Παξοί

Αξιόλογο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στη Λάκκα
Ο Γάιος, πρωτεύουσα και λιμάνι των Παξών, με παραδοσιακό χρώμα και έντονη τουριστική κίνηση
Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στον οικισμό Μακράτικα
Η Λάκκα, γραφικός παραθεριστικός οικισμός, χτισμένος στο μυχό απάνεμου όρμου, στο βόρειο τμήμα των Παξών
Η Κακή Λαγκάδα, στις ανατολικές ακτές των Παξών
Η εκκλησία της Υπαπαντής, στον οικισμό Γραμματικαίικα
Ο Λογγός, χαρακτηριστικό επτανησιακό χωριό, χτισμένο σε γραφικό όρμο με όμορφη ακρογιαλιά
Τα γοητευτικά χρώματα των Παξών, στη Λάκκα
9 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 17,5 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 21 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 2.438

Νησί κατάφυτο από αιωνόβιες ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνους, με δαντελωτές ακρογιαλιές, γραφικούς όρμους, απόκρημνες ακτές και μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές. Οι οικισμοί, με δείγματα γνήσιας επτανησιακής αρχιτεκτονικής, οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια, οι ξερολιθιές, σε συνδυασμό με το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, αποτελούν πόλο έλξης για πολυάριθμους παραθεριστές. Οι δρόμοι και τα μονοπάτια δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει κάθε γωνιά του νησιού. Οι όρμοι των Παξών προσφέρονται για ελλιμενισμό και αποτελούν σημείο αναφοράς για όσους ταξιδεύουν στο Ιόνιο. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Άγιος Ίσαυρος, 231 μ.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας απέσπασε με την τρίαινά του από την Κέρκυρα το νησί, που αποτέλεσε ερωτικό καταφύγιο για τον ίδιον και την Αμφιτρίτη. Οι Παξοί - σύμβολό τους, η τρίαινα του θεού - συνδέθηκαν στενά από την αρχαιότητα με την Kέρκυρα, την ιστορική πορεία της οποίας ακολούθησαν. Ο Οζιάς υπήρξε ο παλαιότερος οικισμός τους. Επί Ενετοκρατίας στο νησί αναπτύχθηκαν το εμπόριο, η ναυτιλία και η γεωργία. Οι κάτοικοι των Παξών έλαβαν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση. Το νησί, όπως και τα άλλα Επτάνησα, ενώθηκε με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1864.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Λάδι, μέλι, ελιές και αρτοσκευάσματα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ: Ψάρια, θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, "σκορπιός μπουρδέτο", "σμέρνα μπιάνκο", πιλάφι με πάτελες (πεταλίδες), "σαβούρο" (μαριναρισμένα ψάρια με σταφίδα και δεντρολίβανο), κόκορας παστιτσάδα, τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά, "τσιλιχουρδόπιτα".

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι του Γάιου. Όρμοι για ελλιμενισμό, στη Λάκκα, στο Λογγό και στον Οζιά. Για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και νερό, στο Γάιο και στη Λάκκα.