Θεολόγος

Θάσος Η Αλυκή, γραφικός τουριστικός οικισμός της Θάσου
Φωτό:

Aπό τα παλαιότερα και ωραιότερα χωριά του νησιού, ο Θεολόγος είναι γνωστός για τις ταβέρνες του, όπου σερβίρονται κρέατα της σχάρας και της σούβλας. Παραδοσιακά σπίτια και αρχοντικά, με στέγες από σχιστόπλακες, καλντερίμια και λουλουδιασμένες αυλές δίνουν γραφική όψη στον οικισμό. Στην ευρύτερη περιοχή, στην οχυρή θέση "Καστρί", έχει εντοπιστεί προϊστορικός οικισμός, κατοικημένος κατά τους Νεολιθικούς Χρόνους, την Ύστερη Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Ο Θεολόγος έχει 731 κατοίκους. Απέχει 52,5 χλμ N από την πρωτεύουσα.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (1823), μητρόπολη, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, με εικόνα της Παναγίας φτιαγμένη από κερί και μαστίχα (θεωρείται έργο του ευαγγελιστή Λουκά).

Λαογραφικό "Αρχοντικό Χατζηγιώργη"

Το Μουσείο στεγάζεται στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό του Μεταξά Χατζηγιώργη, Φιλικού και προέδρου της Θάσου την περίοδο της αιγυπτιακής κατοχής. Περιλαμβάνει πλούσιο λαογραφικό υλικό και την οικοσκευή του αρχοντικού των αρχών του 19ου αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες - κορυφώνονται με την αναπαράσταση του "Θασίτικου γάμου".

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 31211.