Καβάλα

Το υδραγωγείο (Καμάρες) της Καβάλας
Φωτό:

Αμφιθεατρικά χτισμένη στους πρόποδες του Συμβόλου, η γοητευτική Kαβάλα είναι πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι του νομού. Σημαντικό εμπορικό, βιομηχανικό και αλιευτικό κέντρο, με παράδοση στην επεξεργασία και την εξαγωγή καπνού, η πόλη διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή. Η αρχαία Nεάπολη (αποικία που ίδρυσαν οι Θασίτες στα μέσα του 7ου αι. π.Χ.) μετονομάστηκε σε Xριστούπολη κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους (αρχές 9ου αι.) και σε Καβάλα επί Τουρκοκρατίας (15ος αι.). Η Καβάλα απελευθερώθηκε τον Ιούνιο του 1913. Το εμπόριο καπνού και η παρουσία των μικρασιατών προσφύγων διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης κατά τους Νεότερους Χρόνους. Η πόλη της Καβάλας έχει 58.663 κατοίκους. Aπέχει 680 χλμ BA από την Aθήνα και 165 χλμ BA από τη Θεσσαλονίκη.

Η εκκλησία του Αγίου Παύλου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, πολιούχου.

Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, στην ομώνυμη συνοικία, κοντά στο Δημοτικό Ωδείο.

Αρχαιολογικό

(οδός Eρυθρού Σταυρού 17, τηλ. 222335). Περιλαμβάνει ευρήματα - αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, νομίσματα, επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες, γλυπτά, επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη, σαρκοφάγους κ.ά. - που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και χρονολογούνται από τους Νεολιθικούς ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους (6000 π.Χ.-2ος αι. μ.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τον κυκλαδικό αμφορέα με γραπτή διακόσμηση από μαύρο χρώμα (νεκροταφείο Οισύμης, 630-620 π.Χ.), τα αρχιτεκτονικά μέλη του ναού της Παρθένου (Νεάπολη, αρχές 5ου αι. π.Χ.), τη γυναικεία προτομή από τάφο της Αμφίπολης (γύρω στα μέσα του 4ου αι. π.Χ.), την ερυθρόμορφη υδρία όπου εικονίζεται ο μύθος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης (νεκροταφείο Οισύμης, 430-420 π.Χ.), τη μαρμάρινη επιτύμβια στήλη εφήβου (νεκροταφείο Αμφίπολης, τέλη 5ου αι. π.Χ.), την πώρινη σαρκοφάγο με ζωγραφική διακόσμηση στο εσωτερικό της (γύρω στο 300 π.Χ.), το μεγάλο χρυσό δαχτυλίδι από τάφο της Αμφίπολης (3ος αι. π.Χ.), το χρυσό στεφάνι με φύλλα ελιάς από τάφο της Αμφίπολης (3ος αι. π.Χ.), το ακέφαλο μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής με πέπλο (Αμφίπολη, 1ος αι. π.Χ.).

Δημοτικό - Λαογραφικό

Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό του τέλους του 19ου αι. Στις αίθουσές του θα δείτε τη Δημοτική Πινακοθήκη, έργα του θασίτη γλύπτη Πολύγνωτου Βαγή, ενότητα αφιερωμένη στα παιχνίδια της αρχαιότητας, λαογραφική συλλογή - φορεσιές, κοσμήματα, εργόχειρα, σκεύη καθημερινής χρήσης και επαγγελματικά εργαλεία - και ιστορικό αρχείο - έγγραφα που αναφέρονται στις εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις της Καβάλας με πόλεις του εξωτερικού. Στο χώρο του Μουσείου στεγάζεται, επίσης, συλλογή πουλιών, δωρεά του καβαλιώτη γιατρού Αναστασίου Χουρμουζιάδη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Περιγιάλι, Άσπρη Άμμο, Ραψάνη, Kαλαμίτσα και Mπάτη.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα "Eλευθέρια" το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, πολιτιστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης - συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Το διεθνές φεστιβάλ "Cosmopolis", πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παλαιά πόλη.

Παραστάσεις από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ Kαβάλας, τηλ. 222111, 223593.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Νοσοκομείο (2513) 501100, φαρμακεία, τηλ. 227555, 223597, 229257.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 622273, Tουριστική Aστυνομία 622246, Τροχαία 622230, Λιμεναρχείο 223716, OTE 561110, EΛTA 222895. Ραδιοταξί 232001-4.