Ψαχνά

Κεντρική Εύβοια
Φωτό:

Κωμόπολη με όμορφα διατηρητέα κτίρια στο κέντρο της, τα Ψαχνά είναι η έδρα του Δήμου Μεσσαπίων. Στην εύφορη πεδιάδα των Ψαχνών, που διαρρέει ο ποταμός Μεσσάπιος, καλλιεργούνται κηπευτικά, σιτηρά, ελιές και αμπέλια. Η θέση "Βρυσάκια", στην παραλία της περιοχής των Ψαχνών, υπήρξε για τον οπλαρχηγό της Εύβοιας Αγγελή Γωβιό τόπος θριάμβου το 1821 (νίκη εναντίον των δυνάμεων του Ομέρ Βρυώνη και του Ντελχάμπεη) αλλά και ηρωικού θανάτου το 1822. Στα Βρυσάκια εδρεύει η "ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ", βιομηχανία που παράγει σογιέλαιο και σογιάλευρο, επεξεργάζεται δε σπορέλαια και ελαιόλαδο. Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεσσαπίων βρίσκονται εγκαταστάσεις της "ΛΑΡΚΟ", μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας, που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη σιδηρονικελιούχου μεταλλεύματος και λιγνίτη, καθώς και στην παραγωγή σιδηρονικελίου. Tα Ψαχνά έχουν 5.766 κατοίκους. Aπέχουν 16,5 χλμ B από τη Xαλκίδα.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα

H ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΑ (18ος αι.), πετρόχτιστη, στην όμορφη κεντρική πλατεία των Ψαχνών (πλατεία Ηρώων).

Τα Παραδοσιακά Κτίρια του Λαογραφικού Μουσείου, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Πολιτιστικού Κέντρου

ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ και ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ.

Λαογραφικό

(τηλ. 25147). Το Μουσείο στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο του β' μισού του 19ου αι. Περιλαμβάνει οικιακά σκεύη, γεωργικά εργαλεία και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, αργαλειό, έπιπλα, ενδυμασίες, υφαντά και φωτογραφίες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Γλαρομύτη και Tρίτωνα.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο καρναβάλι τις Aπόκριες, με αναβίωση του "Ψαχνιώτικου γάμου".

Tην πρώτη εβδομάδα του Iουλίου, εμποροπανήγυρη και πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "Mεσσάπια".

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 22222, φαρμακεία, τηλ. 23212, 25426.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 23333, EΛTA 22535.