Πυργί

Χίος
Φωτό:

Παραδοσιακή κωμόπολη, το Πυργί, έδρα του Δήμου Μαστιχοχωρίων, είναι γνωστό για τα "ξυστά" που στολίζουν τις προσόψεις των σπιτιών του. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η τεχνική με την οποία έχουν κατασκευαστεί τα "ξυστά", μοναδική στον ελλαδικό χώρο, εισήχθη από τη Γένοβα επί Φραγκοκρατίας. Η εναλλαγή του λευκού και του γκρίζου σε συνεχόμενα μοτίβα (γεωμετρικά σχήματα ή θέματα από τη φύση) δίνει μια ξεχωριστή εικόνα στα σπίτια, τις εκκλησίες, τα γραφικά σοκάκια και τις μικρές πλατείες του οικισμού με το μεσαιωνικό χαρακτήρα. Στα χωριά του Δήμου Μαστιχοχωρίων, που καταλαμβάνει το νότιο τμήμα της Χίου, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου. Το Πυργί έχει 1.044 κατοίκους. Απέχει 24 χλμ NΔ από την πρωτεύουσα.

Τα Ερείπια Τετραγώνου Μεσαιωνικού Πύργου

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ, στο κέντρο του οικισμού.

Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ THΣ KOIMHΣHΣ THΣ ΘEOTOKOY, διακοσμημένη με "ξυστά". Περίτεχνο είναι το καμπαναριό της.

Λαογραφικό - Μουσείο "ξυστών"

Περιλαμβάνει αγροτικά εργαλεία, είδη χειροτεχνίας, φωτογραφικό αρχείο και αρχείο τοπικού Τύπου. Επίσης, εργαλεία, υλικά και σχέδια της τεχνικής των "ξυστών".

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία Kαρύντα.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο Δεκαπενταύγουστο χορεύεται ο "πυργούσικος" και στις 23 Aυγούστου γιορτάζονται τα Eννιάμερα της Παναγίας.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 72465, φαρμακείο, τηλ. 72265.