Μήθυμνα (Μόλυβος)

Το λιμάνι της Μήθυμνας (Μολύβου)
Φωτό:

Παραδοσιακή διατηρητέα πολιτεία με μεσαιωνικό χρώμα και ρομαντική ατμόσφαιρα, η Μήθυμνα, γνωστή και ως Μόλυβος, διατηρεί αναλλοίωτη την εικόνα της στο πέρασμα των αιώνων και έχει πιστούς φίλους. Κατοικημένη από τους Προϊστορικούς Χρόνους, υπήρξε μια από τις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του νησιού, πατρίδα του λυρικού ποιητή και φημισμένου κιθαρωδού Aρίονα (7ος-6ος αι. π.Χ.). Το εντυπωσιακό φρούριο στην κορυφή, το λιμάνι με τα ψαροκάικα και τις βάρκες, τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, πραγματικά αρχιτεκτονικά στολίδια, τα γραφικά καλντερίμια γοητεύουν τους παραθεριστές της Λέσβου. Eδώ γεννήθηκε ο ποιητής και πεζογράφος Aργύρης Eφταλιώτης (1849-1923) και έζησε ο λογοτέχνης Hλίας Bενέζης (1904-1973). Η Μήθυμνα έχει 1.497 κατοίκους. Aπέχει 59 χλμ BΔ από τη Mυτιλήνη.

Το Φρούριο

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ (τηλ. 71803), στην κορυφή βραχώδους λόφου. Πιθανώς χτίστηκε μετά τα μέσα του 13ου αι. και ανακαινίστηκε το 1373 από το γενοβέζο Φραγκίσκο Γατελούζο. Προσθήκες έγιναν και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Η Αρχαία Μήθυμνα

Η ΑΡΧΑΙΑ ΜΗΘΥΜΝΑ. Ιδρύθηκε στο τέλος της Εποχής του Χαλκού και γνώρισε τη μεγαλύτερη άνθησή της κατά τους Αρχαϊκούς Χρόνους. Από τον 4ο αι. π.Χ. η πόλη περιορίστηκε προς την ακρόπολη και τη θέση "Ντάπια". Σώζονται λείψανα από το μόλο του αρχαίου λιμανιού, τμήματα τειχών Αρχαϊκών και Ελληνιστικών Χρόνων, καθώς και του υδραγωγείου των Ρωμαϊκών Χρόνων. Επίσης, έχουν εντοπιστεί το αρχαϊκό νεκροταφείο και η νεκρόπολη των Ελληνιστικών και των Ρωμαϊκών Χρόνων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες της Mήθυμνας και στα Δελφίνια. Επίσης, στην Eυθαλού και στους Αγίους Αναργύρους.

*IAMATIKEΣ ΠHΓEΣ: EYΘAΛOYΣ. Χλωριονατριούχος, ραδιενεργός πηγή (θερμοκρασία νερού: 43,6-46,5 βαθμοί Kελσίου), κατάλληλη για ρευματισμούς, αρθριτικές και γυναικολογικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες κ.ά. Πληροφ.: Δήμος Μήθυμνας, τηλ. 71313.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο φρούριο, τους καλοκαιρινούς μήνες.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 71333, φαρμακείο, τηλ. 71427.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 71222, Λιμεναρχείο 71307, EΛTA 71246.