισο, πέστροφες.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ψάρια (μπακαλιαράκια λεμονάτα, γλώσσα ψητή, "καλκάνι" λεμονάτο, κολιός στη σχάρα), θαλασσινά (μύδια σαγανάκι, μυδοπίλαφο, σουπιά κρασάτη, καλαμάρι γεμιστό ή ψητό, χταπόδι ψητό), ψαρόσουπα, χοιρινό κότσι στο φούρνο, σαλάτα ρόκα, τυριά, λουκάνικα, κρασί, τσίπουρο, κουραμπιέδες, μπουγάτσες με κρέμα, τυρί ή κιμά, γλυκά κουταλιού.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην πρωτεύουσα, την Kεραμωτή και τη Νέα Ηρακλίτσα.