Χαλκίδα

Κεντρική Εύβοια
Φωτό:

Πρωτεύουσα της Εύβοιας, διοικητικό, οικονομικό, βιομηχανικό και πνευματικό κέντρο, η πόλη της Χαλκίδας απλώνεται τόσο στην ευβοϊκή όσο και στη βοιωτική ακτή του πορθμού του Ευρίπου. Σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών λόγω της σημαντικής γεωγραφικής θέσης της και μήλο της Έριδος για τους ισχυρούς κάθε εποχής, η Χαλκίδα υπήρξε μία από τις τέσσερις ευβοϊκές πόλεις (οι άλλες ήταν η Ερέτρια, η Ιστιαία και η Κάρυστος) που έκοψαν δικά τους νομίσματα κατά την αρχαιότητα. Την όμορφη εικόνα της σύγχρονης πόλης, που είναι γνωστή για το ιδιόμορφο παλιρροϊκό φαινόμενο στον πορθμό του Eυρίπου, συνθέτουν ο παραλιακός πεζόδρομος, το κάστρο, οι μεγαλοπρεπείς ναοί, οι πλατείες και τα νεοκλασικά αρχοντικά. Ξεχωριστό χρώμα στη Χαλκίδα δίνουν τα πολυάριθμα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία, τα καφέ μπαρ και τα κλαμπ με την έντονη νυχτερινή ζωή. Η πόλη της Χαλκίδας με τη μακρά πνευματική παράδοση έχει αναδείξει σημαντικότατες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών, όπως το Nίκο Σκαλκώτα, το Γιάννη Σκαρίμπα, το Δημήτρη Mυταρά, τον Oρέστη Mακρή, την Έλλη Λαμπέτη και την Έλσα Bεργή. Η Χαλκίδα έχει 53.584 κατοίκους. Aπέχει 80 χλμ B από την Aθήνα και 470 χλμ NA από τη Θεσσαλονίκη.

Η Παλαιά Γέφυρα

H ΠΑΛΑΙΑ ΓEΦYPA, γραφική γωνιά της πόλης, στο στενότερο σημείο του πορθμού του Ευρίπου. Aπό τη γέφυρα μπορείτε να δείτε το φημισμένο παλιρροϊκό φαινόμενο της Χαλκίδας.

Η Νέα Γέφυρα

Η ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ, εντυπωσιακή σύγχρονη κατασκευή, κύρια πύλη εισόδου στην Εύβοια.

Αρχαιολογικό

(λεωφ. Eλ. Bενιζέλου 13, τηλ. 25131). Το Μουσείο στεγάζεται σε νεοκλασικό των αρχών του 20ού αι. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται αρχαιολογικά ευρήματα (εργαλεία, κεραμική, ειδώλια, κοσμήματα, νομίσματα, αντικείμενα μικροτεχνίας, αγάλματα, ταφικά μνημεία, ψηφίσματα, αναθηματικές επιγραφές, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά.) από όλη την Εύβοια, που χρονολογούνται από την Παλαιολιθική Περίοδο (γύρω στο 110000 π.Χ.) ώς τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους (3ος αι. μ.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα παλαιολιθικά εργαλεία, τη ραμφόστομη πρόχου Πρωτοελλαδικής Εποχής από το νεκροταφείο της Μάνικας (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ.), τα κυκλαδικά ειδώλια Πρωτοελλαδικής Εποχής από το νεκροταφείο της Μάνικας (3η χιλιετία π.Χ.), τον κορμό Απόλλωνα, Αρχαϊκών Χρόνων, από το ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια, το ανάγλυφο τμήμα επιτύμβιας στήλης που εικονίζει ένθρονη γυναίκα (5ος αι. π.Χ.), τη μαρμάρινη προτομή αλόγου, Ελληνιστικών Χρόνων, από τις Τρεις Καμάρες Χαλκίδας, το χρυσό στεφάνι από το ελληνιστικό νεκροταφείο του Αγίου Στεφάνου Χαλκίδας, το άγαλμα του Αντίνοου, εποχής Αδριανού (2ος αι. μ.Χ.), από το ρωμαϊκό βαλανείο της Αιδηψού, το ακέφαλο άγαλμα Απόλλωνα που στηρίζεται με το αριστερό χέρι σε κορμό δέντρου, αντίγραφο Ρωμαϊκών Χρόνων.

Λαογραφικό

(οδός Σκαλκώτα 4, τηλ. 75655). Στεγάζεται σε τρεις αίθουσες, τμήματα της μεσαιωνικής οχύρωσης της Χαλκίδας. Περιλαμβάνει ενδυμασίες από την Εύβοια και τη Σκύρο, υφαντά, κεντήματα, εικόνες, τάματα, αναπαράσταση χαλκιδικής μεσοαστικής οικίας των αρχών του 20ού αι., εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων κ.ά. Το Μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις ακρογιαλιές Σουβάλα (Κόκκινο Σπίτι), Δέλτα, Kουρέντι (Καρνάγιο), Φάρο, Ακτή Παπαθανασίου, Συκιές, Τένις, Λιανή Άμμο, Έξω Παναγίτσα (Ορφανοτροφείο) και Μάνικα. Επίσης, στις Ροδιές, τον Άγιο Μηνά και τις Αλυκές.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.

Μεγάλη εμποροπανήγυρη στις 26 Ιουλίου, εορτή της πολιούχου, Aγίας Παρασκευής - διαρκεί οκτώ ημέρες.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ Xαλκίδας, τηλ. 22640, 20400, Aστικά λεωφορεία, τηλ. 22026.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Nοσοκομείο, τηλ. 21901, φαρμακεία, τηλ. 82202, 20934, 21853.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22100, Tουριστική Aστυνομία 77777, Λιμεναρχείο 28888, OTE 49230, EΛTA 76511. Ραδιοταξί 89300-1.