Αγιάσος

Αγιάσος
Φωτό:

Παραδοσιακή κωμόπολη, χτισμένη αμφιθεατρικά σε πλαγιά του ορεινού όγκου του Ολύμπου, σε περιοχή κατάφυτη από πεύκα, καστανιές και ελιές, ιδανική για περιπατητικές διαδρομές. Τα κεραμοσκεπή σπίτια με την εξαίρετη αρχιτεκτονική, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και το θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον γοητεύουν τους επισκέπτες. Η Αγιάσος αποτελεί θρησκευτικό κέντρο της Λέσβου και διατηρεί ζωντανή τη μακρά παράδοσή της στο θέατρο, τη μουσική, τη λαϊκή ξυλογλυπτική και αγγειοπλαστική. Η κωμόπολη υπήρξε το 19ο αι. οικονομικό κέντρο της Λέσβου με σημαντική βιοτεχνική δραστηριότητα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, οφείλει την ονομασία της στην επιγραφή "Αγία Σιών" που φέρει ιστορική εικόνα της Παναγίας στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η Αγιάσος έχει 2.498 κατοίκους. Απέχει 24 χλμ Δ από τη Mυτιλήνη.

Η εκκλησία της Παναγίας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ, τρίκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρύθηκε το 1170 και αποτέλεσε καθολικό μονής. Έλαβε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική μορφή της το 1815. Έχει μαρμάρινο τέμπλο των αρχών του 19ου αι. και τοιχογραφίες του 1838. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα σπάνια κειμήλια του ναού παρουσιάζει βυζαντινή εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας με την επιγραφή "Μήτηρ Θεού Αγία Σιών", που κατά την παράδοση έφερε από τα Ιεροσόλυμα επί Εικονομαχίας ο ιερομόναχος Αγάθων ο Εφέσιος. Στον περίβολο της εκκλησίας βρίσκονται το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων και ενδιαφέροντες μουσειακοί χώροι.

Το "Αναγνωστήριο"

ΤΟ "ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟ" (τηλ. 22240), κτίριο του ομώνυμου συλλόγου, με βιβλιοθήκη, λαογραφική συλλογή (εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, φορεσιές, πινακοθήκη λεσβίων ζωγράφων), αίθουσα εκθέσεων και αίθουσα προβολής ταινιών και θεατρικών παραστάσεων. Το "Αναγνωστήριο", από τους παλαιότερους και πλέον δραστήριους συλλόγους της Λέσβου, αγωνίζεται για τη διάσωση και τη διάδοση της μουσικοχορευτικής παράδοσης του νησιού.

Εκκλησιαστικό - Βυζαντινό - Λαογραφικό

(τηλ. 22242). Τα εκθέματα στεγάζονται σε προσκτίσματα της εκκλησίας της Παναγίας. Θα δείτε κονσόλα - κατασκευάστηκε στη Φλωρεντία το 1200 και την έφεραν στο ναό Ψαριανοί από τα τουρκικά παράλια -, που υπήρξε το πρώτο παγκάρι της εκκλησίας, εικονοστάσι με φίλντισι 17ου αι., εικόνες, αρχιερατικά άμφια, χειρόγραφα ευαγγέλια του 16ου αι. και των αρχών του 19ου αι. (1803), τίμιο ξύλο, τα λείψανα του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, επιτάφιο του 1817 με τα Πάθη του Χριστού και την Κοίμηση της Θεοτόκου, πέτρα από τον Πανάγιο Τάφο, δισκοπότηρα, σταυρούς, αφιερώματα από χρυσό και ελεφαντόδοντο, τη μίτρα του πρώτου μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ιακώβου, χρυσό καντήλι του 1747, πετραχήλι με λουλούδια, αγγέλους και πενήντα πέντε μορφές αγίων, πόρπες κ.ά. Επίσης, το παλαιό σπίτι της Αγιάσου με καθιστικό, τζάκι ("γωνιά"), πιατοθήκη, οικιακά σκεύη, μπουφέ με διακόσμηση, νομίσματα, παλαιούς χάρτες του ελλαδικού χώρου και ξένων χωρών, υφαντά, κεντήματα, αφιερώματα και το "τάμα της Γερούκισας" (πέτρα τριάντα κιλών, που έφερε το 1868 με τα ίδια της τα χέρια στην εκκλησία φτωχή, άρρωστη και αλλόθρησκη γερόντισσα, εκπληρώνοντας το τάμα της στην Παναγία).

Λαογραφική Συλλογή Στρατή Τζίνη

Παρουσιάζεται το παλαιό σπίτι της Αγιάσου και εκτίθεται συλλογή από εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο καρναβάλι τις Απόκριες.

Η "Γιορτή του κάστανου" στα τέλη Οκτωβρίου.

Το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Tο πανηγύρι του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου, στον Όλυμπο.

Το πανηγύρι του Aγίου Δημητρίου στις 26 Oκτωβρίου, στο ομώνυμο ξωκλήσι.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Aγροτικό Iατρείο, τηλ. 22225, φαρμακεία, τηλ. 22197, 22127.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22222, OTE 32399, EΛTA 22320.