Κύμη - Παραλία Κύμης

Παραλία Κύμης
Φωτό:

Αρχοντική και φιλόξενη κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινη περιοχή, με θαυμάσια θέα στο Αιγαίο. Δείγματα της χαρακτηριστικής "κουμιώτικης αρχιτεκτονικής" αποτελούν τα πετρόχτιστα αρχοντικά και σπίτια, τα πλακόστρωτα στενά και η όμορφη πλατεία με την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Oνομαστά είναι τα μεταξωτά ("κουκουλάρικα κάντρα") του συνεταιρισμού γυναικών, που συνεχίζει τη μακρά παράδοση της Κύμης στην κατασκευή χειροτεχνημάτων από κουκούλια. Η περιοχή της Κύμης φημίζεται, επίσης, για τα ξερά σύκα της (διαθέτει γεωργικό συνεταιρισμό με ιδιόκτητο συσκευαστήριο σύκων) και τα παραδοσιακά γλυκά της. Η κωμόπολη με την αξιόλογη ναυτική παράδοση (στην Κύμη λειτουργεί Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, που ιδρύθηκε το 1955) γνώρισε περίοδο οικονομικής ακμής στο β' μισό του 19ου αι. χάρη στο εμπόριο τοπικά παραγόμενων προϊόντων, όπως το λάδι, το μετάξι και το κρασί, που εξαγόταν κυρίως στη Γαλλία. Στην Κύμη γεννήθηκε ο διαπρεπής γιατρός και θεμελιωτής της απολεπιστικής κυτταρολογίας Γεώργιος Παπανικολάου (1883-1962), παγκόσμια γνωστός για τη μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (Pap Test). Κοντά στην Κύμη βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της "Ηλεκτρομηχανικής Κύμης", που ανήκει στον όμιλο εταιρειών της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων (ΕΒΟ) και παράγει είδη ιματισμού στρατιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, καθώς και αλεξίσφαιρα γιλέκα. Επίνειο της Κύμης είναι η Παραλία Κύμης, γραφικός παραθεριστικός οικισμός και λιμάνι με μεγάλη αλιευτική δραστηριότητα. Ψαροταβέρνες, καφέ μπαρ και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής κατά μήκος της παραλιακής ζώνης συγκεντρώνουν την τουριστική κίνηση του οικισμού. Η Παραλία Κύμης συνδέει ακτοπλοϊκώς την Εύβοια με τη Σκύρο. Η Κύμη έχει 3.037 και η Παραλία Κύμης 349 κατοίκους. Απέχουν 87 και 82 χλμ ΒΑ αντίστοιχα από τη Χαλκίδα.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, μητρόπολη, στην κεντρική πλατεία.

Το Εκθετήριο του Συνεταιρισμού Γυναικών

ΤΟ ΕΚΘΕΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, με παραδοσιακά κουμιώτικα προϊόντα.

Λαογραφικό

(τηλ. 22011). Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 από το Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης. Στεγάζεται σε νεοκλασικό του τέλους του 19ου αι. Tα πολυάριθμα εκθέματα του Μουσείου αντιπροσωπεύουν την υφαντική, την κεντητική, τις ενδυμασίες, τη μεταλλοτεχνία, την κεραμική, την ξυλογλυπτική, τη λαϊκή ζωγραφική και τη λιθογλυπτική. Ξεχωρίζουν τα περίφημα μεταξωτά της Kύμης, τα άμφια του Αγίου Νεκταρίου, οι στολές των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων, η αίθουσα που αναπαριστά την κρεβατοκάμαρα, η αίθουσα με τον αργαλειό και τα υφαντά, τα ενθυμήματα του Γεωργίου Παπανικολάου, το παραδοσιακό κατώγι με το κελάρι και τα γεωργικά εργαλεία. Στον κήπο έχει κατασκευαστεί υπαίθριο κυκλικό θέατρο, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις ακρογιαλιές Σουτσίνι, Καλόγηρο, Παραλία Κύμης και Πλατάνα, καθώς και στις εκτεταμένες αμμουδιές του Στομίου και της Μουρτερής. Επίσης, στις παραλίες Τσίλαρο και Θαψά.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το "Πολιτιστικό Καλοκαίρι", με συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, καλλιτεχνικές εκθέσεις κ.ά.

Η "Ανάβαση Κύμης", αγώνας ενταγμένος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνιστικών αυτοκινήτων.

Στους Kαλημεριάνους, το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Στα Βίταλα, η "Γιορτή του σύκου" στα τέλη Αυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", τηλ. 29300, φαρμακεία, τηλ. 23467, 22282, 22261.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22555, Λιμεναρχείο 23022, OTE 22899, EΛTA 22234. Ταξί 23666.