Συρράκο

Συρράκο
Φωτό:

Μαγευτικό παραδοσιακό χωριό, χτισμένο σε πλαγιά του όρους Λάκμου - υψόμετρο 1.150. Έχει πετρόχτιστα σπίτια με τοξωτές εισόδους, αξιόλογης ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, λιθόστρωτα καλντερίμια, βρύσες και τρεχούμενα νερά. Επί Τουρκοκρατίας, από τα μέσα του 17ου αι., το Συρράκο αποτέλεσε σημαντικό κέντρο εξαγωγής προϊόντων, που συγκεντρώνονταν από τα γειτονικά χωριά και, κυρίως, τη Θεσσαλία. Την ίδια περίοδο κάτοικοί του δημιούργησαν εμπορικούς οίκους σε μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα. Από το Συρράκο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Ιωάννης Κωλέττης, ο Κώστας Κρυστάλλης και ο Χρήστος Ζαλοκώστας. Το χωριό συνδέεται με τους Καλαρρύτες και με μονοπάτι - ενδιαφέρουσα διαδρομή. Το Συρράκο έχει 273 κατοίκους. Απέχει 51,5 χλμ ΝΑ από την πρωτεύουσα.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, στην πλατεία. Έχει αξιόλογο τέμπλο και χρυσοκέντητο επιτάφιο, δωρεά ευεργέτη από την Οδησσό.

Η Προτομή του Ιωάννη Κωλέττη

Η ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΩΛΕΤΤΗ (1774-1847), μέλους της Φιλικής Εταιρείας, στρατιωτικού και πολιτικού της Επανάστασης και της οθωνικής περιόδου, πρωθυπουργού (1844-1847).

Λαογραφικό

Περιλαμβάνει τοπικές ενδυμασίες, αργαλειό, είδη υφαντικής, γεωργικά εργαλεία, φωτογραφίες κ.ά.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου, της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο και του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου.

Ιωάννινα - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ