Ιθάκη

Η Εξωγή, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιθάκης
Ο Άσπρος Γιαλός, στη δυτική ακτογραμμή της Ιθάκης
Η προτομή του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης
Το λιμάνι στο Βαθύ, στο εσωτερικό κλειστού όρμου με δαντελωτές ακτές
Το Βαθύ, πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Ιθάκης
Αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στο Βαθύ
Η Πόλη, γραφικός όρμος με λιμανάκι για εκδρομικά σκάφη, καΐκια και βάρκες, στην περιοχή του Σταυρού
Το Σαρακήνικο, παραλία στις ανατολικές ακτές της Ιθάκης
Στο Περαχώρι, χωριό με παραδοσιακό χρώμα
Η υπέροχη θέα στο Βαθύ και το νότιο τμήμα της Ιθάκης από τη μονή της Παναγίας των Καθαρών
11 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 96 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 100 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 3.084

Πατρίδα του ομηρικού ήρωα Οδυσσέα, θρύλος, ιστορία και σημείο αναφοράς πνευματικών ανθρώπων, η φιλόξενη και ρομαντική Ιθάκη αποτελεί ιδανικό τόπο για γαλήνιες διακοπές, ενδιαφέρουσες περιηγήσεις και εξερευνήσεις. Συνδυάζοντας αρμονικά βουνό και θάλασσα, το νησί έχει θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, βαθύ θαλάσσιο διαμελισμό, υπέροχους όρμους και γοητευτικές παραλίες, γραφικά μονοπάτια και παραδοσιακούς οικισμούς. Από την Ιθάκη κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος, αγωνιστής του 1821, και ο Λορέντζος Μαβίλης, ποιητής, πολιτικός και εθνικός αγωνιστής. Η ψηλότερη κορυφή του νησιού βρίσκεται στο όρος Νήριτο, 806 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Τα παλαιότερα ανασκαφικά ευρήματα στο νησί, που έχουν εντοπιστεί κυρίως στο βόρειο τμήμα του, ανάγονται στους Πρωτοελλαδικούς Χρόνους, ενώ περιορισμένα μεσοελλαδικά και υστεροελλαδικά (μυκηναϊκά) ευρήματα έχουν έρθει στο φως στην ίδια περιοχή και στον Πισαετό (Πίσω Αετό), στο κεντρικό τμήμα της Ιθάκης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της ασφαλούς ταύτισης της ομηρικής Ιθάκης, έδρας του βασιλείου του Οδυσσέα, με τη σημερινή Ιθάκη δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Η ανεπαρκής μυκηναϊκή παρουσία στο νησί, σύμφωνα τουλάχιστον με τα ανασκαφικά δεδομένα, αποτελεί το κύριο επιχείρημα όσων επιστημόνων αμφισβητούν την ταύτιση της ομηρικής Ιθάκης με τη σημερινή. Το νησί, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τους Πρωτογεωμετρικούς και τους Γεωμετρικούς Χρόνους, καταλήφθηκε από τους Δωριείς και τους Κορινθίους, αποτέλεσε δε τμήμα της επαρχίας της Ιλλυρίας επί Ρωμαιοκρατίας - τότε φαίνεται ότι ιδρύθηκε το Βαθύ, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως ενδιάμεσος σταθμός-λιμάνι στην επικοινωνία Ελλάδας και Ιταλίας - και της επαρχίας της Ηπείρου κατά τη Βυζαντινή Περίοδο. Δέχθηκε αλλεπάλληλες επιδρομές από Βανδάλους, Γότθους, Βησιγότθους και Σαρακηνούς. Σταθμό στην ιστορία του νησιού αποτέλεσε η κατάληψή του από τους Nορμανδούς και αργότερα από τους Oρσίνι (13ος αι.). Υπαγόμενη στην κομητεία Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου, η Ιθάκη πέρασε έπειτα στην κυριαρχία των Τόκκων. Το 1479 οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί, γεγονός που επέφερε δραματική μείωση του πληθυσμού. Μετά το τέλος του Ενετοτουρκικού Πολέμου η Ιθάκη πέρασε στα χέρια των Ενετών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα για την προσέλκυση πληθυσμού. Ο 17ος αι. αποτέλεσε περίοδο ανάπτυξης του νησιού, που εξελίχθηκε σε ναυτική δύναμη. Στα κατοπινά χρόνια η Ιθάκη ακολούθησε κοινή ιστορική πορεία με τα άλλα Επτάνησα, πρόσφερε δε σημαντικές υπηρεσίες στον Αγώνα του 1821. Όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Λάδι, κρασί, γλυκά κουταλιού, κεραμικά και κεντήματα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κρέας ή κοτόπουλο στην "τσερέπα" (πήλινο μαγειρικό σκεύος), "σαβόρο" (μαρίδες με σταφίδα και δεντρολίβανο), σκορδαλιά με πατάτα, σκόρδο και ζωμό από βραστό ψάρι, "ραβανί" (γλυκό με ρύζι, λάδι και μέλι).

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο Bαθύ, τις Φρίκες και το Kιόνι. Για ελλιμενισμό, στον Πισαετό, στην Πόλη, στο Πέρα Πηγάδι και στον όρμο του Αγίου Ανδρέα, στο νότιο τμήμα του νησιού. Για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και νερό, στο Βαθύ, τηλ. 32696.