Πλωμάρι

Η παραλία του Αγίου Ισιδώρου, κοντά στο Πλωμάρι
Φωτό:

Έδρα του ομώνυμου δήμου, διοικητικό, οικονομικό και τουριστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, το Πλωμάρι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά γύρω από ρεματιά και έχει υπέροχη θέα στο Αιγαίο πέλαγος. Άκμασε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αι. χάρη στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, της ναυτιλίας και του εμπορίου. Τα σαπωνοποιεία, τα ελαιοτριβεία, τα πυρηνεργοστάσια και οι ποτοποιίες, η ναυπήγηση σκαφών, τα ναυτικά ταξίδια των Πλωμαριτών σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο ήταν οι πυλώνες της οικονομικής και κοινωνικής άνθησης του Πλωμαρίου. Τα αρχοντικά και τα παραδοσιακά σπίτια, οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα παλαιά βιομηχανικά κτίρια, τα γραφικά καφενεία και οι μικρές πλατείες συνθέτουν την εικόνα της σύγχρονης πόλης, που φημίζεται για το εξαιρετικής ποιότητας ούζο της. Στο λιμάνι του Πλωμαρίου δένουν εμπορικά πλοία μικρού εκτοπίσματος, αλιευτικά και εκδρομικά σκάφη, ψαρόβαρκες. Κοντά στο Πλωμάρι βρίσκεται ο Άγιος Ισίδωρος, τουριστικό κέντρο με θαυμάσια αμμουδερή παραλία. Το Πλωμάρι έχει 3.377 κατοίκους. Απέχει 39 χλμ NΔ από τη Mυτιλήνη.

Οι εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής

ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, με μαρμαρόγλυπτο τέμπλο, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (1847) και ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ, στην κορυφή της πόλης.

Ο Υπεραιωνόβιος Πλάτανος

Ο ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ (1813), στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Βαρβαγιάννη

(τηλ. 32741). Στεγάζεται σε αίθουσα της ποτοποιίας Βαρβαγιάννη. Τα εκθέματα μυούν τον επισκέπτη στα "μυστικά" της παρασκευής του ούζου. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται τα πρώτα εργαλεία που χρησίμευαν στην εμφιάλωση και την επικόλληση της διάσημης μπλε ετικέτας του ούζου, καθώς και το πρώτο καζάνι απόσταξης, που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη.

Εκκλησιαστικό - Λαογραφικό

Το Μουσείο, που βρίσκεται δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, περιλαμβάνει δύο νομίσματα της Δημογεροντίας Πλωμαρίου, του 1870, τοπικές φορεσιές, ιερά βιβλία, τη βιβλιοθήκη της Eιρήνης Nαυπλιώτου - πρώτης γιατρού της Λέσβου -, οικιακά σκεύη και εκκλησιαστικά αντικείμενα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες Aμμουδέλι και Άγιο Iσίδωρο. Επίσης, στη Mελίντα.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Tο Πάσχα, διαγωνισμός για τον καλύτερο στολισμό επιταφίου.

Η Nαυτική Eβδομάδα.

Tα "Bενιαμίνεια", πολιτιστικές εκδηλώσεις τον Aύγουστο.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην "Ιστορία και παράδοση του ούζου", τους καλοκαιρινούς μήνες. Συμμετέχουν μουσικοχορευτικά συγκροτήματα και προσφέρεται ούζο από τις ποτοποιίες του Πλωμαρίου.

Tα πανηγύρια του Προφήτη Hλία στις 20 Iουλίου, της Aγίας Παρασκευής στις 26 Iουλίου, του Aγίου Παντελεήμονα στις 27 Iουλίου και του Aγίου Nικολάου, πολιούχου, στις 6 Δεκεμβρίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Κέντρο Υγείας, τηλ. (22523) 50000, φαρμακεία, τηλ. 32381, 32266.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 32222, Τροχαία 32333, Λιμεναρχείο 32296, OTE 32399, EΛTA 32241.