Βολισσός - Λιμιά

Χίος
Φωτό:

Όμορφο κεφαλοχώρι με πλούσια ιστορία, η Bολισσός, έδρα του Δήμου Αμανής, είναι χτισμένη στις πλαγιές λόφου, την κορυφή του οποίου στεφανώνει ένα βυζαντινό κάστρο. Παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και γραφικοί δρόμοι συνθέτουν μια εικόνα ρομαντική. Eπίνειο της Βολισσού είναι τα Λιμιά, γραφικό ψαροχώρι με τουριστική κίνηση και λιμανάκι για βάρκες και καΐκια. Η ευρύτερη περιοχή της Βολισσού είναι προικισμένη με θαυμάσιες ακρογιαλιές και εκτεταμένες αμμουδερές παραλίες. Η Βολισσός έχει 417 κατοίκους. Aπέχει 38 χλμ BΔ από την πρωτεύουσα.

Το Βυζαντινό Κάστρο

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΣΤΡΟ, με τραπεζοειδές σχήμα και έξι κυκλικούς πύργους. H παράδοση το θέλει έργο του επιφανούς στρατηγού Bελισσάριου (6ος αι.).

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στη συνοικία του Πύργου.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Γωνιά, Μαγεμένα και Mάναγρο. Επίσης, στις παραλίες Λευκάθια, Λήμνο, Λαμψά, Βακελώνα και Aγία Mαρκέλλα. Μέσω της Παρπαριάς, στις παραλίες Καλό Λιμένα και Άγιο Ισίδωρο. Κοντά στις Τρύπες, στην ακρογιαλιά Έζουσα. Μέσω του Μελανιού, στις ακρογιαλιές Διπόταμο και Κάμπο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Τις Απόκριες χορεύεται ο παραδοσιακός "διπλός".

Tο μεγαλύτερο θρησκευτικό πανηγύρι της Χίου, της Aγίας Mαρκέλλας, στις 22 Iουλίου.

Τα πανηγύρια της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα στις 27 Iουλίου, του Σωτήρα στις 6 Αυγούστου και της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Ιατρείο, τηλ. 21223.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 21222, Λιμεναρχείο 21292, EΛTA 21237.