Μέτσοβο

Φωτό:

Γραφική ορεινή κωμόπολη με έντονο παραδοσιακό χρώμα, χτισμένη στην οροσειρά της Πίνδου - υψόμετρο 1.160 -, σε εντυπωσιακό τοπίο. Εμπορικό και διοικητικό κέντρο της περιοχής με αξιόλογη τουριστική κίνηση, το Μέτσοβο φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα - τυροκομικά, ζυμαρικά και κρασί - και τα έργα χειροτεχνίας - ξυλόγλυπτα και υφαντά. Χάρη στη στρατηγική θέση του, κοντά στο σημείο όπου ενώνονται η Ήπειρος, η Θεσσαλία και η Μακεδονία, γνώρισε περίοδο ακμής κυρίως το 18ο αι., αποτελώντας εμπορικό, βιοτεχνικό και πνευματικό κέντρο. Από το Μέτσοβο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, οι εθνικοί ευεργέτες Μιχαήλ Τοσίτσας (1787-1856), Νικόλαος Στουρνάρας (1806-1853) και Γεώργιος Αβέρωφ (1818-1899), διδάσκαλοι του Γένους και σημαντικά μέλη της Φιλικής Εταιρείας, καθώς και ο πολιτικός και συγγραφέας Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας (1910-1990). Στην ευρύτερη περιοχή του Μετσόβου υπάρχει πυκνό δίκτυο σηματοδοτημένων περιπατητικών μονοπατιών. Το Μέτσοβο έχει 3.195 κατοίκους. Aπέχει 58 χλμ BA από την πρωτεύουσα.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, 15ου αι., με περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και αξιόλογες τοιχογραφίες. Θα δείτε εκκλησιαστικά σκεύη, ευαγγέλια και σταυρούς, δωρεές μετσοβιτών ευεργετών από τη Ρωσία.

Το Κτίριο του Δημαρχείου

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.

Λαϊκής Τέχνης

(τηλ. 41084). Στεγάζεται στο ανακαινισμένο αρχοντικό Μιχαήλ Τοσίτσα και περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, αργαλειούς, έπιπλα, παλαιές εικόνες, όπλα, οικιακά σκεύη και αγροτικά εργαλεία.

Υδροκίνησης

στον αναπαλαιωμένο νερόμυλο του Ανθοχωρίου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το "Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων" τον Ιούλιο, εκδηλώσεις που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων.

Η "Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση" στο όρος Μαυροβούνι, στις 20-21 Ιουλίου.

Ο "Πίχτειος Περίπατος" στα τέλη Ιουλίου, στο όρος Μαυροβούνι - διανυκτέρευση στη θέση "Λάκκος" (υψόμετρο 1.950) και πεζοπορία ώς τη θέση "Αφτιά Φλέγκα".

Tα πανηγύρια του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου και της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 41233, OTE 42199, EΛTA 41245.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ