Χίος

Φωτό:

Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, στο μέσο των ανατολικών ακτών του, η σύγχρονη πόλη της Χίου διατηρεί ορισμένα από τα ιστορικά μνημεία της, που αντανακλούν τη μακρά διαδρομή της μέσα στο χρόνο. Τα παλαιά και τα νέα κτίρια, η δενδρόφυτη κεντρική πλατεία, η μεγάλη αγορά με τα εμπορικά καταστήματα της Απλωταριάς, τα αξιόλογα μουσεία και τα σπουδαία πνευματικά ιδρύματα, τα καφέ μπαρ, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα κατά μήκος της προκυμαίας συνθέτουν το ενδιαφέρον πρόσωπο της πολυσύχναστης και ζωντανής πόλης. Το λιμάνι της Χίου συνδέεται με τις Οινούσσες, τα Ψαρά και τις τουρκικές ακτές (Αϊβαλί και Τσεσμέ). Η πόλη της Χίου έχει 23.779 κατοίκους.

Το Φρούριο

TO ΦΡΟΥΡΙO, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, κοντά στο λιμάνι, διοικητικό κέντρο της Χίου κατά τους Μεσαιωνικούς και τους Νεότερους Χρόνους. Από τις οχυρώσεις της πρώτης φάσης του φρουρίου, της βυζαντινής (τέλη 10ου αι.), δε σώζεται σχεδόν τίποτα. Η σημερινή μορφή του είναι απόρροια πολλών προσθηκών, ενισχύσεων και επισκευών - από τις αρχές του 14ου αι. ώς και τα χρόνια της Eπανάστασης του 1821 - της πρώτης γενουατικής οχύρωσης, που πραγματοποίησαν Γενουάτες, Ενετοί και Τούρκοι. Το φρούριο υπέστη στο πέρασμα του χρόνου μεγάλες καταστροφές (βομβαρδισμοί 1828, σεισμός 1881, κατασκευή προκυμαίας στις αρχές του 20ού αι.). Στο εσωτερικό του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά σπίτια, τούρκικο νεκροταφείο, η Κρύα Βρύση, ημιυπόγεια δεξαμενή Βυζαντινής Εποχής, και ο Κουλάς, ψηλός πύργος.

Το "Παλατάκι Ιουστινιάνι"

ΤΟ "ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΙ", κτίριο πιθανώς του 15ου αι., κοντά στην κεντρική πύλη του φρουρίου. Λειτουργεί ως μουσειακός χώρος.

Αρχαιολογικό

(Mιχάλων 10, τηλ. 44239). Περιλαμβάνει προϊστορικά και αρχαϊκά ευρήματα από τον Εμπορειό, νεολιθικά ευρήματα από το Άγιο Γάλα, αρχαϊκά και κλασικά ευρήματα από τα Φανά, ευρήματα από σωστικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές της Χίου, καθώς και ευρήματα από τις ανασκαφές των μυκηναϊκών τάφων των Ψαρών.

Βυζαντινό

(Μετζητιέ Τζαμί, τηλ. 26866). Το Μουσείο περιλαμβάνει γλυπτά διαφόρων περιόδων, εβραϊκές επιτύμβιες πλάκες και κανόνια 17ου αι. στον αύλειο χώρο, μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και γλυπτά διαφόρων περιόδων στο προστώο, γλυπτά, επιγραφές, κεραμικά, ξυλόγλυπτα, μεταβυζαντινές φορητές εικόνες και αποτοιχισμένες βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στην κεντρική αίθουσα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Μπέλα Βίστα και Κοντάρι.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο.

Η συνάντηση των πέντε επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και ο εορτασμός του Πάσχα.

Το έθιμο με τα "αγιοβασιλιάτικα βαποράκια" και τα "παινέματα" την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στις 11 Nοεμβρίου, ο εορτασμός της απελευθέρωσης του νησιού από τους Tούρκους.

Tα πανηγύρια του Aγίου Iσιδώρου στις 14 Mαΐου, της Aγίας Mαρκέλλας στις 22 Iουλίου και του Σωτήρα στις 6 Aυγούστου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ, τηλ. 24257.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Nοσοκομείο, τηλ. 44302, φαρμακεία, τηλ. 24039, 20848.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 81537, Tουριστική Aστυνομία 81539, Λιμεναρχείο 44433, EΛTA 44350. Σταθμός ταξί 41111, 43312.