Νέα Καρβάλη

Καβάλα
Φωτό:

Παραθαλάσσια κωμόπολη, γνωστή για τα παραδοσιακά γλυκά της - ονομαστοί είναι οι κουραμπιέδες και οι μπουγάτσες Νέας Καρβάλης. Ο οικισμός - δημιούργημα των μικρασιατών προσφύγων της καππαδοκικής Καρβάλης ή Γκέλβερι - απλώνεται κατά μήκος εκτεταμένης παραλίας με άμμο και βότσαλα, καθώς και γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου. Η Νέα Καρβάλη έχει 2.244 κατοίκους. Aπέχει 10,5 χλμ A από την πρωτεύουσα.

Η εκκλησία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου.

Ο Παραδοσιακός Οικισμός "Ακόντισμα"

Ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ "ΑΚΟΝΤΙΣΜΑ" (τηλ. 316115), ξενοδοχειακό συγκρότημα με ιδιαίτερο χρώμα, σε λόφο κοντά στη Νέα Καρβάλη. Αποτελείται από πετρόχτιστα δωμάτια, το εστιατόριο "Οκτάγωνο", καφέ, ταβέρνα, αίθουσα συνεδριάσεων, υπαίθριο θέατρο και το εκκλησάκι της Ανάληψης.

Ιστορικό και Λαογραφικό Καππαδοκίας

(τηλ. 316192), δημιούργημα της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Eκτίθενται καππαδοκικές φορεσιές, χαλιά, αγγεία, αγιογραφίες, κοσμήματα, κεντήματα και σκεύη οικιακής χρήσης. Το Μουσείο διαθέτει σπάνια συλλογή βιβλίων και μεγάλο αριθμό εγγράφων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία της Νέας Καρβάλης.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "Ήλιος και Πέτρα" τον Ιούλιο, στο υπαίθριο θέατρο του παραδοσιακού οικισμού "Ακόντισμα".

Τα "Σάγια", αναβίωση παλαιού εθίμου την παραμονή των Θεοφανίων.

Tο πανηγύρι του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στις 25 Iανουαρίου.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 316205, EΛTA 316238.