Θάσος (Λιμένας)

Θάσος Η Αλυκή, γραφικός τουριστικός οικισμός της Θάσου
Φωτό:

Πρωτεύουσα του νησιού, η πόλη της Θάσου είναι χτισμένη στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης. Οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, οι πολυάριθμες ξενοδοχειακές μονάδες, τα καφέ και τα εστιατόρια, τα εμπορικά καταστήματα στο γραφικό πεζόδρομο και το όμορφο φυσικό περιβάλλον προσελκύουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών. Το λιμάνι της πρωτεύουσας συνδέεται με την πόλη της Καβάλας (υδροπτέρυγα) και την Κεραμωτή (φεριμπότ). Η Θάσος έχει 3.130 κατοίκους.

Η Αρχαία Πόλη της Θάσου

H APXAIA ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ, χτισμένη σε στρατηγική θέση, με κλειστό (πολεμικό) και ανοιχτό (εμπορικό) λιμάνι. Τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά σύνολά της είναι τα ακόλουθα:Το ισχυρό τείχος, μήκους 4,5 χλμ περίπου. Οικοδομήθηκε στις αρχές του 5ου αι. π.Χ., στη θέση προϋπάρχουσας οχύρωσης, του τέλους του 6ου αι. π.Χ. Εντυπωσιακές είναι οι διακοσμημένες με ανάγλυφες παραστάσεις πύλες του.Η αγορά, πολιτικό και εμπορικό κέντρο, δίπλα στο κλειστό λιμάνι. Το οικοδομικό πρόγραμμα στο χώρο της αγοράς άρχισε τον 5ο αι. π.Χ. και ολοκληρώθηκε την εποχή του ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού. Στα μνημεία της συγκαταλέγονται το ιερό του Διός Αγοραίου, ο τάφος του Γλαύκου, το ιερό του ολυμπιονίκη Θεαγένη (κυκλικός βαθμιδωτός βωμός και ορθογώνια βάση), ο βωμός των Γάιου και Λεύκιου Καίσαρα, τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική με νάρθηκα (4ος-5ος αι.).Η "Δίοδος των Θεωρών", αρχόντων που σχετίζονταν με τις λατρείες της πόλης.Το ωδείο, αδριάνειο οικοδόμημα.Η αψίδα του Καρακάλλα.Τα ιερά του Ηρακλή, ήρωα της Θάσου, του Διονύσου, του Ποσειδώνα και της Αρτέμιδοςτρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική του Εβραιόκαστρου (5ος αι.), χτισμένη πάνω στα ερείπια αρχαίου ιερού. Στο χώρο του βυζαντινού ναού βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι των Δώδεκα Αποστόλων.Το θέατρο. Υπήρχε ήδη από τον 5ο αι. π.Χ., σήμερα όμως σώζεται η φάση των Ρωμαϊκών Χρόνων.Η ακρόπολη, με επισκευές και προσθήκες Βυζαντινών - Μεσαιωνικών Χρόνων (τείχη και πύργοι των Γατελούζων). Στο χώρο της, το ιερό του πολιούχου, Πυθίου Απόλλωνος, το ιερό της Αθηνάς και το βραχώδες ιερό (λατρευτικό σπήλαιο) του Πανός.

Τα Ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ, σημαντικού μνημείου, στην κεντρική πλατεία.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 22180). Περιλαμβάνει ευρήματα που χρονολογούνται από τους Παλαιολιθικούς ώς τους Βυζαντινούς Χρόνους. Στα εκθέματα συγκαταλέγονται γλυπτά, αγγεία, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα, νομίσματα, μικροαντικείμενα, επιγραφές, εργαλεία, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στο Λιμανάκι (δίπλα στο παλαιό λιμάνι), τη Μακρυάμμο και τη Βάθη. Επίσης, στον Ταρσανά, το Νυστέρι, τη Γλυφάδα και το Γλυκάδι.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Παραστάσεις αρχαίου δράματος, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις εικαστικών τεχνών κ.ά. τους καλοκαιρινούς μήνες, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θάσου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 22688, 22361, 22486.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22500, Tουριστική Aστυνομία (τους θερινούς μήνες) 23111, Λιμεναρχείο 22106, EΛTA 22114.