Αμφίπολη

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αμφίπολης
Φωτό:

Η Αμφίπολη, σημαντική πόλη της Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα, ήταν χτισμένη σε προνομιακή θέση: κοντά στις εύφορες εκβολές του Στρυμόνα και στο πλούσιο σε πολύτιμα μέταλλα και ναυπηγήσιμη ξυλεία όρος, το Παγγαίο. Το 438/437 π.Χ. ο αθηναίος στρατηγός Άγνωνας ίδρυσε στην περιοχή των εκβολών του Στρυμόνα - είχε κατοικηθεί ήδη από τη Νεολιθική Περίοδο, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα - αποικία, που αποσκίρτησε από τη μητρόπολη το 422 π.Χ. και παρέμεινε αυτόνομη πόλη ώς την ένταξή της στο μακεδονικό βασίλειο του Φιλίππου Β' (357 π.Χ.). Η Αμφίπολη αποτέλεσε ισχυρή πόλη του μακεδονικού βασιλείου, ακμαίο οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Επί Ρωμαιοκρατίας η πόλη - σταθμός της Εγνατίας οδού - υπήρξε σημαντικό αστικό κέντρο, με αξιοσημείωτη ανάπτυξη στον οικονομικό και στον πολιτιστικό τομέα. Νέα άνθηση γνώρισε η Αμφίπολη ως χριστιανικό προσκύνημα. Ο λοιμός του 6ου αι. μ.Χ. και οι μετακινήσεις σλαβικών πληθυσμών οδήγησαν σε σταδιακή υποβάθμιση της πόλης και επέφεραν τελικά τη διάλυσή της ως αστικού κέντρου. Ο σύγχρονος οικισμός έχει 213 κατοίκους. Απέχει 60 χλμ NA από την πρωτεύουσα.

Ο Αρχαιολογικός Χώρος

Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μεγάλα τμήματα των τειχών, ιερά - αφιερωμένα σε τοπικές θεότητες και δαίμονες, στους ολύμπιους θεούς, στους αιγύπτιους θεούς και σε ανατολικές θεότητες -, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια - μεταξύ αυτών, μνημειακά κτίρια με ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες -, το Γυμνάσιο, κτιριακό συγκρότημα όπου εκπαιδεύονταν και ασκούνταν οι νέοι, το θέατρο, πολυάριθμους τάφους διαφόρων τύπων με πλούσια κτερίσματα (ειδώλια, νομίσματα, αγγεία τοπικών εργαστηρίων και επείσακτα αγγεία, κοσμήματα κ.ά.), έργα κοροπλαστικής, γλυπτικής και μικροτεχνίας.Στο βόρειο σκέλος του τείχους έχει αποκαλυφθεί η μεγαλύτερη πύλη της αρχαίας Αμφίπολης (πύλη Γ), όπου κατέληγε γέφυρα του Στρυμόνα, κατασκευασμένη από ξύλινους πασσάλους.Την ακμή της χριστιανικής Αμφίπολης φανερώνουν τα εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα: τμήματα του οχυρωματικού περιβόλου - ξεχωρίζει ο πύργος των στρατηγών Αλεξίου και Ιωάννη, χτισμένος το 1367 -, τέσσερις τρίκλιτες βασιλικές (β' μισό 5ου αι.-6ος αι.), περίκεντρος ναός (6ος αι.), μνημειακή κινστέρνα (5ος/6ος αι.), επιγραφές, ανάγλυφα, επιτύμβιες στήλες, αγγεία, νομίσματα και έργα μικροτεχνίας.

Ο Λέων της Αμφιπόλεως

O ΛEΩN ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΕΩΣ, επιτάφιο μνημείο του 4ου αι. π.X. Πιθανώς ανήκε στον αμφιπολίτη ναύαρχο και πιστό σύντροφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Λαομέδοντα.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 32474). Στα εκθέματα του Μουσείου αποτυπώνεται η ιστορία της Αμφίπολης από τους Προϊστορικούς ώς τους Ύστερους Βυζαντινούς Χρόνους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τη σφραγίδα και τα ειδώλια Νεολιθικών Χρόνων από τον προϊστορικό οικισμό στο Λόφο 133, τα χρυσά κοσμήματα από τους τάφους στον τύμβο Καστά, την ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη του Αμύντα από το νεκροταφείο της Αμφίπολης (4ος αι. π.Χ.), το χρυσό στατήρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την προτομή θεάς με οπή αναρτήσεως από ελληνιστικό τάφο της Αμφίπολης, την ασημένια οστεοθήκη και το χρυσό στεφάνι ελιάς που βρέθηκε μέσα σε αυτήν, το χρυσό στεφάνι από ανδρική ταφή, την κεφαλή αγάλματος Αφροδίτης (ρωμαϊκό αντίγραφο κλασικού έργου), το δακτυλιόλιθο Ρωμαϊκών Χρόνων, τη μαρμάρινη στήλη του Εφηβαρχικού Νόμου της Αμφίπολης, που παρέχει πληροφορίες για την εκπαίδευση των εφήβων, το κιονόκρανο με ανάγλυφες κεφαλές κριών, τα θραύσματα τοιχογραφιών από ναΐσκο Βυζαντινών Χρόνων (12ος-13ος αι.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο πανηγύρι της Aγίας Φωτεινής την τρίτη Kυριακή μετά το Πάσχα.