Χίος

Ο Γιόσωνας, παραλία στις βορειοανατολικές ακτές της Χίου
Τα Μαύρα Βόλια, παραλία με χαρακτηριστικά μαύρα βότσαλα
Τα περίφημα ξυστά της Χίου, μοναδικά στον ελλαδικό χώρο
Το άγαλμα του Αφανούς Ναύτη στο Βροντάδο
Η παραλία Λευκάθια, κοντά στη Βολισσό
Το Τηγάνι, γραφική ακρογιαλιά στη δυτική ακτογραμμή της Χίου
Μακεδονικός τάφος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης της Χίου
Η πόλη της Χίου, πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, στο μέσο των ανατολικών ακτών του
Η παραλία της Αγίας Φωτεινής, στον ομώνυμο τουριστικό οικισμό
Ο Παντουκιός, παραθαλάσσιο χωριό στην ανατολική ακτογραμμή της Χίου
Η Νέα Μονή, το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Χίου επί αιώνες
Η παραλία Μετόχι Σιδηρούντας
Τα μαστιχόδεντρα της Χίου
Κορμός μαστιχόδεντρου
Τα φημισμένα μαστιχόδεντρα της Χίου
Η μονή Μυρσινιδίου (Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης), χτισμένη σε ύψωμα πάνω από τη θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου
Το Μάρμαρο, επίνειο των Άνω Καρδαμύλων
Η παραλία Αγία Δύναμη, στις νοτιοδυτικές ακτές της Χίου
19 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 841,6 τ. χλμ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΗ: 213 χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 51.936

Άρρηκτα δεμένη με τη φημισμένη σε όλον τον κόσμο μαστίχα της, η Χίος γοητεύει όσους την ανακαλύπτουν με το φυσικό πλούτο της, τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της και τα εκλεκτά προϊόντα της. Η μοναδική χιώτικη χλωρίδα - άγριες τουλίπες, αυτοφυείς ορχιδέες, σπάνια αγριολούλουδα, αρωματικά βότανα κ.ά. -, τα κτήματα της περιοχής του Κάμπου με τα εσπεριδοειδή, οι καλλιέργειες με τα μαστιχόδεντρα στο νότιο τμήμα του νησιού, τα επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα του Πελινναίου και της Αμανής, οι ρεματιές και οι ορθοπλαγιές με την άγρια φυσική ομορφιά, τα ενδιαφέροντα σπήλαια, οι πεζοπορικές διαδρομές, οι βοτσαλωτές ακρογιαλιές και οι αμμουδερές παραλίες προσελκύουν φυσιολάτρες και οικοτουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου. Η μακρά παράδοση στη ναυτιλία και το εμπόριο, τα μεσαιωνικά χωριά με τον αναλλοίωτο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και τη ρομαντική ατμόσφαιρα, τα ιστορικά μνημεία, τα αρχοντικά του Κάμπου, οι αξιόλογες μονές και οι παλαιές εκκλησίες δίνουν ξεχωριστό χρώμα στο νησί και το κάνουν τόπο ιδανικό για διακοπές. Ψηλότερη κορυφή της Χίου είναι η Αγία Τριάδα, στο Πελινναίο (1.297 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η μυθολογική παράδοση αναφέρει ως πρώτο οικιστή της Χίου τον Oινοπίωνα, που δίδαξε στους κατοίκους της την αμπελουργία. Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στο νησί έχουν εντοπιστεί στο Άγιο Γάλα και στον Εμπορειό, ανάγονται δε στους Νεολιθικούς Χρόνους (6η-5η χιλιετία π.Χ.). Στις αρχές της 1ης χιλιετίας π.Χ. η Χίος αποικίστηκε από Ίωνες. Οι πολιτειακές αλλαγές, οι οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις κατά τον 8ο και τον 7ο αι. π.Χ. οδήγησαν στο σχηματισμό της πόλης-κράτους της Χίου και στην ανάδειξή της (τον 6ο αι. π.Χ.) σε μια από τις πλέον ακμαίες και πολυπληθείς πόλεις του ελληνικού κόσμου. Χάρη στην εμπορική και τη βιοτεχνική δραστηριότητά τους, την ίδρυση εμπορικών σταθμών, τη συστηματική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού και την κατοχή εύφορων εδαφών στις μικρασιατικές ακτές ("χιακή περαία") οι Χιώτες απέκτησαν την περίοδο αυτή μεγάλη οικονομική δύναμη και, συνακόλουθα, διακρίθηκαν στα γράμματα και τις τέχνες. Από το 478/7 π.Χ. ώς το 412 π.Χ. το νησί ήταν ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της Α' Αθηναϊκής Συμμαχίας. Κατά τους Ρωμαϊκούς Χρόνους η πόλη της Χίου εξελίχθηκε σε αξιόλογο εμπορικό κέντρο. Στα σημαντικότερα γεγονότα των Παλαιοχριστιανικών Χρόνων ανήκει το μαρτύριο του Αγίου Ισιδώρου (μέσα 3ου αι.). Κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους το νησί εντάχθηκε στην Επαρχία των Νήσων και δοκιμάστηκε από πειρατικές επιδρομές. Στα αξιομνημόνευτα γεγονότα της περιόδου αυτής ανήκουν η οικοδόμηση του φρουρίου της πόλης της Χίου (τέλη 10ου αι.) και η ίδρυση της Νέας Μονής (μέσα 11ου αι.), με χορηγία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Θ' Μονομάχου και της συζύγου του, Ζωής. Η Χίος, έπειτα από μια σύντομη περίοδο ενετικής κυριαρχίας, περιήλθε στους Γενουάτες από το 1304 ώς το 1329 και από το 1346 ώς το 1566. Κατά τους δύο και πλέον αιώνες της δεύτερης γενουατικής κατοχής το νησί διοικήθηκε από την εμπορική εταιρεία Μαόνα (τα μέλη της ανήκαν ως επί το πλείστον στην οικογένεια Ιουστινιάνι), γνώρισε δε ευημερία (χάρη κυρίως στο εμπόριο της μαστίχας) και πολιτιστική ακμή. Επί Τουρκοκρατίας παραχωρήθηκαν στο νησί πολλά προνόμια και η ανάπτυξη συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα το 18ο αι., όταν η Χίος υπήρξε ένα από τα κορυφαία πνευματικά και οικονομικά κέντρα του τουρκοκρατούμενου ελληνισμού. Το τίμημα που κατέβαλε το νησί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης ήταν βαρύτατο (σφαγή της Χίου, Μάρτιος - Απρίλιος 1822). Από τα μέσα του 19ου αι. η Χίος άρχισε να αναδιοργανώνεται πνευματικά και οικονομικά, αλλά και να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ναυτιλία. Η νεότερη ιστορία του νησιού σημαδεύτηκε από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1881. Η Χίος απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου (11 Νοεμβρίου 1912).

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Από το "Mastiha Shop", κατάστημα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, προϊόντα μαστίχας (αρτοσκευάσματα, αιθέρια έλαια, ηδύποτα, καλλυντικά, γλυκά, αρωματικά κεριά, κρυσταλλική και μαγειρική μαστίχα, τσίχλες ΕΛΜΑ). Ούζο, κρασί, κονιάκ, λικέρ, λικέρ μαστίχας, σουμάδα, αναψυκτικά και χυμούς από εσπεριδοειδή, βυσσινάδα, μέλι, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, παστέλι, "παστελαριές", λουκούμια, αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί "μαστέλο", κοπανιστή, ελιές, αρωματικά φυτά, κεραμικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Κακαβιά, χταπόδι, καλαμάρι και ψάρια ψητά, τυρί "μαστέλο" στη σχάρα, "αβγοκαλάμαρα" (μικρές ομελέτες γεμισμένες με κιμά και τυλιγμένες στο σχήμα του καλαμαριού), λαγός με χόρτα, γλυκά με μαστίχα ("υποβρύχιο" κ.ά.), λουκουμάδες, αναψυκτικά "Κάμπος".

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στην πρωτεύουσα, το Βροντάδο, τη Λαγκάδα, τα Λιμιά Βολισσού, το Λιμένα Λιθίου, το Λιμένα Μεστών, τον Εμπορειό και τον Καταρράκτη.