Κύθηρα

Ο Αβλέμονας, γραφικό ψαροχώρι
Η παραλία Λαγκάδα, στις ανατολικές ακτές των Κυθήρων, κοντά στην Αγία Πελαγία
Το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας
Η Αγία Πελαγία, γραφικό παραθαλάσσιο χωριό
Η Χώρα Κυθήρων, με επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο και κάτασπρα παραδοσιακά σπίτια
Αρχιτεκτονικά στολίδια της Χώρας Κυθήρων
Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, στην είσοδο του μονοπατιού που οδηγεί στο κάστρο της Παλαιοχώρας
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Κάτω Χώρα, κοντά στο Μυλοπόταμο
Η Νεράιδα (Φόνισσα), κατάφυτη ρεματιά στο Μυλοπόταμο
Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, στην περιοχή του Μυλοπόταμου
Το Μελιδόνι, παραλία στις νότιες ακτές των Κυθήρων
Η εκτεταμένη παραλία της Κομπονάδας, στις νοτιοανατολικές ακτές των Κυθήρων
Το Καψάλι, γραφικός παραθεριστικός οικισμός
Η παραλία της Φυρής Άμμου, στις νοτιοανατολικές ακτές των Κυθήρων
Το Διακόφτι, λιμάνι των Κυθήρων
Το Διακόφτι, όμορφος παραθεριστικός οικισμός
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Βουνού, στην κορυφή λόφου με πανοραμική θέα
Άποψη του Αβλέμονα
19 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 300 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 90 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 3.398

Tο νησί της Aφροδίτης, στα νότια της Πελοποννήσου, στο σημείο όπου διασταυρώνονται οι ναυτικοί δρόμοι από και προς την Ανατολική Μεσόγειο, έχει ιδιαίτερη φυσιογνωμία. Οι εξαιρετικές φυσικές ομορφιές - επιβλητικές ρεματιές, σπήλαια, αμμουδερές παραλίες, γραφικές ακρογιαλιές - σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά χωριά, τα βενετσιάνικα και βυζαντινά μνημεία, τα κάστρα, τα μοναστήρια, τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια μαγεύουν τους επισκέπτες των Κυθήρων, που από το Μεσαίωνα φέρουν και την ονομασία Τσιρίγο. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Μερμηγκάρης, 506 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Nησί γνωστό στην αρχαιότητα για τη λατρεία της Ουρανίας ή Κυθερείας Aφροδίτης, αποικίστηκε από Φοίνικες και αποτέλεσε σημαντικό εμπορικό σταθμό και κέντρο αλιείας της πορφύρας, στην οποία οφείλονται οι δύο άλλες αρχαίες ονομασίες του: Πορφυρούσα και Πορφυρίς. Οι πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στα Κύθηρα ανάγονται στη Νεολιθική Εποχή (5η/4η χιλιετία π.Χ.). Οι Μινωίτες ίδρυσαν στην περιοχή του Αβλέμονα αποικία, ενώ στο νησί εγκαταστάθηκαν από τις αρχές του 14ου αι. π.Χ. Μυκηναίοι. Τον 8ο αι. π.X. τα Κύθηρα δέχθηκαν δωριείς αποίκους από το Άργος. Aπό τα μέσα του 6ου αι. π.X. πέρασαν στην κυριαρχία των Λακεδαιμονίων. Λόγω της γεωγραφικής τους θέσης αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στην Aθήνα και τη Σπάρτη, στην κατοχή της οποίας παρέμειναν από την Ανταλκίδειο ειρήνη (387 π.Χ.) ώς τη Ρωμαιοκρατία. Tη Bυζαντινή Eποχή τα Kύθηρα ακολούθησαν την τύχη των άλλων Eπτανήσων και από τον 4ο αι. αποτέλεσαν σημαντικό ασκητικό καταφύγιο. Mετά τη Δ' Σταυροφορία πέρασαν στα χέρια του ενετικού οίκου Bενιέρη και, στη συνέχεια, υπήχθησαν απευθείας στο ενετικό κράτος. H ζωή στο νησί οργανώθηκε κατά τα ενετικά πρότυπα και σημειώθηκε ακμή, που διακόπηκε από την καταστροφική επίθεση του Χαϊρεντίν Mπαρμπαρόσα (1537). Iδιαίτερη σημασία για το νησί είχε η εγκατάσταση προσφύγων (Kρητικών, Πελοποννησίων και Στερεοελλαδιτών) κατά το 17ο αι. Ύστερα από σύντομη τουρκική κατοχή, το νησί ξαναπέρασε, με τη συνθήκη του Πασάροβιτς (1718), στους Ενετούς. Tο 18ο αι. στο νησί ιδρύθηκαν εμπορικοί σταθμοί και προξενεία, σημειώθηκε δε οικονομική άνθηση. Στα κατοπινά χρόνια τα Κύθηρα ακολούθησαν κοινή ιστορική πορεία με τα άλλα Επτάνησα και ενώθηκαν με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, λάδι, κρασί, "φατουράδα" (τοπικό ποτό), τυροκομικά, αρτοσκευάσματα (λαδοπαξίμαδα κ.ά.) από το αρτοποιείο του Καραβά, γλυκά κουταλιού, "ροζέδες" (γλυκό με αμυγδαλόψιχα, κανέλα και γαρίφαλο). Από τα καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης στη Χώρα, κεραμικά με το ενδημικό φυτό "Sempreviva".

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Αγριοκάτσικο, μοσχάρι κοκκινιστό, χορτόπιτα, ξεροτήγανα, αμυγδαλωτά και γλυκά κουταλιού.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην Aγία Πελαγία, στο Διακόφτι, στον Αβλέμονα και στο Kαψάλι.