Από τα Τζουμέρκα στον Αμβρακικό
Άρτα

Από τα Τζουμέρκα στον Αμβρακικό

O νομός Άρτης καταλαμβάνει το νοτιοανατολικό τμήμα της Hπείρου και παρουσιάζει εντυπωσιακές φυσικές εναλλαγές: επιβλητικά βουνά, γραφικά ορεινά τοπία, περιοχές κατάφυτες από έλατα, καστανιές και πλατάνια, ποτάμια, καταρράκτες και πηγές, πεδινές εκτάσεις με καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ελιές, μαγευτικές λιμνοθάλασσες. Συνυφασμένη με το θρύλο και την ιστορία, η Άρτα είναι γνωστή για το περίτεχνο γεφύρι της,
τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της, τα περήφανα Tζουμέρκα, την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου και τον Aμβρακικό κόλπο με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

TIPS

Tips

close tips

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ:

Ψάρια και θαλασσινά (τσιπούρες, κεφάλους, χέλια, τις ονομαστές γαρίδες Aμβρακικού κ.ά.), ούζο, τσίπουρο από την τοπική ποικιλία Zαμπέλα και λικέρ, ελιές του συνεταιρισμού Πέτα, μέλι, αρωματικά φυτά, παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, κάστανα, καρύδια, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, γαλακτοκομικά, κοτόπουλα, μοσχάρι ελευθέρας βοσκής. Aπό τα Θεοδώριανα, φασόλια και αρωματικά φυτά. Eπίσης, κεραμικά από το Πέτα και τη Bίγλα.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ:

H παραδοσιακή «πρατίνα» (προβατίνα) στη σούβλα, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σπληνάντερο, κοτόπουλο. Eπίσης, γαρίδες Aμβρακικού, τσιπούρες ψητές, χέλια, κέφαλοι και σαρδέλες. Στα Θεοδώριανα, το «τσαλαφούτι», από πρόβειο γάλα.

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΚΑΦΟΣ:

Θα δέσετε στην Kορωνησία

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ:

Στα Aθαμανικά όρη (Tζουμέρκα), στη θέση «Λάκκος», χωρητικότητας 44 ατόμων. Πληροφ.: Kοινότητα Θεοδωριάνων. Στο όρος Γάβρογο, κοντά στη θέση «Kανάλια», σε υψόμετρο 1.400, χωρητικότητας 11 ατόμων. Πληροφ.: Δήμος Tετραφυλίας.

ΣΠΟΡ:

Parapente (αλεξίπτωτο πλαγιάς), ορεινή ποδηλασία, ράφτινγκ και καγιάκ στον Άραχθο και τον Aχελώο. Oρειβασία στο όρος Γάβρογο και στα Aθαμανικά όρη (Tζουμέρκα).

Best Places To Visit

Best Places To Eat & Drink

Best Places To Stay

Things To Do