Καλπάκι

Ιωάννινα
Φωτό:

Χωριό χτισμένο σε κομβικό σημείο, πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κόνιτσας, έδρα του ομώνυμου δήμου. Στην περιοχή του Καλπακίου πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (Νοέμβριος 1940) σφοδρές συγκρούσεις, στις οποίες επικράτησε ο Ελληνικός Στρατός. Το Καλπάκι έχει 558 κατοίκους. Aπέχει 34 χλμ BΔ από την πρωτεύουσα.

Το Μνημείο των Πεσόντων

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ, στη μάχη του Καλπακίου. Θα δείτε τον επιβλητικό ανδριάντα του "Μαχητή" ("Αγνώστου Στρατιώτη"). Δεσπόζει σε λόφο πάνω από το χωριό.

Η Σπηλιά του Στρατηγού Κατσιμήτρου

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΑΤΣΙΜΗΤΡΟΥ. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Καλπακίου εδώ στεγάστηκε το αρχηγείο του στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου, διοικητή της VIII Μεραρχίας.

Πολέμου 1940-1941

(τηλ. 42140). Περιλαμβάνει συλλογή από ενθυμήματα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-1941 (όλμοι, οβίδες, κινητήρας αεροπλάνου, όπλα, κράνη, εξάρτυση, στολές, πυξίδα, παράσημα, βιβλία, έγγραφα, το ιταλικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, φωτογραφικό υλικό). Στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου θα δείτε πυροβόλα του Ελληνικού Στρατού. Στο Μουσείο πραγματοποιείται ξενάγηση και παρέχεται πληροφόρηση σχετικά με τη μάχη του Καλπακίου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τα "Καλπάκια", εκδηλώσεις μνήμης την 28η Οκτωβρίου.

Tο πανηγύρι της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 41419.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 41205, OTE 22199.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ