Βόρεια Εύβοια

Τα Κανατάδικα, παραθαλάσσιος οικισμός στην περιοχή της Ιστιαίας
Οι ιαματικές πηγές Αιδηψού
Ο πύργος του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη στις Γούβες
Ο Αγιόκαμπος
Ο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας, γραφικό ψαροχώρι
Ο μεσαιωνικός πύργος στις Ροβιές
Η παραλία των Ροβιών
Το Ψαροπούλι
Οι Ωρεοί
Η παραλία Νησιώτισσα, στην περιοχή του Νέου Πύργου
Στην καρδιά της Βόρειας Εύβοιας, στη διαδρομή από Μονοκαρυά προς Μηλιές
Το όμορφο φυσικό περιβάλλον στο Μαντούδι
Η μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος, στην ευρύτερη περιοχή των Ροβιών
Οι «Θέρμαι Σύλλα», αρχιτεκτονικό στολίδι στην παραλία των Λουτρών Αιδηψού
Η ακρογιαλιά στα Λουτρά Αιδηψού
Τα Λουτρά Αιδηψού
Η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στη Λιχάδα
Η Λίμνη, πολιτεία με νησιώτικο χρώμα
Το Κυμάσι, περιοχή με όμορφες ακρογιαλιές
Οι καταρράκτες της Δρυμώνας
Το νησάκι του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο εκκλησάκι
Η ακρογιαλιά του Κάβου, στο βορειοδυτικό άκρο της Εύβοιας
Η όμορφη παραλία των Ροβιών
Το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο της Λίμνης, με αξιόλογα εκθέματα
Η Λίμνη, απλωμένη αμφιθεατρικά μπροστά σε έναν ανοιχτό όρμο του Βόρειου Ευβοϊκού
Η μονή του Οσίου Δαβίδ του Γέροντα, χτισμένη σε επιβλητικό τοπίο
Η Λίμνη, τόπος ξεχωριστός, με ρομαντική ατμόσφαιρα και μακρά ναυτική παράδοση
Οι καταρράκτες της Δρυμώνας, ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς
46 φωτογραφίες
Φωτό:

Πυκνά πευκοδάση και ελαιώνες, πλατιές αμμουδερές παραλίες και γαλήνιες ακρογιαλιές, τα ορεινά συγκροτήματα Καντήλι και Τελέθριο, οι πεδινές εκτάσεις της Ιστιαίας με τις καλλιέργειες, οι ποταμοί Κηρέας και Νηλέας, τα παραποτάμια δάση από υπεραιωνόβια πλατάνια, οι καταρράκτες της Δρυμώνας συγκροτούν το γοητευτικό φυσικό περιβάλλον της Βόρειας Εύβοιας. Τους πιστούς φίλους της περιοχής προσελκύουν, επίσης, η φημισμένη λουτρόπολη της Αιδηψού, οι τουριστικοί παραλιακοί οικισμοί και τα ορεινά χωριά, τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τα αξιόλογα μουσεία.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Περιοχή με αξιόλογα οικιστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, η Βόρεια Εύβοια κατοικήθηκε από τους Παλαιολιθικούς Χρόνους. Σπουδαιότερη πόλη της κατά τους Ιστορικούς Χρόνους υπήρξε ο Ωρεός, λιμάνι σε καίρια γεωγραφική θέση - εξασφάλιζε τον έλεγχο του διαύλου Αιγαίου - Βορείου Ευβοϊκού κόλπου. Ιδρύθηκε το 446 π.Χ., όταν ο Περικλής εγκατέστησε εδώ 2.000 Αθηναίους, μετά την καθυπόταξη της Ιστιαίας και τον εκπατρισμό των κατοίκων της. Κατά την περίοδο της ακμής του, τον 4ο και τον 3ο αι. π.Χ., ο Ωρεός διέθετε δύο ακροπόλεις, ισχυρά τείχη, ρυμοτομικό σχέδιο, πλούσιες οικίες και εκτεταμένα νεκροταφεία. Η πόλη καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ. Έδρα επισκόπου ήδη από τον 5ο αι., ο Ωρεός παρέμεινε κέντρο της Βόρειας Εύβοιας τόσο κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους (4ος-13ος αι.) όσο και επί Φραγκοκρατίας (13ος-15ος αι.). Σημαντικό ρόλο στην ιστορική διαδρομή της Βόρειας Εύβοιας διαδραμάτισε και η Ιστιαία, που ιδρύθηκε - κατά το Στράβωνα - από τους Περραιβούς της Θεσσαλίας. Η πόλη καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από το στρατό του Ξέρξη το 480 π.Χ. Έλαβε μέρος στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία, από την οποία αποστάτησε το 447 π.Χ., γεγονός που προκάλεσε την κατάληψη της πόλης από τον Περικλή, την εκδίωξη των κατοίκων της και τη μετατροπή της σε αθηναϊκή κληρουχία. Μετά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο η Ιστιαία περιήλθε στον έλεγχο των Σπαρτιατών. Έλαβε μέρος και στη Β' Αθηναϊκή Συμμαχία, αργότερα δε, με τη βοήθεια των Αθηναίων, απαλλάχθηκε από τον τύραννο Φιλιστίδη, που είχε επιβάλει στην πόλη το 342 π.Χ. ο Φίλιππος Β' της Μακεδονίας. Τέλος, η Αιδηψός υπήρξε φημισμένη λουτρόπολη, που άκμασε κατά τους Ελληνιστικούς και τους Ρωμαϊκούς Αυτοκρατορικούς Χρόνους. Αξιοσημείωτο ιστορικό γεγονός που αφορά τη Βόρεια Εύβοια υπήρξε, ασφαλώς, η ναυμαχία του Αρτεμισίου, η σύγκρουση του ελληνικού στόλου και του στόλου του Ξέρξη κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, το 480 π.Χ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Από τον Aγιόκαμπο, τα Βασιλικά, την Iστιαία, το Πευκί και τις Pοβιές, λάδι και ελιές. Από τα Γιάλτρα, κρασί. Από τον Ταξιάρχη και την Καστανιώτισσα, σύκα ξερά. Από την περιοχή της Ιστιαίας, κηπευτικά. Από το Προκόπι, καρύδια, αρωματικά φυτά και είδη λαϊκής τέχνης.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Στη Λίμνη, τα Ήλια, τα Λουτρά Αιδηψού, την Παραλία Αγίου Νικολάου, τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, το Νέο Πύργο, τους Ωρεούς, τα Κανατάδικα, το Ασμήνι, το Πευκί, το Ψαροπούλι και την Αγκάλη, ψάρια και θαλασσινά. Στα Λουτρά Αιδηψού, λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκο και μπουγάτσα.

AΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ: Θα δέσετε στη Λίμνη, τα Λουτρά Αιδηψού, τον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, τους Ωρεούς, το Πευκί, το Ψαροπούλι και το Πήλι.