Μονοδένδρι

Ιωάννινα
Φωτό:

Aντιπροσωπευτικό παραδοσιακό χωριό του Zαγορίου, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060, με πετρόχτιστα κτίρια και γραφικά καλντερίμια. Από το Μονοδένδρι ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου. Το χωριό υπήρξε γενέτειρα του Αθανασίου Ψαλίδα (1767-1829), δασκάλου του Γένους, λογίου και συγγραφέα, ιδρυτή και διευθυντή της Καπλανείου Σχολής (1798-1820), καθώς και των αδελφών Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη, εμπόρων, εθνικών ευεργετών, Φιλικών και ιδρυτών της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής. Το Μονοδένδρι έχει 164 κατοίκους. Aπέχει 39 χλμ BΔ από την πρωτεύουσα.

Η εκκλησία του Αγίου Μήνα

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (αρχές 17ου αι.), κατάγραφος μονόκλιτος σταυρεπίστεγος ναός. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, ιστορήθηκε το 1619/1620 από τον αγιογράφο Μιχαήλ και το γιο του Κωνσταντίνο, που κατάγονταν από το Λινοτόπι του Γράμμου.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (1804), τρίκλιτη βασιλική με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και δεσποτικές εικόνες των αρχών του 19ου αι., έργα ρώσων αγιογράφων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες - μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο.

Τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου και της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ