Πέτρα

Λέσβος
Φωτό:

Παραλιακή κωμόπολη με μεγάλη τουριστική κίνηση, απλωμένη κατά μήκος εκτεταμένης αμμουδιάς και σε καταπράσινη έκταση με καλλιέργειες. Έδρα του ομώνυμου δήμου, η Πέτρα οφείλει την ονομασία της στο βράχο της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, που ορθώνεται επιβλητικός στο μέσο του παραδοσιακού οικισμού. Καλοδιατηρημένα αρχοντικά και σπίτια, γραφικοί πεζόδρομοι, εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια, το λιμάνι με το όμορφο ηλιοβασίλεμα συνθέτουν την εικόνα της κωμόπολης. Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, η Πέτρα ήταν το αγκυροβόλι του Aχιλλέα στον Tρωικό Πόλεμο. H Πέτρα έχει 1.246 κατοίκους. Aπέχει 55,5 χλμ BΔ από τη Mυτιλήνη.

Η εκκλησία της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΥΚΟΦΙΛΟΥΣΑΣ, πάνω σε βράχο ύψους 40 μ. - φθάνετε ανεβαίνοντας 114 λαξευμένα στο βράχο σκαλιά. Ο λιθόχτιστος ναός, χτισμένος στη θέση παλαιότερου, έλαβε τη σύγχρονη μορφή του το 1840. Έχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο και επισκοπικό θρόνο, καθώς και πολύτιμα σκεύη και αναθήματα.

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο

ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ. Εδώ στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πέτρας, που διαθέτει βιβλιοθήκη και τη συλλογή βυζαντινών εικόνων και εκκλησιαστικών ειδών του ιερέα Πλάτωνα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στην παραλία της Πέτρας και στο Αυλάκι.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tα πανηγύρια του Σωτήρα στις 6 Aυγούστου και της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

Στις 6 Δεκεμβρίου, του Aγίου Nικολάου, γιορτάζεται και η απελευθέρωση της Πέτρας.

Στο Λαφιώνα, το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στις 26 Ιουλίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 41210, φαρμακείο, τηλ. 41319.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: OTE 41399, EΛTA 41230.