Άνω Πεδινά

Άνω Πεδινά Ζαγορίου
Φωτό:

Όμορφο παραδοσιακό χωριό με καλοδιατηρημένα σπίτια και αρχοντικά, χτισμένο κοντά σε γραφικό οροπέδιο - υψόμετρο 960. Γνώρισε περίοδο ακμής στο β' μισό του 19ου αι., όταν είχε Ελληνικό Σχολείο, αλληλοδιδακτικό και παρθεναγωγείο. Από το χωριό κατάγονταν ο δάσκαλος του Γένους και εθνικός ευεργέτης Νεόφυτος Δούκας (1760-1845) - κληρικός και λόγιος, διευθυντής της Σχολής Βουκουρεστίου και πρώτος διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής - και ο Ιωάννης Λαμπρίδης (1839-1891), ιατροφιλόσοφος, δωρητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μελετητής του ηπειρώτικου πολιτισμού. Τα Άνω Πεδινά έχουν 202 κατοίκους. Απέχουν 35,5 χλμ ΒΔ από την πρωτεύουσα.

Η μονή Ευαγγελιστρίας

Η ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ, στην είσοδο του χωριού. Το καθολικό, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, χτίστηκε - σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή - το 1793 και ιστορήθηκε το 1809. Σώζονται ενεπίγραφες εικόνες του τέλους του 18ου και των αρχών του 19ου αι.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, τρίκλιτη βασιλική του τέλους του 18ου αι. Έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο, επισκοπικό θρόνο και άμβωνα που χρονολογούνται από το 19ο αι. Σώζονται εικόνες 17ου-19ου αι.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου - δοξολογία στη μονή της Ευαγγελίστριας και παραδοσιακό γλέντι στο χωριό.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το πανηγύρι του Κοσμά του Αιτωλού στις 24 Αυγούστου.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ