Μυτιλήνη

Λέσβος
Φωτό:

Πρωτεύουσα και κύριο λιμάνι της Λέσβου, η Μυτιλήνη είναι η έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου. Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα αξιόλογα οικοδομήματα των Μεσαιωνικών Χρόνων και της Οθωμανικής Περιόδου, οι επιβλητικές εκκλησίες, τα εντυπωσιακά αρχοντικά φανερώνουν τη μακρά ιστορική διαδρομή της πόλης και την αίγλη του παρελθόντος. Το ιστορικό κέντρο με τη γεμάτη κίνηση και ζωή αγορά, τα καφέ μπαρ, τα εστιατόρια, τα μεζεδοπωλεία και τα ουζερί δίνουν ξεχωριστό χρώμα στη Μυτιλήνη, που γοητεύει όσους τη γνωρίζουν. Την εικόνα της πόλης έρχονται να συμπληρώσουν τα σπουδαία μουσεία και οι ενδιαφέροντες εκθεσιακοί χώροι, η αξιοσημείωτη πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, η τουριστική και εμπορική κίνηση, καθώς και η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις τουρκικές ακτές. Η Μυτιλήνη έχει 27.247 κατοίκους.

Το Κάστρο (Φρούριο Μυτιλήνης)

TO KAΣTPO (ΦΡΟΥΡΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ), χτισμένο σε μικρό λόφο (τηλ. 27970). Υπήρξε ένα από τα ισχυρότερα κάστρα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αρχικός - βυζαντινός - πυρήνας πιστεύεται ότι χτίστηκε πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Οι πρώτες σημαντικές επεμβάσεις έγιναν το 1373 από το γενοβέζο άρχοντα Φραγκίσκο Γατελούζο. Ακολούθησαν και άλλες επεμβάσεις και προσθήκες - κυριότερη, η τουρκική, το 1677. Από μορφολογικής απόψεως το Κάστρο χωρίζεται στην Ακρόπολη (Επάνω Κάστρο), τον Κυρίως Περίβολο (Μεσαίο Κάστρο) και τον Κατώτερο Περίβολο (Κάτω Κάστρο). Στο εσωτερικό του έχουν αποκαλυφθεί κτίσματα της Αρχαϊκής και της Κλασικής Περιόδου, κατάλοιπα Μεσαιωνικών Χρόνων και κτίσματα της Οθωμανικής Περιόδου.

Το Αρχαίο Θέατρο

TO APXAIO ΘEATPO. Η πρώτη οικοδομική φάση του μνημείου χρονολογείται στην Πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο. Τα ερείπια που σώζονται προέρχονται από την τελευταία οικοδομική φάση, που χρονολογείται στους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους. Κατά την περίοδο αυτήν υπολογίζεται ότι το πεταλόσχημο κοίλο του είχε χωρητικότητα περίπου 10.000 θεατών. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, χρησίμευσε ως πρότυπο του θεάτρου που έχτισε ο Πομπήιος το 55 π.Χ. στη Ρώμη.

Αρχαιολογικό - Παλαιό Κτίριο

(Aργ. Eφταλιώτη 7 και 8ης Nοεμβρίου, τηλ. 28032), κοντά στο άγαλμα της Eλευθερίας. Το διατηρητέο κτίριο - ανήκε στην οικογένεια Αχιλλέα Βουρνάζου - αποτελεί αξιόλογο δείγμα αρχιτεκτονικής των τελευταίων χρόνων της Τουρκοκρατίας (αρχές 20ού αι.). Το Μουσείο περιλαμβάνει ευρήματα (χρονολογούμενα από τους Προϊστορικούς ώς τους Ύστερους Ρωμαϊκούς Χρόνους) από τις ανασκαφές που έχουν διενεργηθεί σε διάφορες περιοχές του νησιού (Μυτιλήνη, Θερμή, Άντισσα, Μήθυμνα κ.α.), καθώς και εκθέματα από παραδόσεις ιδιωτών και δωρεές συλλογών. Στο υποστατικό (βοηθητικό κτίριο) και τον αύλειο χώρο του αρχοντικού εκτίθενται, μεταξύ άλλων, αρχιτεκτονικά μέλη από το ιερό του Ναπαίου Απόλλωνα στην Kλοπεδή, γλυπτά, ψηφίσματα, αναθηματικές και τιμητικές επιγραφές, αναθηματικά βάθρα και βωμοί με ανάγλυφη διακόσμηση, επιτύμβιες στήλες και νομίσματα από διάφορες θέσεις του νησιού.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Τα ευρήματα (κεραμική, εργαλεία, κοσμήματα) από το σπήλαιο του Αγίου Βαρθολομαίου, Τελικής Νεολιθικής Περιόδου, τη ραμφόστομη πρόχου με διακόσμηση τεμνόμενων αυλακώσεων από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής (Εποχή του Χαλκού), τα ιδιόμορφα αιολικά κιονόκρανα (Ύστεροι Αρχαϊκοί Χρόνοι, μέσα 6ου αι. π.Χ.) από το ιερό του Ναπαίου Απόλλωνα στην Kλοπεδή, την πήλινη λεκανίδα από την Άντισσα, 6ου αι. π.Χ., το θρόνο του ρήτορα Ποτάμωνα, Ελληνιστικών Χρόνων, το ειδώλιο Έρωτα καθισμένου σε βράχο από το ιερό της Αφροδίτης στη Μυτιλήνη, Ελληνιστικών Χρόνων, τα ρωμαϊκά νομίσματα από ανασκαφές στη Μυτιλήνη, το χρυσό περιδέραιο με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, 2ου/3ου αι. μ.Χ.

Αρχαιολογικό - Νέο Κτίριο

(Mελίνας Mερκούρη και 8ης Nοεμβρίου, τηλ. 40223). Το κτίριο, δείγμα σύγχρονης μουσειακής αρχιτεκτονικής, βρίσκεται στην περιοχή Κιόσκι, όπου οι ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως ιερό της Αφροδίτης. Το Μουσείο περιλαμβάνει ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες από τις επαύλεις του λόφου της Αγίας Κυριακής, καθώς και ευρήματα (μαρμάρινα αναθηματικά και επιτύμβια ανάγλυφα, μαρμάρινα αγάλματα και αγαλμάτια, κεραμική, κοροπλαστική, νομίσματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης) Κλασικών, Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων από διάφορες θέσεις του νησιού. Στο Μουσείο φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Το μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο με παράσταση νεκρόδειπνου θεϊκού ζεύγους σε ναΐσκο, τέλους 4ου αι. π.Χ., το πορτρέτο κοριτσιού με περίτεχνη κόμμωση, 1ου αι. μ.Χ., το μαρμάρινο άγαλμα ιματιοφόρου, αξιωματούχου ή διανοουμένου, 2ου αι. μ.Χ., τα ψηφιδωτά δάπεδα της "οικίας του Τηλέφου", 1ου/2ου αι. μ.Χ., το ψηφιδωτό δάπεδο του αιθρίου της "οικίας του Ευρίπου", 2ου/3ου αι. μ.Χ., τα ψηφιδωτά δάπεδα της "οικίας του Μενάνδρου" (υστερορωμαϊκής έπαυλης, με σκηνές από τις κωμωδίες του Mενάνδρου), 3ου αι. μ.Χ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία Tσαμάκια και στις ακρογιαλιές Άγαλμα Eλευθερίας, Bίγλα και Kράτηγο. Επίσης, στις παραλίες Χαραμίδα και Άγιο Ερμογένη.

*IAMATIKEΣ ΠHΓEΣ: "ΘΕΡΜΑ" (κόλπος Γέρας). Χλωριονατριούχος πηγή (θερμοκρασία νερού: 39,5 βαθμοί Kελσίου), κατάλληλη για ρευματισμούς, αρθριτικές, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Πληροφ.: Δήμος Μυτιλήνης, τηλ. 27777.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το "Λεσβιακό Καλοκαίρι", πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Διοργανώνονται θεατρικές και μουσικοχορευτικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.ά. στο Θέατρο Κάστρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Εθνικό Στάδιο Μυτιλήνης και στα δημοτικά διαμερίσματα.

Στις 17 Φεβρουαρίου η γιορτή του Aγίου Θεοδώρου, πολιούχου.

*METAKINHΣEIΣ ΣTO EΣΩTEPIKO: Πληροφ.: KTEΛ Mυτιλήνης, τηλ. 28534 (αστικά), 28873 (υπεραστικά).

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Γενικό Nοσοκομείο, τηλ. 57700, φαρμακεία, τηλ. 21224, 27561, 29686, 20310, 29642.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 22021, Tουριστική Aστυνομία 22776, Tροχαία 22030, Λιμεναρχείο 40827, ΟΤΕ 24299, ΕΛΤΑ 28836. Σταθμοί ταξί - ραδιοταξί 25900, 23500.