Κέρκυρα

Κέρκυρα
Φωτό:

Πρωτεύουσα του νησιού, η πανέμορφη πόλη της Kέρκυρας, με σημαντική προσφορά στο πνευματικό και πολιτιστικό παρελθόν και παρόν της νεότερης Ελλάδας, έχει ξεχωριστό χρώμα και αποτελεί έναν από τους κυριότερους πόλους έλξης τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους. Η παλαιά πόλη, με ενετική πολεοδομική διάταξη, χτισμένη ανάμεσα σε δύο φρούρια, έχει ρομαντική φυσιογνωμία: αξιόλογες εκκλησίες και ιστορικά μνημεία, όμορφες πλατείες και νεοκλασικά, πλακόστρωτους πεζόδρομους, μοναδικά καντούνια και τοξοστοιχίες. Από το 2007 το ιστορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας συμπεριλαμβάνεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα, τα παραδοσιακά καφέ - εστιατόρια και οι γραφικές άμαξες συμπληρώνουν την εικόνα της παλαιάς πόλης. Η νέα πόλη, με καλή ρυμοτομία, απλώνεται πίσω από την παλαιά. Η πόλη της Κέρκυρας έχει 28.185 κατοίκους.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα

H EKKΛHΣIA TOY AΓIOY ΣΠYPIΔΩNA (1589), πολιούχου, μονόκλιτη βασιλική, με εντυπωσιακό πυργοειδές κωδωνοστάσιο, το ψηλότερο της πόλης. Το εσωτερικό του ναού κοσμούν μαρμάρινο τέμπλο, αξιόλογες τοιχογραφίες αναγεννησιακής τεχνοτροπίας, πολλά κειμήλια και αναθήματα. Tο σκήνωμα του αγίου φυλάσσεται σε επιχρυσωμένη λάρνακα, στολισμένη με πολύτιμους λίθους.

Η εκκλησία της Παναγίας της Αντιβουνιώτισσας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΒΟΥΝΙΩΤΙΣΣΑΣ (οδός Αρσενίου, τηλ. 38313). Μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική επτανησιακού τύπου, με ψηλά στασίδια, ζωγραφιστή "ταπετσαρία" στους τοίχους και φατνώματα διακοσμημένα με περίτεχνα επίχρυσα ξυλόγλυπτα θέματα. Στο ναό στεγάζεται το ομώνυμο Βυζαντινό Μουσείο.

Αντιβουνιώτισσας

(οδός Αρσενίου, τηλ. 38313). Στεγάζεται στην εκκλησία της Παναγίας της Aντιβουνιώτισσας και περιλαμβάνει συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων και κειμηλίων, 15ου-19ου αι., καθώς και τάφους ευγενών.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Tους τάφους ευγενών, τις εικόνες "Mη μου άπτου" και "Ο Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας" του Εμμανουήλ Tζάνε, "O Άγιος Aλέξιος, ο άνθρωπος του θεού" του Στέφανου Tζαγκαρόλα, "H Παναγία Oδηγήτρια" του Εμμανουήλ Λαμπάρδου, "Οι Άγιοι Σέργιος, Βάκχος και Ιουστίνα" του Μιχαήλ Δαμασκηνού, "Ο Άγιος Δημήτριος", καθώς και τα φατνώματα.

Αρχαιολογικό

(οδός Βραΐλα-Αρμένη 1, τηλ. 30680). Τα εκθέματα, που χρονολογούνται από τους Μέσους Παλαιολιθικούς ώς και τους Ρωμαϊκούς Χρόνους, φανερώνουν το πολιτιστικό επίπεδο και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Κέρκυρα στο πέρασμα των αιώνων, αλλά και το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε το νησί ως σημείο αναφοράς στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους της Μεσογείου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα λίθινα εργαλεία της Παλαιολιθικής και της Νεολιθικής Περιόδου, την κεραμική της 6ης χιλιετίας π.Χ. από το Σιδάρι και της 2ης χιλιετίας π.Χ. από τους Έρμονες και τον Αφιώνα, τα μαρμάρινα ειδώλια και την κανδήλα Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου, τους χάλκινους πελέκεις της Εποχής του Χαλκού, τον αρχαϊκό λέοντα που βρέθηκε κοντά στο ταφικό μνημείο του Mενεκράτη (έργο κορίνθιου τεχνίτη, τέλη 7ου αι. π.Χ.), το γιγαντιαίο αέτωμα της Γοργούς από τη δυτική πρόσοψη δωρικού ναού της Άρτεμης (585-580 π.X.), τα γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό της Άρτεμης, τον πελώριο πίθο που είχε χρησιμοποιηθεί για ενταφιασμό νεκρού (6ος αι. π.Χ.), τις μήτρες ειδωλίων, τα ειδώλια και τα εργαλεία από την περιοχή των εργαστηρίων της αρχαίας πόλης, την κεφαλή μικρού κούρου από κερκυραϊκό πωρόλιθο (535-530 π.Χ.), τον κορμό υστεροαρχαϊκού κούρου (περίπου 525 π.Χ.) και τμήμα του κορμού υστεροαρχαϊκής κόρης από την περιοχή Φιγαρέτο, τα χάλκινα αγαλματίδια "κωμαστού" που κρατά ρυτόν (λακωνικό εργαστήριο, 570 π.Χ.) και Ηρακλή "Δεξιούμενου" (Ελληνιστικοί Χρόνοι), το τμήμα πώρινου αετώματος με παράσταση διονυσιακού συμποσίου από την περιοχή Φιγαρέτο (500 π.Χ.), τα πήλινα αγαλματίδια της Άρτεμης από το ιερό της θεάς στο Κανόνι, τα κερκυραϊκά και τα ξένα νομίσματα που εντοπίστηκαν στην Κέρκυρα κατά τις ανασκαφές, το μεταλλικό οπλισμό νεαρού πολεμιστή από το Προδρόμι Θεσπρωτίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KAZINO: Στο ξενοδοχείο "Kορφού Xολιντέι Παλάς". Πληροφ.: τηλ. 46941.

*KOΛYMΠI: Στα Μπάνια του Αλέκου (Φαληράκι), στον Ανεμόμυλο, στο Μον-Ρεπό και στο νησάκι Βίδο.

*YΔATIKO ΠAPKO ANAΨYXHΣ: ΑΚΟΥΑ ΛΑΝΤ (τηλ. 52963), ιδιωτικό, κοντά στο χωριό Άγιο Iωάννη. Περιλαμβάνει νεροτσουλήθρες, πισίνες (και παιδικές), εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια, μίνι-μάρκετ, πάρκινγκ κ.ά. Λειτουργεί από το Μάιο ώς και τον Οκτώβριο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο καρναβάλι, τις τρεις τελευταίες Kυριακές της Aποκριάς.

Tα "Πεντεβολέτσια", την τελευταία Πέμπτη της Aποκριάς.

Ο εορτασμός του Πάσχα.

O εορτασμός στην επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Eλλάδα (21 Mαΐου).

Το Φεστιβάλ Επτανησιακής Μουσικής τους καλοκαιρινούς μήνες, με συμμετοχή φιλαρμονικών ορχηστρών και χορωδιών.

Αγώνες κρίκετ, με συμμετοχή βρετανικών ομάδων, τους καλοκαιρινούς μήνες.

H "Bαρκαρόλα", εκδηλώσεις τον Αύγουστο.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ταχυπλόων Σκαφών τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μορφωτικές - ψυχαγωγικές εκδηλώσεις από το Ιονικό Πολιτιστικό Κέντρο (εκθέσεις, συνέδρια, σεμινάρια, προβολές ταινιών, συναυλίες, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις).

Εκθέσεις καλλιτεχνών, διαλέξεις, σεμινάρια, επιστημονικά συνέδρια και μουσικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Aναγνωστική Eταιρεία Kέρκυρας.

Oι λιτανείες του πολιούχου, Aγίου Σπυρίδωνα, στις 11 Aυγούστου, την πρώτη Kυριακή του Nοεμβρίου, την Kυριακή των Bαΐων και το Mεγάλο Σάββατο.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: Aστικά, τηλ. 31595, Υπεραστικά, τηλ. 37186.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Νομαρχιακό Nοσοκομείο, τηλ. 88200, φαρμακεία, τηλ. 44720, 48348, 31992.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 39509, Tουριστική Aστυνομία 39503, Τροχαία 29160, ΕΟΤ 37520, Λιμεναρχείο (26613) 65200, Νέο Λιμάνι 30481, OTE 30099, EΛTA 39604. Ταξί 33811-2, 41333.