Μπουραζάνι - Μολυβδοσκέπαστη

Η μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου
Φωτό:

Κατάφυτη περιοχή με τρεχούμενα νερά, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η κοιλάδα του Μπουραζανίου, όπου ενώνονται τα νερά του Αώου, του Βοϊδομάτη και του Σαραντάπορου, αποτελεί ιδανικό τόπο επαφής του ανθρώπου με τη φύση. Μοναδική εμπειρία αποτελούν η επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Πάρκο και η περιήγηση στην περιοχή μέσα από το σηματοδοτημένο περιπατητικό μονοπάτι. Στις όχθες του Σαραντάπορου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της συνοριακής διάβασης Μέρτζιανης. Η Μολυβδοσκέπαστη είναι όμορφο χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του όρους Νεμέρτσικα, στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Αποτέλεσε έδρα της αρχιεπισκοπής Πωγωνιανής κατά τη Βυζαντινή Περίοδο. Τα αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της αδιάρρηκτης συνέχειας του οικισμού - Διπαλίτσα, το βυζαντινό όνομά του - από τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο ώς τις μέρες μας. Η Μολυβδοσκέπαστη έχει 103 κατοίκους. Απέχει 85 χλμ ΒΔ από την πρωτεύουσα.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο "Μπουραζάνι"

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ "ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ" (τηλ. 61283, 61320). Οι επισκέπτες παρατηρούν τα ζώα - ελάφια, ζαρκάδια, κρητικούς αιγάγρους, αγριογούρουνα, αγριοπρόβατα - στο φυσικό περιβάλλον τους και ενημερώνονται στο Περίπτερο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης για τους βιολογικούς κύκλους και τις συνήθειες των ζώων αυτών. Στο Περιβαλλοντικό Πάρκο λειτουργεί εργαστήριο - εκθετήριο παραγώγων των ζώων.

Η Γέφυρα Μπουραζανίου

Η ΓΕΦΥΡΑ ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙΟΥ, στον ποταμό Αώο.

Φυσικής Ιστορίας "Μπουραζάνι"

(τηλ. 61283, 61320). Το Μουσείο δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την πλούσια χλωρίδα (ορχεοειδή κ.ά.), τις πεταλούδες, τα ερπετά, τα αμφίβια, τις λιβελούλες και τα ορθόπτερα της περιοχής του Μπουραζανίου, καθώς και τα είδη των ψαριών που απαντούν στον ποταμό Αώο. Αξιόλογες είναι οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Στη Μολυβδοσκέπαστη, η "Βραδιά τσίπουρου".

Στη μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου, ολονυχτία την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ