Ψαρά

Ο οικισμός των Ψαρών
Φωτό:

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 422

Σύμπλεγμα νησιών δυτικά της Χίου, από τα οποία κατοικείται μόνο το μεγαλύτερο, τα Ψαρά (πατρίδα του φημισμένου πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη), που έχουν έκταση 42 τ.χλμ και ακτογραμμή 36 χλμ. Tα κυριότερα από τα υπόλοιπα νησιά είναι το Άγιο Νικολάκι, τα Νησόπουλα, το Δασκαλειό, η βραχονησίδα Μαστρογιώργη, το Πρασονήσι, τα Aντίψαρα και το Κάτω Νησί. Tα Ψαρά, με το γαλήνιο και παρθένο τοπίο τους, το ξεχωριστό φυσικό ανάγλυφό τους, αποτελούν ιδανικό τόπο αναψυχής για περιπατητές και λάτρεις των θαλάσσιων εκδρομών. Ψηλότερη κορυφή των Ψαρών είναι ο Προφήτης Ηλίας (531 μ.).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γνωστό από την αρχαιότητα με την ονομασία Ψύρα, το νησί απαντά πρώτη φορά στον Όμηρο ως Ψυρία νήσος. Οι ανασκαφικές έρευνες στη θέση "Αρχοντίκι" έχουν αποκαλύψει μυκηναϊκό οικισμό (με κτίρια στον τύπο του μεγάρου) και νεκρόπολη (πολυάριθμοι τάφοι, κατά κύριο λόγο χτιστοί κιβωτιόσχημοι, με αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, σφραγιδόλιθους, χάλκινα όπλα και εργαλεία, ομοιώματα πλοίων κ.ά.), καθώς και τάφους της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου. Επί Τουρκοκρατίας το νησί αποικίστηκε από Θεσσαλούς, Eυβοείς, Χιώτες και κατοίκους άλλων περιοχών, που συγκεντρώθηκαν στο Παλαιόκαστρο, για να προστατευτούν από τις πειρατικές επιδρομές. Οι κάτοικοι των Ψαρών ανέπτυξαν αξιοσημείωτη ναυτική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα στις παραμονές της έναρξης της Επανάστασης του 1821 το νησί να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες ναυτικές δυνάμεις του υπόδουλου ελληνικού έθνους. Συνεργαζόμενος με τους στόλους της Ύδρας και των Σπετσών, ο ψαριανός στόλος πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην προσπάθεια της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού, αναδεικνύοντας ξακουστούς ναυμάχους και πυρπολητές (Κανάρης, Παπανικολής, Αποστόλης, Βρατσάνοι κ.ά.). Βαρύτατο ήταν το τίμημα που κατέβαλε το νησί για τη συμβολή του στον επαναστατικό αγώνα: τον Ιούνιο του 1824 οι τουρκικές δυνάμεις κατέσφαξαν τους κατοίκους των Ψαρών και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά το νησί. Όσοι κάτοικοι διασώθηκαν αναζήτησαν καταφύγιο σε άλλες περιοχές (Αίγινα, Σπέτσες, Mονεμβασιά, Eρέτρια κ.α.). Ο ελληνικός στόλος απελευθέρωσε τα Ψαρά τον Οκτώβριο του 1912.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

TI NA ΨΩNIΣETE: Από το περίπτερο του πολιτιστικού συλλόγου, πήλινα διακοσμητικά, παραδοσιακά γλυκά (αμύγδαλο και πικραμύγδαλο). Επίσης, θυμαρίσιο μέλι και τυροκομικά προϊόντα.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ψάρια και θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, κατσίκι μαγειρευτό και της ώρας.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στο λιμάνι των Ψαρών.

Ψαρά - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ