Πρέβεζα

Πόλη Πρέβεζας
Οι Πύλες του Άδη, σε επιβλητικό τοπίο, κοντά στον οικισμό Τρίκαστρο, στα όρια με τη Θεσπρωτία
Άποψη της γραφικής Πρέβεζας, πόλης με νησιώτικο χρώμα, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου
Ο Λύχνος, παραθεριστικός οικισμός στην περιοχή της Πάργας
Ο Βάλτος, παραλιακός οικισμός στην περιοχή της Πάργας
Η παραλία της Πάργας
Η Πάργα, φημισμένη κωμόπολη με νησιώτικο χρώμα, σημαντική τουριστική κίνηση και ξεχωριστές φυσικές ομορφιές
Ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης, στον αυχένα της χερσονήσου της Πρέβεζας
Το ωδείο της Νικόπολης, έργο του 1ου αιώνα μ.Χ.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου (Νεκυομαντείου) και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Ο αρχαιολογικός χώρος του Νεκρομαντείου (Νεκυομαντείου), κοντά στο χωριό Μεσοπόταμο
Το μνημείο των Σουλιωτισσών στο Ζάλογγο, έργο του γλύπτη Γεωργίου Ζογγολόπουλου και του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού (1961)
Ο εξαίρετος τοιχογραφικός διάκοσμος του καθολικού της μονής Αβάσσου
Η μονή του Αγίου Δημητρίου, στην περιοχή της Κυψέλης, κοντά στα όρια με τη Θεσπρωτία
Η εκτεταμένη παραλιακή ζώνη στην ευρύτερη περιοχή της Καστροσυκιάς
Η ωραία θέα στην Καστροσυκιά από το Κανάλι
Το κάστρο της Ανθούσας, στην κορυφή λόφου πάνω από το ομώνυμο χωριό, με πανοραμική θέα
Το κάστρο Πέντε Πηγάδια, κτίσμα της Τουρκοκρατίας, κοντά στο ομώνυμο χωριό, στα όρια με τα Ιωάννινα
Οι πηγές του Αγίου Γεωργίου, σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Το Σαρακήνικο, παραθεριστικός οικισμός στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας
Τοιχογραφία της εκκλησίας της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου), στο λόφο με τα ερείπια της αρχαίας Βατίας, κοντά στο Ριζοβούνι Θεσπρωτικού
Η εκκλησία της Παναγίας (Κοίμησης της Θεοτόκου), στο λόφο με τα ερείπια της αρχαίας Βατίας, κοντά στο Ριζοβούνι Θεσπρωτικού
Η υπέροχη ακρογιαλιά στο Αλωνάκι, γραφικό όρμο με γαλαζοπράσινα νερά
23 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.036 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 59.356

Ο νομός Πρεβέζης καταλαμβάνει το νοτιοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και είναι προικισμένος με θαυμάσιο φυσικό ανάγλυφο, εύφορες πεδινές εκτάσεις και γραφικά ορεινά τοπία, μαγευτικές αμμουδερές παραλίες και δαντελωτές ακρογιαλιές. Ο Λούρος, ο Αχέροντας με τις πηγές του, η λίμνη Ζηρού, η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού κόλπου με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα συγκροτούν ένα σημαντικό οικοσύστημα. Οι αρχαιολογικοί χώροι της Νικόπολης, της Κασσώπης και του Νεκρομαντείου, τα κάστρα, οι εκκλησίες, το ιστορικό Zάλογγο, τα αναπτυγμένα θέρετρα στις δυτικές ακτές του νομού αποτελούν πόλους έλξης για τους επισκέπτες. Η Πρέβεζα συνορεύει προς B με τη Θεσπρωτία και τα Iωάννινα, προς A με την Άρτα, ενώ Ν βρέχεται από τον Aμβρακικό κόλπο και Δ από το Iόνιο πέλαγος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Κατοικημένη από την Παλαιολιθική Εποχή (σπήλαιο Ασπροχάλικου), η περιοχή προσέλκυσε τόσο ηπειρώτικα φύλα (Θεσπρωτούς, Κασσωπαίους, Μολοσσούς) όσο και πληθυσμούς από τη νότια Eλλάδα, που ίδρυσαν εδώ σημαντικές αποικίες. Ευρήματα Μυκηναϊκής Εποχής έχουν εντοπιστεί στο χώρο του Νεκρομαντείου και στην αρχαία πόλη Έφυρα. Κατά τους Ιστορικούς Χρόνους σημαντικό κέντρο αποτέλεσε η Κασσώπη, που χτίστηκε πριν από τα μέσα του 4ου αι. π.Χ. και άκμασε τον 3ο αι. π.Χ. Το Νεκρομαντείο, στο οποίο κατέφευγαν οι αρχαίοι για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των νεκρών, γνώρισε την ύψιστη ακμή του τον 3ο και το 2ο αι. π.Χ. Οι αρχαίες πόλεις της περιοχής καταστράφηκαν από τους Ρωμαίους το 167 π.Χ. Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους ιδρύθηκε από τον Οκταβιανό Αύγουστο η Νικόπολη, η οποία εξελίχθηκε κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους σε μεγάλο θρησκευτικό κέντρο. Στους κατοπινούς αιώνες η περιοχή δέχθηκε αλλεπάλληλες επιδρομές και περιήλθε στην κυριαρχία διαφόρων κατακτητών. Επί Τουρκοκρατίας το ιστορικό Ζάλογγο υπήρξε τόπος θυσίας για τις ηρωικές Σουλιώτισσες. Η Πρέβεζα - αναφέρεται πρώτη φορά με το σημερινό της όνομα στο "Xρονικό του Mορέως", τέλη 13ου αι. - απελευθερώθηκε με τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913) και δέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922). Ο τόπος δοκιμάστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΣΠΟΡ: Καγιάκ, ράφτινγκ και διάσχιση του φαραγγιού του Αχέροντα.

TI NA ΨΩNIΣETE: Μέλι, λάδι, ελιές, τσίπουρο, αλλαντικά, αβγοτάραχο, ψάρια και θαλασσινά (τσιπούρες, κεφάλους, πέστροφες, γαρίδες Αμβρακικού κ.ά.), γλυκά κουταλιού, τον "αφαλό" (γλυκό ταψιού) και αρωματικά βότανα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Στα μεζεδοπωλεία της πρωτεύουσας, κέφαλος "πετάλι", σαρδέλες, γαύροι, καλαμάρια, σουπιές, χταπόδι, μύδια, γαρίδες Αμβρακικού. Επίσης, ο "αφαλός" και άλλα γλυκά ταψιού, κρέμες και ρυζόγαλο. Στα χωριά, προβατίνα, γίδα βραστή, σπληνάντερο και γαρδούμπες.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι της πρωτεύουσας και στην Πάργα. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στην πρωτεύουσα.