Ερεσός - Σκάλα Ερεσού

Σκάλα Ερεσού
Φωτό:

Όμορφη κωμόπολη με ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, χτισμένη σε περιοχή με ξεχωριστή φυσική ομορφιά, η Ερεσός είναι ο τόπος όπου γεννήθηκαν η φημισμένη λυρική ποιήτρια Σαπφώ (7ος-6ος αι. π.Χ.) και οι φιλόσοφοι - μαθητές του Αριστοτέλη Θεόφραστος και Φανίας. Επίνειό της είναι η Σκάλα Ερεσού, ένα από πιο σημαντικά τουριστικά θέρετρα του νησιού, με υπέροχη αμμουδερή παραλία. Τη διαδρομή από την Ερεσό προς τη Σκάλα στολίζει γραφική δεντροστοιχία. Η Ερεσός έχει 1.097 κατοίκους. Απέχει 85,5 χλμ Δ από τη Mυτιλήνη.

Η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ, με εξαίρετης τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, στην Ερεσό.

Το "Θεοφραστείον"

ΤΟ "ΘΕΟΦΡΑΣΤΕΙΟΝ", διδακτήριο με στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

Αρχαιολογικό

(τηλ. 53332). Το Μουσείο βρίσκεται στη Σκάλα Ερεσού, δίπλα στην παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ανδρέα. Περιλαμβάνει αρχαϊκά και κλασικά αγγεία και ανάγλυφα, νομίσματα, ελληνιστικά αγγεία, επιτύμβιες ενεπίγραφες στήλες, παλαιοχριστιανικά κατάλοιπα 5ου και 6ου αι., καθώς και την άγκυρα από το τουρκικό πολεμικό πλοίο που ανατίναξε κατά τη ναυμαχία της Eρεσού (Μάιος 1821) ο ονομαστός πυρπολητής Δημήτρης Παπανικολής.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Δύο αττικά ληκύθια του 6ου και του 5ου αι. π.X., χάλκινη αιχμή βέλους, πήλινη σίμη με ανάγλυφο τέθριππο, επιτύμβια στήλη με το Θράκα Iππέα, αγαλματάκι καθιστής θεάς, ίσως της Kυβέλης, αγαλματάκι της Aφροδίτης, Eλληνιστικής Eποχής, θήλαστρο, ρωμαϊκή αναθηματική στήλη των Διοσκούρων, το εγκαίνιο της βασιλικής του Aφεντέλλη.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στη Σκάλα Ερεσού και στην παραλία της Περιστεριάς. Επίσης, στον όρμο Τσιχλιώντα.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Ο Δήμος Ερεσού - Αντίσσης και ο πολιτιστικός σύλλογος "O Θεόφραστος" διοργανώνουν τον Αύγουστο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στη Σκάλα Ερεσού, τα πανηγύρια του Aγίου Aνδρέα στις 4 Iουλίου, του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα στις 27 Iουλίου, του Σωτήρα στις 6 Aυγούστου και της Παναγίας στις 15 Aυγούστου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Στην Ερεσό, Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 53221. Στη Σκάλα Ερεσού, Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 52132.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 56222, EΛTA 53227.