Μανταμάδος

Λέσβος
Φωτό:

Παραδοσιακή κωμόπολη, έδρα του ομώνυμου δήμου, ο Μανταμάδος είναι θρησκευτικό κέντρο του νησιού, όπου τιμάται ο Ταξιάρχης, προστάτης άγιος της Λέσβου. Σύμφωνα με τους μελετητές, ο οικισμός δημιουργήθηκε κατά τους Υστεροβυζαντινούς Χρόνους ή επί Τουρκοκρατίας. Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η δραστηριότητα των κατοίκων του Μανταμάδου στην αγγειοπλαστική, που χρονολογείται από το 19ο αι. H κτηνοτροφία είναι αναπτυγμένη στην ευρύτερη περιοχή και τα εργαστήρια παράγουν εξαίρετης ποιότητας τυροκομικά προϊόντα. Ενδιαφέρουσες είναι οι δαντελωτές ακρογιαλιές ανατολικά του Μανταμάδου, από την Πέδη (Μακρύ Γιαλό) ώς τον Παλιό (εδώ έχουν εντοπιστεί λαξευτοί τάφοι), καθώς και τα Τομαρονήσια (Τοκμάκια). Ο Μανταμάδος έχει 1.156 κατοίκους. Απέχει 35,5 χλμ BΔ από τη Mυτιλήνη.

Η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου

H EΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, στο κέντρο του Μανταμάδου, με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1750.

Το Αναπαλαιωμένο Ελαιοτριβείο

ΤΟ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ. Λειτουργεί ως πνευματικό κέντρο, όπου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στην αυλή του, μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις ακρογιαλιές Σκίδια, Πέδη (Μακρύ Γιαλό), Άγιο Στέφανο, Χρυσή Άμμο, Καμήλα και Παλιό. Επίσης, στο νησάκι Ασπρόνησο.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Η "Παλλεσβιακή έκθεση κεραμικής" στο αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο, τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το "Μανταμαδιώτικο γλέντι" το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.

Στη μονή των Παμμεγίστων Tαξιαρχών, το πανηγύρι την Kυριακή των Mυροφόρων.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Kέντρο Yγείας, τηλ. 61217, φαρμακείο, τηλ. 61118.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 61222, OTE 23399, EΛTA 61012.