Βροντάδος

Χίος
Φωτό:

Παραθαλάσσια κωμόπολη με αξιόλογη ναυτική παράδοση, έδρα του Δήμου Ομηρούπολης, ο Βροντάδος απλώνεται στις ανατολικές ακτές του νησιού. Το έθιμο του "ρουκετοπόλεμου" μεταξύ των ενοριών της Παναγίας της Ερειθιανής (Ερυθιανής) και του Αγίου Μάρκου τη βραδιά της Ανάστασης έχει κάνει το Βροντάδο πανελληνίως γνωστό. Στα μικρά λιμάνια του οικισμού δένουν βάρκες και αλιευτικά. Ο Βροντάδος έχει 4.554 κατοίκους. Aπέχει 3,5 χλμ B από την πρωτεύουσα.

Οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας της Ερείθιανης (Ερύθιανης) και του Αγίου Μάρκου

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΕΙΘΙΑΝΗΣ (ΕΡΥΘΙΑΝΗΣ) και ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ.

Το Άγαλμα του Αφανούς Ναύτη

ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΦΑΝΟΥΣ ΝΑΥΤΗ, έργο του γλύπτη Θανάση Aπάρτη.

Φιλοπροόδου Ομίλου Βροντάδου

(τηλ. 92234). Περιλαμβάνει αντικείμενα από τη ναυτική παράδοση του τόπου, φορητές εικόνες, λειτουργικά σκεύη, τοπικές φορεσιές, παλαιά έντυπα και βιβλία, αντικείμενα μουσείου φυσικής ιστορίας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην ακρογιαλιά του Bροντάδου. Επίσης, στις ακρογιαλιές Παντελάκη, Βελονά, Λω και Δασκαλόπετρα, καθώς και στην παραλία των Γλάρων.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το έθιμο του "ρουκετοπόλεμου" μεταξύ των ενοριών της Παναγίας της Ερειθιανής (Ερυθιανής) και του Αγίου Μάρκου τη βραδιά της Ανάστασης.

Tα πανηγύρια της Παναγίας της Ερειθιανής (Ερυθιανής) το Δεκαπενταύγουστο και της Παναγίας του Μυρσινιδίου στις 24 Σεπτεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Φαρμακείο, τηλ. 92215.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: EΛTA 92900.