Μπιζάνι

Ιωάννινα
Φωτό:

Χωριό χτισμένο κοντά στον ιστορικό λόφο όπου πραγματοποιήθηκαν σκληρές συγκρούσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (Νοέμβριος 1912-Φεβρουάριος 1913), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το Μπιζάνι έχει 313 κατοίκους. Απέχει 12 χλμ Ν από την πρωτεύουσα.

Το Μνημείο Μπιζανομάχων

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΜΠΙΖΑΝΟΜΑΧΩΝ.

Το Κτίριο

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ, όπου στεγάζεται το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας (Κέρινων Ομοιωμάτων) Παύλου Βρέλλη. Το κτίριο - κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα πρότυπα της αστικής φρουριακής αρχιτεκτονικής της Ηπείρου κατά το 18ο αι. - θεμελιώθηκε το 1983 και ολοκληρώθηκε το 1994.

Ελληνικής Ιστορίας (κερίνων ομοιωμάτων) Παύλου Βρέλλη

(τηλ. 92128). Σε άριστα διαμορφωμένο χώρο εκτίθενται εξαίρετα έργα που αναφέρονται στην ελληνική ιστορία, από την αρχαιότητα ώς τους Νεότερους Χρόνους. Μεταξύ άλλων, θα δείτε το Κρυφό Σχολειό, το Διονύσιο το Φιλόσοφο, τους ηπειρώτες ευεργέτες (Γεώργιο Σίνα, Γεώργιο Αβέρωφ, Αναστάσιο Ζωσιμά και Κωνσταντίνο Ζάππα), τους δασκάλους του Γένους (Κοσμά Μπαλάνο, Αθανάσιο Ψαλίδα), τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας (Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο), τον Κατσαντώνη, το Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίο), τον καλόγερο Σαμουήλ και τους συντρόφους του στο Κούγκι, τον Κοσμά τον Αιτωλό, τους κλέφτες και τους αρματολούς, τη σφαγή του Αλή πασά, την κυρά Βασιλική, το Μακρυγιάννη, το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, το Νικηταρά (Νικήτα Σταματελόπουλο), τον Κωνσταντίνο Κανάρη, τον Παύλο Μελά, το επιτελείο της VIII Μεραρχίας σε σπηλιά του Καλπακίου (Ελληνοϊταλικός Πόλεμος 1940), τις γυναίκες της Πίνδου, το Ρούπελ, τη Μάχη της Κρήτης, την Κυρά της Ρω (Δέσποινα Αχλαδιώτου).

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ