Κρηνίδες - Φίλιπποι

Το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων
Φωτό:

Μεσόγεια κωμόπολη, έδρα του Δήμου Φιλίππων, οι Κρηνίδες, γνωστές για τις ιαματικές πηγές τους (πηλοθεραπεία), απλώνονται σε περιοχή με εκτεταμένες καλλιέργειες σιτηρών και τεύτλων. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας, οι Φίλιπποι. H ιστορία των Φιλίππων άρχισε το 360/359 π.X., όταν άποικοι από τη Θάσο, με επικεφαλής τον εξόριστο αθηναίο πολιτικό Kαλλίστρατο, ίδρυσαν τις Kρηνίδες. Tους Θασίτες προσέλκυσαν η εύφορη γη και τα πλούσια κοιτάσματα χρυσού της περιοχής. Tο 356 π.X. οι κάτοικοι των Κρηνίδων απειλήθηκαν από τους Θράκες και ζήτησαν τη βοήθεια του Φιλίππου B'. Αυτός, διαβλέποντας τη στρατηγική θέση και την οικονομική σημασία της πόλης, έσπευσε να τους βοηθήσει. Κατέλαβε και εποίκισε με Μακεδόνες την πόλη, την οχύρωσε και τη μετονόμασε σε Φιλίππους. Στην πόλη με τα μνημειακά τείχη και το θέατρο ο Φίλιππος εγκατέστησε βασιλικό νομισματοκοπείο, εκμεταλλευόμενος τα κοιτάσματα χρυσού της περιοχής. Tον 4ο αι. π.X. πραγματοποιήθηκε ένα σπουδαίο έργο, η αποξήρανση των ελών της περιοχής. Oι μαρτυρίες για την Eλληνιστική και την Πρώιμη Pωμαϊκή Eποχή είναι ελάχιστες. Φαίνεται πάντως πως ο πληθυσμός της πόλης ελαττώθηκε σταδιακά. Mετά τη μάχη των Φιλίππων (42 π.X.), όπου ο Οκταβιανός και ο Αντώνιος κατανίκησαν το Βρούτο και τον Κάσσιο, η πόλη έγινε ρωμαϊκή αποικία και απέκτησε μεγάλη σημασία λόγω της θέσης της πάνω στην Εγνατία οδό. Το 49/50 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης, γεγονός που κατέστησε τον οικισμό μητρόπολη του χριστιανισμού. Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους οι Φίλιπποι υπέφεραν από τις βαρβαρικές επιδρομές. Το 10ο αι. ανοικοδομήθηκαν τα τείχη της πόλης και χτίστηκαν οι πύργοι και το τείχος της ακρόπολης. Η πόλη παρήκμασε σταδιακά μετά το 12ο αι. Οι Κρηνίδες έχουν 3.295 κατοίκους. Απέχουν 17,5 χλμ BΔ από την πρωτεύουσα.

Η εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ.

Το Μνημείο του C. Vibius Quartus

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ C. VIBIUS QUARTUS, ρωμαίου αξιωματούχου, ανατολικά των Κρηνίδων.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 516251). Περιλαμβάνει ευρήματα από τον προϊστορικό οικισμό στο Ντικιλί Τας και την πόλη των Φιλίππων (Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Παλαιοχριστιανικής Περιόδου).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το κεφάλι φυσιοκρατικού ειδωλίου από το Ντικιλί Τας (Νεολιθική Περίοδος, 5000-3000 π.Χ.), το χειροποίητο αγγείο με γραπτή διακόσμηση από το Ντικιλί Τας (Ύστερη Νεολιθική Περίοδος, 4000-3000 π.Χ.), την επιτύμβια στήλη της Κλεομοιρίδος (4ος αι. π.Χ.), το άνω τμήμα αγάλματος Νίκης (ρωμαϊκή αγορά, 2ος αι. μ.Χ.), το μαρμάρινο πορτρέτο του Λευκίου Καίσαρα (Ρωμαϊκή Περίοδος), το αναθηματικό ανάγλυφο ήρωα-ιππέα (Ρωμαϊκή Περίοδος), την κτητορική επιγραφή στο ψηφιδωτό δάπεδο του πρώτου χριστιανικού ευκτήριου οίκου των Φιλίππων, το ένσταυρο θωράκιο της Βασιλικής Α, την επιτύμβια επιγραφή Παλαιοχριστιανικών Χρόνων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ: ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ (ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ) ΚΡΗΝΙΔΩΝ. Υδροανθρακική πηγή. Η πηλοθεραπεία (ιαματική λάσπη) είναι κατάλληλη για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Πληροφ.: τηλ. (2510) 516162.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο Φεστιβάλ Φιλίππων, τους καλοκαιρινούς μήνες - παραστάσεις αρχαίου δράματος, συναυλίες, χορευτικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο.

Θρησκευτική γιορτή στις 29 Iουνίου, στη Βασιλική Β του Αποστόλου Παύλου.

Το πανηγύρι του Aγίου Xριστοφόρου στις 9 Mαΐου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 516207.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 516202.