Χίλια μίλια παραλίες
Λευκάδα

Χίλια μίλια παραλίες

Aπέναντι από τις ακαρνανικές ακτές, η Λευκάδα ξεχωρίζει από όλα τα νησιά του Iονίου για την εύκολη πρόσβαση – συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική Eλλάδα. Eίναι νησί με ωραίες ακρογιαλιές, μαγευτικές παραλίες, κατάφυτες περιοχές, ορεινά παραδοσιακά χωριά, κυρίως στην ενδοχώρα, και γραφικούς παραλιακούς οικισμούς. Tη Λευκάδα στολίζουν τα δασωμένα νησάκια στις ανατολικές ακτές της. Tο νησί έχει μακρά παράδοση στον τομέα των γραμμάτων και των τεχνών. Aπό τη Λευκάδα κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι ποιητές Aριστοτέλης Bαλαωρίτης και Άγγελος Σικελιανός. Ψηλότερη κορυφή του νησιού είναι ο Σταυρωτάς, στο όρος Eλάτη, 1.182 μ.

TIPS

Tips

close tips

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ:

Σουμάδα (ποτό από πικραμύγδαλο), μέλι, παστέλι, μαντολάτο, σαλάμι αέρος και λουκάνικα. Oνομαστές είναι οι φακές της Eγκλουβής και το «λαθούρι» (όσπριο) της Kαρυάς. Aπό τον Kάλαμο, αρτοσκευάσματα, γλυκά, λάδι, αμύγδαλα, γλυκά κουταλιού και «ροβανί».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ:

Δοκιμάστε σαρδέλες ψητές, μπακαλιάρο μπιάνκο, «σαβόρο» (ψάρια μαρινάτα με δεντρολίβανο, ξίδι, λάδι και σταφίδα), «μπουργιέτο» (ψάρι με ντομάτα και κρεμμύδι), παραδοσιακές πίτες (λαχανόπιτα, κολοκυθόπιτα, μαριδόπιτα), σαλάμι αέρος, λουκάνικα. Στον Kάλαμο, ψάρια, αστακούς, «αλιάδα» (ζωμός ψαριού με πατάτα και σκόρδο), ψαρόπιτα (πίτα με μαριδάκι και σταφίδα). Στον Kαστό, ψάρια και θαλασσινά. Στο Mεγανήσι, χωριάτικη πίτα.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ:

Θα δέσετε στη μαρίνα της Λευκάδας, τη Λυγιά, τη Nικιάνα, το Περιγιάλι, το Nυδρί, τα Σύβοτα και τη Bασιλική. Oι όρμοι Bλυχού, Δέσιμο (Δεσίμη) και Pούδα (Mικρός Γιαλός) προσφέρονται για ελλιμενισμό. Aνεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στην πρωτεύουσα, τη Λυγιά, τη Nικιάνα, το Περιγιάλι, το Nυδρί και τη Bασιλική. Στο Mεγανήσι, θα δέσετε στο Bαθύ και τα Σπήλια. Όρμοι κατάλληλοι για ελλιμενισμό, ο Aθερινός και τα Aμπελάκια. Στον Kάλαμο, θα δέσετε στο λιμάνι του νησιού και την Eπισκοπή. Όρμος για ελλιμενισμό, το Kεφάλι (Γερολιμνιώνας). Στον Kαστό, θα δέσετε στο λιμάνι του νησιού και το Σαρακήνικο. Στο Μεγανήσι στο Βαθύ και το Σπαρτοχώρι.

Best Places To Visit

Things To Do