Γαληψός

Καβάλα
Φωτό:

Μεσόγειο χωριό, έδρα του Δήμου Ορφανού, η Γαληψός οφείλει την ονομασία της στην ομώνυμη αρχαία αποικία της Θάσου, που τοποθετείται από τους ερευνητές στη θέση "Γαϊδουρόκαστρο", ανατολικά από την παραλία του χωριού Καριανής (Κάρυανης). Στον αρχαιολογικό χώρο της Γαληψού σώζονται τμήματα των τειχών της θασίτικης αποικίας (οι ανασκαφές στο νεκροταφείο της έχουν φέρει στο φως ευρήματα που χρονολογούνται από τον 6ο ώς τον 4ο αι. π.Χ.) στο λόφο της ακρόπολης και, σε γειτονικό λόφο, ίχνη προγενέστερου οικισμού (η αρχαιότερη φάση του ανάγεται στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου). Στην ευρύτερη περιοχή του σύγχρονου οικισμού της Γαληψού βρίσκονταν, κατά την άποψη των ερευνητών, και οι αρχαίες πόλεις Φάγρης (στην περιοχή του Ορφανίου, στο λόφο Κανόνι) και Ηιών (πιθανώς κοντά στην Παραλία Οφρυνίου). Η Γαληψός έχει 433 κατοίκους. Απέχει 47,5 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα.

Το Οινοποιείο "Κτήμα Βιβλία Χώρα"

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ "ΚΤΗΜΑ ΒΙΒΛΙΑ ΧΩΡΑ" (τηλ. 44974), πρότυπος βιολογικός αμπελώνας, κοντά στο Κοκκινοχώρι. Η περιοχή (Βιβλία Χώρα την αποκαλούσαν στην αρχαιότητα) έχει μακρά οινοποιητική παράδοση. Το οινοποιείο περιλαμβάνει χώρους παραγωγής και αποθήκευσης κρασιών, υπόγειες κάβες παλαίωσης, καθώς και αίθουσες για την υποδοχή και τη φιλοξενία των επισκεπτών. Στις πλαγιές του Παγγαίου καλλιεργούνται εκλεκτές ποικιλίες - Sauvignon Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Semillon, Ασύρτικο, Αγιωργίτικο.

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στο Ποδοχώρι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Στο Κοκκινοχώρι, η "Γιορτή κρασιού", με πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκτίθενται τοπικά προϊόντα και προσφέρονται κρασιά από οινοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας.