Σίγρι

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Φωτό:

Γραφικό παραλιακό χωριό στο δυτικό τμήμα του νησιού, το Σίγρι με τις θαυμάσιες δαντελωτές ακτές του είναι το δεύτερο - μετά τη Μυτιλήνη - λιμάνι της Λέσβου. Το Σίγρι έχει αποκτήσει διεθνή φήμη χάρη στο απολιθωμένο δάσος και το σπουδαίο μουσείο φυσικής ιστορίας που διαθέτει, σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί. Το Σίγρι έχει 402 κατοίκους. Aπέχει 89 χλμ ΒΔ από τη Mυτιλήνη.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, άλλοτε τζαμί (1870). Από το 1923 λειτουργεί ως ενοριακός ναός.

Το Χαμάμ

ΤΟ ΧΑΜΑΜ.

Φυσικής Ιστορίας

(τηλ. 54434). Στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, κτιρίου αρμονικά δεμένου με το φυσικό περιβάλλον, προβάλλονται, μεταξύ άλλων, η εξέλιξη της ζωής στη Γη - από τους πρώτους μονοκύτταρους οργανισμούς, που εμφανίστηκαν στον πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια, ώς την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου -, τα φυτικά απολιθώματα της δυτικής Λέσβου, τα υποθαλάσσια απολιθώματα (από το χώρο δυτικά του Σιγρίου, μεταξύ Σιγρίου και νήσου Νησιώπης και δυτικά της Νησιώπης), τα ζώα του απολιθωμένου δάσους (ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απολιθωμένη κάτω γνάθος προγονικής μορφής προβοσκιδωτού ζώου από την περιοχή του Γαββαθά Άντισσας, ηλικίας 20 εκατομμυρίων ετών), καθώς και τα γεωλογικά φαινόμενα και οι διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του απολιθωμένου δάσους και τη γεωλογική εξέλιξη της περιοχής του Αιγαίου τα τελευταία 25 εκατομμύρια χρόνια. Το Μουσείο διαθέτει, πέραν των μόνιμων εκθεσιακών χώρων, αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, βιβλιοθήκη, εργαστήρια έρευνας και συντήρησης απολιθωμάτων, υπαίθριο αμφιθέατρο, πωλητήριο και αναψυκτήριο. Αξιόλογα είναι τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, που προσελκύουν το ενδιαφέρον μαθητών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

*KOΛYMΠI: Στις παραλίες του χωριού, τη Φανερωμένη, την Πλάκα, τα Λίμενα, τη Λάφρη και τον όρμο Τσιχλιώντα. Επίσης, στο Μεγαλονήσι.

*TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Πολιτιστικές εκδηλώσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η "Γιορτή Αγροτουρισμού" στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Tα πανηγύρια της Aγίας Tριάδας και του Aγίου Iωάννη του Kλήδονα στις 24 Iουνίου.

Στο Μεγαλονήσι, το πανηγύρι του Aγίου Γεωργίου.

*ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Αγροτικό Ιατρείο, τηλ. 54404.

*XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Λιμεναρχείο 54433.