Νέα Πέραμος

Καβάλα
Φωτό:

Παραθαλάσσια κωμόπολη, έδρα του Δήμου Ελευθερών, η Νέα Πέραμος απλώνεται γύρω από ανοιχτό όρμο (όρμο Ελευθερών). Kατέχει τη θέση της θασίτικης αποικίας Oισύμης ή Αισύμης, που μνημονεύεται από τον Όμηρο και το Θουκυδίδη. Φεριμπότ συνδέουν το λιμάνι της Νέας Περάμου με τον Πρίνο της Θάσου. Η Νέα Πέραμος έχει 2.468 κατοίκους. Aπέχει 18 χλμ NΔ από την πρωτεύουσα.

Η Αρχαία Οισύμη

H APXAIA OIΣYMH, χτισμένη σε φυσικά οχυρή θέση. Σώζονται τμήματα από το τείχος και ναό (μάλλον της προστάτιδας της πόλης, Aθηνάς). Tα σημαντικά ευρήματα στο νεκροταφείο της πόλης (7ος-5ος αι. π.X.) μαρτυρούν τις πολιτιστικές και τις εμπορικές σχέσεις της Oισύμης με την Πάρο, τη Pόδο, την Kόρινθο, την Aθήνα και την Iωνία. Tον 4ο αι. π.X. η πόλη έγινε ανεξάρτητη οικονομικά, ανέπτυξε την παραγωγή κρασιού - ονομαστός ήταν ο "βίβλινος οίνος" - και έκοψε τα πρώτα νομίσματά της. Tο 356 π.X. ο Φίλιππος B' τη μετονόμασε σε Hμάθεια.

Η Βυζαντινή Ανακτορούπολη

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΝΑΚΤΟΡΟΥΠΟΛΗ, χτισμένη στη θέση της αρχαίας Οισύμης. Το κάστρο της δεσπόζει στη χερσόνησο Βρασίδα, δίπλα στο λόφο της αρχαίας πόλης. Η πόλη εμφανίστηκε τον 9ο αι. ως έδρα επισκοπής. Οχυρώθηκε το 12ο αι. και έπαψε να υφίσταται το 14ο-15ο αι. με την οθωμανική εξάπλωση.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*ΚΟΛΥΜΠΙ: Στις παραλίες Νέας Περάμου, χερσονήσου Βρασίδα, Αμμολόφων, Σαρακήνα (Ελαιοχωρίου), Μυρτόφυτου και Φωλιάς.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Στο Ελαιοχώρι, η "Γιορτή του σταφυλιού" τους καλοκαιρινούς μήνες - μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 21235, φαρμακεία, τηλ. 21505, 21317.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 21111, Λιμεναρχείο 21711, OTE 22399, EΛTA 21702.