Ερέτρια

Ο παραλιακός πεζόδρομος της Ερέτριας
Φωτό:

Σύγχρονη κωμόπολη, έδρα του ομώνυμου δήμου, η Ερέτρια είναι λιμάνι με τουριστική κίνηση, που συνδέει την Εύβοια με τη Σκάλα Ωρωπού Αττικής. Μνημεία της αρχαιότητας, νεοκλασικά, πλατείες, χώροι πρασίνου, φοίνικες, ευκάλυπτοι, το γραφικό Nησί των Oνείρων και ο παραλιακός πεζόδρομος με τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν την όμορφη εικόνα της Ερέτριας. Η αρχαία Ερέτρια, χτισμένη στην ίδια θέση, ανέπτυξε έντονη αποικιακή δραστηριότητα (9ος-8ος αι. π.Χ.) και υπήρξε μία από τις τέσσερις ευβοϊκές πόλεις (οι άλλες ήταν η Χαλκίδα, η Ιστιαία και η Κάρυστος) που έκοψαν δικά τους νομίσματα. Στους Νεότερους Χρόνους η Ερέτρια έμεινε ακατοίκητη ώς το 1834, όταν εγκαταστάθηκαν σε αυτήν ψαριανοί πρόσφυγες, μετά την καταστροφή του νησιού τους από τους Tούρκους, και ονόμασαν τον οικισμό τους Nέα Ψαρά. Η Ερέτρια έχει 3.156 κατοίκους. Aπέχει 23,5 χλμ ΝA από τη Xαλκίδα.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Η Οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη

Η ΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΝΑΡΗ (1847). Σε αυτήν κατοίκησε ο Κανάρης μέχρι το 1864, όταν έγινε δεύτερη φορά πρωθυπουργός και αντιβασιλέας. O ψαριανός πυρπολητής έζησε στην Eρέτρια από το 1847 ώς το 1864.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 62206). Περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από την πόλη, τους ναούς και τα νεκροταφεία της Ερέτριας, την Aμάρυνθο και το Λευκαντί, χρονολογούνται δε από τη Νεολιθική Περίοδο (6η χιλιετία π.Χ.) ώς τους Ρωμαϊκούς Χρόνους (1ος αι. π.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα εκθέματα από τον προϊστορικό οικισμό στην Ξηρόπολη (2100-1100 π.Χ.) και από τα πρωτογεωμετρικά νεκροταφεία στο Λευκαντί (11ος-9ος αι. π.Χ.), τα αντικείμενα από την προϊστορική Αμάρυνθο, τα αφιερώματα από το ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (8ος-7ος αι. π.Χ.), τον ταφικό αμφορέα με παράσταση πάλης Ηρακλή και Κενταύρων (γύρω στο 560 π.Χ.), το δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (τέλη 6ου αι. π.Χ.), με παράσταση της αρπαγής της Αντιόπης, βασίλισσας των Αμαζόνων, από το Θησέα, τα μελανόμορφα επίνητρα από τον αποθέτη του ιερού της Αμαρυνθίας Αρτέμιδος (6ος αι. π.Χ.), το πήλινο γοργόνειο από την "Οικία με τα Μωσαϊκά" (4ος αι. π.X.), τους παναθηναϊκούς αμφορείς από την Ερέτρια, έπαθλα για τους αθλητές των Παναθηναίων (4ος αι. π.X.), τα λείψανα από τον "Τάφο των Ερώτων" (4ος αι. π.Χ.), την αετωματική στήλη με παράσταση Αρτέμιδος Αμαρυσίας και Απόλλωνος Μουσαγέτη εκατέρωθεν μαντικού ομφαλού (τέλη 4ου-αρχές 3ου αι. π.Χ.). Επίσης, στον προαύλιο χώρο, τον κεραμικό κλίβανο για το ψήσιμο πήλινων σκευών ή κεραμιδιών (πιθανώς Μεσοελλαδικής Περιόδου, 2000-1650 π.Χ.).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις ακρογιαλιές της Ερέτριας και της ευρύτερης περιοχής.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου τους καλοκαιρινούς μήνες.

Tο πανηγύρι του Aγίου Nικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

Στο Γέροντα, το πανηγύρι της Αγίας Άννας στις 24-25 Ιουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 62222, φαρμακείο, τηλ. 62775.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 64888, Λιμεναρχείο 62201, OTE 60399, EΛTA 62333. Ταξί 62500.