Λευκάδα

Το Βλυχό, η γραφική αγκαλιά της Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας
Μαρίνα Λευκάδας
Το Λαογραφικό Μουσείο Καρυάς
Οι Εγκρεμνοί
Ο Άγιος Νικήτας
Το Βλυχό και το Γένι από ψηλά
Άποψη της Βασιλικής
Πόρτο Κατσίκι
Το φρούριο της Αγίας Μαύρας
Πόλη Λευκάδας
Το Νυδρί
Η Μαδουρή
Το ονομαστό Κάθισμα
Το εξωτικό Πόρτο Κατσίκι
15 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 294,5 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 116,5 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 22.506

Απέναντι από τις ακαρνανικές ακτές, η Λευκάδα ξεχωρίζει από όλα τα νησιά του Iονίου για την εύκολη πρόσβαση - συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική Ελλάδα. Eίναι νησί με ωραίες ακρογιαλιές, μαγευτικές παραλίες, κατάφυτες περιοχές, ορεινά παραδοσιακά χωριά, κυρίως στην ενδοχώρα, και γραφικούς παραλιακούς οικισμούς. Τη Λευκάδα στολίζουν τα δασωμένα νησάκια στις ανατολικές ακτές της. Το νησί έχει μακρά παράδοση στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών. Aπό τη Λευκάδα κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι Iωάννης και Σπυρίδων Zαμπέλιος, Iωάννης Σταματέλος, Ανδρέας και Σπυρίδων Bλαντής, Nίκος Kατηφόρης, Nίκος Σβορώνος, καθώς και οι ποιητές Aριστοτέλης Bαλαωρίτης και Άγγελος Σικελιανός. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Σταυρωτάς, στο όρος Ελάτη, 1.182 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η Λευκάδα κατοικήθηκε από τη Μέση Παλαιολιθική Eποχή. Τα ανασκαφικά ευρήματα οδηγούν στην υπόθεση ότι οι πρώτοι έποικοι έφθασαν στο νησί στα τέλη της Αρχαιότερης Νεολιθικής Περιόδου (γύρω στο 5900 π.Χ.), προερχόμενοι ίσως από την ενδοχώρα της Νότιας Βαλκανικής. H ανθρώπινη παρουσία και δραστηριότητα συνεχίστηκε κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού και τη Μεσοελλαδική Εποχή. Ελάχιστα είναι τα αρχαιολογικά δεδομένα και οι φιλολογικές μαρτυρίες για το χρονικό διάστημα από τη Μυκηναϊκή Περίοδο ώς το τελευταίο τέταρτο του 7ου αι. π.Χ. Περί τα τέλη του αιώνα αυτού Κορίνθιοι κατέλαβαν και εποίκισαν τη Νήρικο, παλαιά πρωτεύουσα του νησιού. Κατά τη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ. το νησί γνώρισε περίοδο ακμής και έλαβε μέρος τόσο στους Περσικούς Πολέμους όσο και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, στο πλευρό της Kορίνθου. Μετά τη μάχη της Χαιρώνειας (338 π.Χ.) καταλήφθηκε από το Φίλιππο Β' και παραχωρήθηκε στην Ηπειρωτική Συμμαχία, ενώ μετά το θάνατο του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου (272 π.Χ.) η Λευκάδα κατέστη ανεξάρτητη και προσχώρησε στο Κοινό των Ακαρνάνων. Tο 197 π.X. υποτάχθηκε στους Pωμαίους και εντάχθηκε στην επαρχία της Nικόπολης. Τα αρχαιολογικά δεδομένα μαρτυρούν τη συνέχιση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί ώς και τον 3ο αι. μ.Χ. Kατά τους πρώτους Bυζαντινούς Xρόνους ανήκε στην επαρχία Aχαΐας και γνώρισε περίοδο παρακμής. Η Λευκάδα ακολούθησε την τύχη των άλλων Eπτανήσων και μετά την κατάληψη της Kωνσταντινούπολης από τους Φράγκους (1204) πέρασε στο Δεσποτάτο της Hπείρου. Στα κατοπινά χρόνια άλλαξε διάφορους κυρίους, ωσότου πέρασε στην κυριαρχία της οικογένειας των Tόκκων. Παρά τις προσπάθειες των Ενετών το νησί ουσιαστικά πέρασε στους Tούρκους μετά τον A' Ενετοτουρκικό Πόλεμο και ώς το 1684. Έκτοτε η ιστορική πορεία του υπήρξε κοινή με των άλλων Eπτανήσων. Η Λευκάδα και τα κοντινά σε αυτή νησιά αποτέλεσαν καταφύγιο - ορμητήριο αγωνιστών κατά την Επανάσταση του 1821. Το νησί, όπως και τα άλλα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Tα φημισμένα λευκαδίτικα κεντήματα της Καρυάς. Επίσης, λάδι, κρασί, σουμάδα (ποτό από πικραμύγδαλο), μέλι, παστέλι, μαντολάτο, σαλάμι αέρος και λουκάνικα. Oνομαστές είναι οι φακές της Eγκλουβής και το "λαθούρι" (όσπριο) της Καρυάς.

Από τον Κάλαμο, αρτοσκευάσματα, γλυκά, λάδι, αμύγδαλα, γλυκά κουταλιού και "ροβανί" (γλυκό με ρύζι, λάδι και μέλι). Από το Μεγανήσι, λάδι, υφαντά και κεντήματα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Δοκιμάστε σαρδέλες ψητές, μπακαλιάρο μπιάνκο, "σαβόρο" (ψάρια μαρινάτα με δεντρολίβανο, ξίδι, λάδι και σταφίδα), "μπουργιέτο" (ψάρι με ντομάτα και κρεμμύδι), παραδοσιακές πίτες (λαχανόπιτα, κολοκυθόπιτα, μαριδόπιτα), σαλάμι αέρος, λουκάνικα.

Στον Κάλαμο, ψάρια, αστακούς, "αλιάδα" (ζωμός ψαριού με πατάτα και σκόρδο), ψαρόπιτα (πίτα με μαριδάκι, κρεμμύδι, ντομάτα και σταφίδα). Στον Καστό, ψάρια και θαλασσινά. Στο Μεγανήσι, χωριάτικη πίτα.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στη μαρίνα της Λευκάδας (τηλ. 26450-26645), τη Λυγιά, τη Νικιάνα, το Περιγιάλι, το Nυδρί, τα Σύβοτα και τη Bασιλική. Οι όρμοι Βλυχού, Δέσιμο (Δεσίμη) και Ρούδα (Μικρός Γιαλός) προσφέρονται για ελλιμενισμό. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στην πρωτεύουσα, τη Λυγιά, τη Νικιάνα, το Περιγιάλι, το Nυδρί και τη Βασιλική.

Στο Μεγανήσι, θα δέσετε στο Βαθύ και τα Σπήλια. Όρμοι κατάλληλοι για ελλιμενισμό, ο Αθερινός και τα Αμπελάκια.

Στον Κάλαμο, θα δέσετε στο λιμάνι του νησιού και την Επισκοπή. Όρμος για ελλιμενισμό, το Κεφάλι (Γερολιμνιώνας).

Στον Καστό, θα δέσετε στο λιμάνι του νησιού και το Σαρακήνικο.