Ιωάννινα

Φωτό:

Διοικητικό, οικονομικό και συγκοινωνιακό κέντρο της Ηπείρου, η όμορφη πόλη των Ιωαννίνων, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού, απλώνεται στις όχθες της θρυλικής λίμνης Παμβώτιδας. Το κάστρο, τα ιστορικά μνημεία, τα παραδοσιακά σπίτια, τα γραφικά σοκάκια, τα εργαστήρια λαϊκής τέχνης, αργυροχοΐας και ξυλογλυπτικής αποτελούν δείγματα της μακραίωνης ιστορίας της. Χώροι πρασίνου, πλατείες, πεζόδρομοι, εμπορικά κέντρα και όμορφα κτίρια στολίζουν τη σύγχρονη πόλη με την αξιόλογη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, την υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή κοινότητα και την έντονη νυχτερινή ζωή. Τα μεζεδοπωλεία, οι ταβέρνες, τα ζαχαροπλαστεία, τα καφέ μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης αποτελούν τους χώρους όπου συγκεντρώνονται κυρίως οι νέοι της πόλης. Τα Ιωάννινα έχουν 61.629 κατοίκους. Απέχουν 450 χλμ BΔ (μέσω Pίου - Aντιρρίου) από την Aθήνα και 370 χλμ NΔ (μέσω Kοζάνης) από τη Θεσσαλονίκη.

Το Κάστρο

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ, με τις ακροπόλεις του Ιτς-Καλέ και του Ασλάν πασά, ιστορικά μνημεία, μουσεία, παραδοσιακά σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και γοητευτικά σοκάκια. Η αρχική βυζαντινή οχύρωση δέχθηκε επισκευές και προσθήκες από τους Νορμανδούς (11ος αι.), τους δεσπότες της Ηπείρου (13ος-14ος αι.) και τους Τούρκους.

Η Νοτιοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου (Ιτς-Καλέ)

Η ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ (ΙΤΣ-ΚΑΛΕ), με εντυπωσιακή κεντρική πύλη, διοικητικό κέντρο κατά τη Βυζαντινή Περίοδο. Θα δείτε το Φετιχιέ τζαμί (χτισμένο κατά την παράδοση στη θέση βυζαντινού ναού των Ταξιαρχών και ανακαινισμένο από τον Αλή πασά), τους τάφους του Αλή πασά και της πρώτης συζύγου του, Φατιμά, το Βυζαντινό Μουσείο, τα τουρκικά μαγειρεία (όπου λειτουργεί αναψυκτήριο), την πυριτιδαποθήκη, το εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, το θησαυροφυλάκιο (κτίριο της εποχής του Αλή πασά, όπου στεγάζεται η Βυζαντινή Συλλογή Αργυροχοΐας) και τον πύργο του Βοημούνδου, 11ου αι.

Αρχαιολογικό

(πλατεία 25ης Mαρτίου 6, τηλ. 01050). Περιλαμβάνει ευρήματα από όλη την Ήπειρο, που χρονολογούνται από την Κατώτερη Παλαιολιθική Εποχή ώς τους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους. Μεταξύ άλλων, λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής Εποχής, χάλκινα αντικείμενα από το ιερό της Δωδώνης, ευρήματα από το νεκροταφείο της Βίτσας και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, νομίσματα Κλασικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου, ελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά, αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες και λίθινες επιγραφές με ψηφίσματα Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων. Στην ολοκληρωμένη ενημέρωση των επισκεπτών του Μουσείου συμβάλλουν τα πληροφοριακά θεματικά κείμενα που υποστηρίζουν τις εκθεσιακές ενότητες, ο επεξηγηματικός υπομνηματισμός των υλικών καταλοίπων του καθημερινού και του δημόσιου βίου, καθώς και το σύγχρονο εποπτικό υλικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το χειροπέλεκυ Αχελαίου τύπου (Κοκκινόπηλος Πρέβεζας, Κατώτερη Παλαιολιθική Περίοδος, γύρω στο 200000 π.Χ.), τις χάλκινες ραμφόστομες πρόχους, έργα κορινθιακού εργαστηρίου (νεκροταφείο Βίτσας, 6ος αι. π.Χ.), το χάλκινο αγαλματίδιο πολεμιστή (Δωδώνη, 530-510 π.Χ.), το μαρμάρινο επιτύμβιο λέοντα (Μιχαλίτσι Πρέβεζας, β' μισό 4ου αι. π.Χ.), το χάλκινο σφυρήλατο κράνος (οικισμός Βίτσας, β' μισό 4ου αι. π.Χ.), το χάλκινο αγαλμάτιο γυμνού αγοριού από τη Δωδώνη (3ος αι. π.Χ.), την ασβεστολιθική ενεπίγραφη επιτύμβια στήλη (Πλαίσια Ιωαννίνων, τέλη 3ου-αρχές 2ου αι. π.Χ.), το αργυρό δίδραχμο του Κοινού των Ηπειρωτών (ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, 232-168 π.Χ.), τη μαρμάρινη σαρκοφάγο με ανάγλυφη παράσταση διονυσιακού θιάσου (Φωτική Θεσπρωτίας, μέσα 2ου αι. μ.Χ.) και τη μαρμάρινη σαρκοφάγο με ανάγλυφες παραστάσεις από την Ιλιάδα (Λαδοχώρι Θεσπρωτίας, 2ος αι. μ.Χ.).

Βυζαντινή Συλλογή Αργυροχοϊας

(στο Ιτς-Καλέ, νοτιοανατολική ακρόπολη του κάστρου). Στεγάζεται στο θησαυροφυλάκιο του κάστρου και περιλαμβάνει αντικείμενα από τις συλλογές του αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος και του Ιωαννίδη - σταυρούς ευλογίας και αγιασμού (17ος-19ος αι.), δισκοπότηρο (18ος αι.), λεκανίδα (τέλη 19ου αι.), πόρπη (19ος αι.), περιλαίμια (19ος αι.), σκουλαρίκια (18ος-19ος αι.) κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο εορτασμός των Θεοφανίων, στη λίμνη.

Ο εορτασμός στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, στις 21 Φεβρουαρίου.

Αποκριάτικες εκδηλώσεις - μεταξύ άλλων, αναβιώνουν οι "τζαμάλες" (φωτιές στις γειτονιές της πόλης).

Tα "Hπειρώτικα", πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Πληροφ.: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, τηλ. 20090.

Το "Καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών", εκδηλώσεις υποδοχής.

Στη λίμνη, αγώνες κωπηλασίας και θαλάσσιου σκι, πανελλήνιο πρωτάθλημα ναυτομοντελιστών.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: KTEΛ Iωαννίνων, τηλ. 25014, 26211, 27442.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο Χατζηκώστα, τηλ. 80111, Πανεπιστημιακό Nοσοκομείο, τηλ. 99111, 99260, φαρμακεία, τηλ. 28505.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 65934, Τουριστική Αστυνομία 65922, Tροχαία 65994, OTE 24199, EΛTA 26500. Ραδιοταξί 46777-9.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ