Θεσπρωτία

Σούλι
Το ιστορικό Σούλι
Το ιστορικό Σούλι
Τα Σύβοτα, παραθαλάσσιο τουριστικό κέντρο σε μαγευτική περιοχή
Το ειδυλλιακό τοπίο στα Σύβοτα
Η Σαγιάδα, παραθαλάσσιο χωριό στο βορειοδυτικό τμήμα της Θεσπρωτίας
Φωλιά αποδημητικών πτηνών στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Παραμυθιά
Φωλιά αποδημητικών πτηνών στο χωριό Μόρφι, κοντά στο Μαργαρίτι
Η όμορφη αμμουδερή παραλία στο Καραβοστάσι
Η Ηγουμενίτσα, πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και βασική πύλη εισόδου στην Ελλάδα από τη Δυτική Ευρώπη
Η Ηγουμενίτσα, στεφανωμένη από πευκόφυτους λόφους
Το έλος Καλοδικίου (Λίμνη με τα Νούφαρα), υγρότοπος με αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα, κοντά στο Μαργαρίτι
Η μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα κοντά στην Πλακωτή
Το κάστρο της Ντόλιανης, σε φύσει οχυρή θέση, δίπλα στον ποταμό Καλαμά
Η Κούλια, πύργος-παρατηρητήριο στην Παραμυθιά
Η μονή Ραγίου, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στην Κεστρίνη
Ο ποταμός Καλαμάς
Ο μεσαιωνικός πύργος Ραγίου, σε ύψωμα με πανοραμική θέα, κοντά στο Δρέπανο
Η περιοχή της Λυγιάς
Παραδοσιακό σπίτι στο χωριό Πλαίσιο
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελέας, σε πλαγιά των ορέων της Παραμυθιάς
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελέας, σε πλαγιά των ορέων της Παραμυθιάς
Η μονή Αγίου Γεωργίου Καμίτσανης, κοντά στον Τσαμαντά
Η χερσόνησος της Λυγιάς, με γραφικούς ορμίσκους και δαντελωτές ακρογιαλιές
25 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 1.515 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 46.091

Ο νομός Θεσπρωτίας καταλαμβάνει το βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου και εντυπωσιάζει με τις ειδυλλιακές ακρογιαλιές, τις εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες, τους υγρότοπους με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα - φαράγγι Αχέροντα, δέλτα Καλαμά, έλος Καλοδικίου -, τα επιβλητικά βουνά - όρη Τσαμαντά, Παραμυθιάς και Σουλίου - και τις εύφορες πεδινές εκτάσεις του. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα κάστρα, τα βυζαντινά μνημεία, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, το ιστορικό Σούλι, οι παραδοσιακοί οικισμοί με δείγματα αξιόλογης αρχιτεκτονικής, το πολυσύχναστο λιμάνι της πρωτεύουσας, πύλη εισόδου στην Ελλάδα, συμπληρώνουν την εικόνα του νομού. H Θεσπρωτία συνορεύει προς B με την Aλβανία, προς A με τα Iωάννινα, προς N με την Πρέβεζα, ενώ Δ βρέχεται από το Iόνιο πέλαγος.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ο νομός - κατέχει τμήμα της αρχαίας Θεσπρωτίας, που πήρε το όνομά της από τους Θεσπρωτούς, ελληνικό φύλο που εμφανίστηκε στις αρχές της 2ης χιλιετίας π.Χ. - κατοικήθηκε από την Προϊστορική Εποχή (Μέση Παλαιολιθική Περίοδος). Το 14ο και το 13ο αι. π.Χ. μυκηναίοι άποικοι ίδρυσαν οχυρωμένες εγκαταστάσεις στα παράλια της Θεσπρωτίας, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη του εμπορίου. Η εγκατάσταση των Μολοσσών στην κεντρική Ήπειρο γύρω στο 12ο αι. π.Χ. ανάγκασε τμήμα των Θεσπρωτών να μεταναστεύσει στη Θεσσαλία. Από τον 8ο ώς τον 6ο αι. π.Χ. Ηλείοι, Κορίνθιοι και Κερκυραίοι ίδρυσαν αποικίες στα παράλια της Θεσπρωτίας. Στο β' μισό του 4ου αι. π.Χ. δημιουργήθηκαν οι πρώτες οχυρωμένες πόλεις με πλήρη οικιστική οργάνωση και ιδρύθηκε το Κοινό των Ηπειρωτών, με έδρα αρχικά την Ελέα και αργότερα τη Γιτάνη (Τιτάνη). Κατά τους τελευταίους προχριστιανικούς αιώνες σημαντικότερα γεγονότα υπήρξαν η καταστροφή πολλών πόλεων από το ρωμαϊκό στρατό (167 π.Χ.) και η επιδρομή θρακών μισθοφόρων του Μιθριδάτη ΣΤ' Ευπάτορος, βασιλιά του Πόντου (88/87 π.Χ.). Επί Ρωμαιοκρατίας ιδρύθηκαν νέοι οικισμοί (Φωτική Παραμυθιάς, Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας), ενώ στους κατοπινούς αιώνες η Θεσπρωτία γνώρισε καταστρεπτικές επιδρομές και διάφορους κατακτητές. Κατά την Υστεροβυζαντινή Περίοδο (13ος-14ος αι.) ιδρύθηκαν οι οικισμοί της Οσδίνας, της Ηγουμενίτσας και της Παραμυθιάς, που άκμασαν κατά τη Μεταβυζαντινή Περίοδο. Οι αγώνες των Θεσπρωτών κατά των τούρκων κατακτητών έφθασαν στην κορύφωσή τους με το κίνημα του μητροπολίτη Λαρίσης και Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου (αρχές 17ου αι.) και την ηρωική αντίσταση των Σουλιωτών (18ος-αρχές 19ου αι.). Η Θεσπρωτία παρέμεινε κάτω από τον τουρκικό ζυγό μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους και απελευθερώθηκε το Φεβρουάριο του 1913, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

ΣΠΟΡ: Αλεξίπτωτο πλαγιάς στην Παραμυθιά, ποδήλατο βουνού, ράφτινγκ και κανό - καγιάκ στον Αχέροντα και τον Καλαμά, διάσχιση του φαραγγιού του Αχέροντα. Ορειβασία στα όρη της Παραμυθιάς, τη Μουργκάνα και τη Χιονίστρα.

TI NA ΨΩNIΣETE: Ελιές, λάδι, τσίπουρο, τυροκομικά, λουκάνικα και ψάρια.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κοντοσούβλι, αρνί σούβλας, λαχανόπιτα.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην Hγουμενίτσα, την Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα. Ανεφοδιασμός σε καύσιμα και νερό, στην Ηγουμενίτσα και τα Σύβοτα.