Θάσος

Η Αλυκή, γραφικός τουριστικός οικισμός της Θάσου
Το θέατρο της αρχαίας πόλης της Θάσου
Λατομεία μαρμάρου στη Θάσο
Οι Καταρράκτες, κοντά στο Κάστρο, ανάσα δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες
Οι Καταρράκτες, κοντά στο Κάστρο, παραδεισένιο περιβάλλον στην καρδιά της Θάσου
Η Γκιόλα, φυσική πισίνα στις νότιες ακτές του νησιού, κοντά στην Αστρίδα
Η Χρυσή Αμμουδιά, εξωτική παραλία με ψιλή άμμο και γαλαζοπράσινα νερά
Το Λαογραφικό Μουσείο (Αρχοντικό Χατζηγιώργη) στο Θεολόγο
Η Ψιλή Άμμος, ανάμεσα στον Ποτό και την Αστρίδα, στο νότιο τμήμα του νησιού
Η Χρυσή Ακτή, η αμμουδερή παραλία της Σκάλας Ποταμιάς
Η Ποταμιά, κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά σε κατάφυτη περιοχή
Ο Παράδεισος, εξωτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, στις ανατολικές ακτές του νησιού
Η μονή Αρχαγγέλου, χτισμένη σε επιβλητική τοποθεσία, στις νότιες ακτές της Θάσου
Το Παλατάκι στα Λιμενάρια, αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των αρχών του 20ού αιώνα
Το παλαιό λιμάνι της πρωτεύουσας, από τις γοητευτικότερες γωνιές του νησιού
Η Αλυκή, γραφικός τουριστικός οικισμός με όμορφη ακρογιαλιά
16 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 379 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 95 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 13.765

Ιδανικός τόπος διακοπών, η κοσμοπολίτικη Θάσος, το βορειότερο νησί του Αιγαίου πελάγους, απέναντι από την Καβάλα, γοητεύει όσους τη γνωρίζουν με το θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο και την πλούσια βλάστηση, τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τις εξωτικές παραλίες της. Την εικόνα του νησιού έρχονται να συμπληρώσουν τα ορεινά χωριά με τη θασίτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με την ικανοποιητική τουριστική υποδομή, τα σημαντικά μνημεία της αρχαιότητας, που μαρτυρούν την αλλοτινή αίγλη της Θάσου, και οι ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές. Στα πυκνά δάση της Θάσου είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η μελισσοκομία. Το νησί - συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την πόλη της Καβάλας, την Κεραμωτή και τη Νέα Πέραμο - φημίζεται για το χιονόλευκο μάρμαρό του και τα κοιτάσματα πετρελαίου στον ευρύτερο υποθαλάσσιο χώρο του. Η ψηλότερη κορυφή της Θάσου είναι το Ψαριό, στο όρος Υψάριο, 1.206 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Νησί πλούσιο κατά την αρχαιότητα σε μεταλλεύματα, λατομεία μαρμάρου, ξυλεία και αγροτικά προϊόντα (φημισμένος, ο θασίτικος οίνος), η Θάσος κατοικήθηκε από τους Προϊστορικούς Χρόνους. Τα αρχαιότερα δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας στη Θάσο ανάγονται στην Παλαιολιθική Περίοδο. Οι αρχαιολογικές έρευνες στο νησί έχουν φέρει στο φως δείγματα ανθρώπινης παρουσίας και κατά τους κατοπινούς Προϊστορικούς Χρόνους (Νεολιθική Περίοδος, Εποχή του Χαλκού, Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου), όταν οι κάτοικοι ανέπτυξαν αξιόλογη μεταλλουργική δραστηριότητα, εκμεταλλευόμενοι τα κοιτάσματα χρυσού, χαλκού, μολύβδου και σιδήρου. Σύμφωνα με τις φιλολογικές πηγές, στα τέλη της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου (τέλη 8ου αι. π.Χ.) κατοικούσαν στη Θάσο Θράκες ή Βάρβαροι. Στις αρχές του 7ου αι. π.Χ., όπου τοποθετείται και η αφετηρία των Ιστορικών Χρόνων στο νησί, άποικοι από την Πάρο ίδρυσαν παράλιο οικισμό στο βόρειο άκρο του νησιού, που αποτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα πόλης της Θάσου. Κατά τους Αρχαϊκούς και τους Κλασικούς Χρόνους η Θάσος, αξιοποιώντας το φυσικό πλούτο της, την εμπορική δραστηριότητά της (Μεσόγειος, Εύξεινος Πόντος) και τα έσοδά της από την περιοχή της Περαίας ("Θασίων Περαία", παραλιακή ζώνη με αποικίες από το Νέστο ώς το Στρυμόνα), εξελίχθηκε σε σημαντική δύναμη και οικονομικό κέντρο του Αιγαίου. Το νησί προσαρτήθηκε στο μακεδονικό κράτος επί Φιλίππου Β' και γνώρισε νέα περίοδο άνθησης επί Ρωμαιοκρατίας και κατά τους πρώτους αιώνες της Βυζαντινής Περιόδου. Από τις αρχές του 7ου αι. η Θάσος δοκιμάστηκε από επιδρομές σλαβικών και αραβικών φύλων, ενώ κατά τους Μεσοβυζαντινούς και τους Υστεροβυζαντινούς Χρόνους υπήρξε άλλοτε ναυτική βάση των Βυζαντινών και άλλοτε ορμητήριο πειρατών. Το νησί, αφού πέρασε, μεταξύ άλλων, στα χέρια των Ενετών, των Γενουατών, των Τούρκων και του Μεχμέτ Αλή της Αιγύπτου, ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1913. Σημαντικό ρόλο στη νεότερη ιστορία της Θάσου διαδραμάτισε η γερμανική εταιρεία Speidel, που εκμεταλλευόταν τα μεταλλεία του νησιού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, λάδι, ελιές, κρασί, γλυκά καρυδάκι και σύκο, βότανα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Λιαστό χταπόδι, "λιόκαυτο" σκουμπρί στη σχάρα, ψάρια και θαλασσινά, ψητά της σούβλας, κολοκυθοκεφτέδες, χταποδοκεφτέδες, κολοκυθόπιτες, χορτόπιτες, γλυκά καρυδάκι και σύκο.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην πρωτεύουσα, στον Ποτό, στα Λιμενάρια, στη Σκάλα Καλλιράχης, στη Σκάλα Σωτήρος, στον Όρμο Πρίνου και στη Σκάλα Ραχωνίου.