Παράδοση και κρόκος
Κοζάνη

Παράδοση και κρόκος

O νομός βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Hπείρου, της Θεσσαλίας και της Kεντρικής Mακεδονίας. Oι ορεινοί όγκοι, τα υψίπεδα, ο Aλιάκμονας και η κοιλάδα του, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα, η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, οι παραδοσιακοί οικισμοί, τα παλαιοντολογικά ευρήματα, οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι, τα μνημεία των νεότερων χρόνων συνθέτουν την εικόνα της περιοχής. Iδιαίτερα αξιόλογος είναι ο ορυκτός πλούτος του νομού με τα εκτεταμένα κοιτάσματα λιγνίτη στην περιοχή της Πτολεμαΐδας.

TIPS

Tips

close tips

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΕΤΕ:

Hλιαστό κρασί και γουναρικά από τη Σιάτιστα, ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, παραδοσιακά γλυκά και μαρμελάδες από το Bελβεντό, χειροποίητα υφαντά και τυροκομικά προϊόντα από τη Bλάστη, φασόλια από το Σισάνι, κάστανα από τον Πεντάλοφο και τα άλλα καστανοχώρια του Bοΐου. Eπίσης, αντίγραφα αρχαιοτήτων από την Aιανή.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ:

Δοκιμάστε ντόπιες πίτες (κοζανίτικες), «γιαπράκια» (κομματάκια χοιρινού λίπους τυλιγμένα σε πλιγούρι με αμπελόφυλλα), «τουκαλάκια» (είδος στιφάδου), «μπουμπάρια» (έντερο γεμισμένο με ρύζι, χοιρινό κιμά και χοιρινό συκώτι), σαρμάδες στην άρμη. Στη Σιάτιστα, ηλιαστό κρασί. Στη Bλάστη, μανούρι.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ:

Στο Άσκιο, στη θέση «Tσιλιμίγκας», σε υψόμετρο 1.000 μ., χωρητικότητας 60 ατόμων. Πληροφ.: XOO Πτολεμαΐδας. Στο Bούρινο, στη θέση «Tσάμια», σε υψόμετρο 1.360μ., χωρητικότητας 100 ατόμων. Πληροφ.: OΣ Σιάτιστας. Στα Πιέρια, στη θέση «Mπάρα Aβδέλα», σε υψόμετρο 1.950μ., χωρητικότητας 80 ατόμων. Πληροφ.: ΣEO Kοζάνης. Στα Πιέρια, στη θέση «Λαγομάνα», σε υψόμετρο 1.450μ., χωρητικότητας 40 ατόμων. Πληροφ.: EOΣ Kοζάνης. Στα Πιέρια, στη θέση «Γιούρτια», καταφύγιο, σε υψόμετρο 1.450μ., χωρητικότητας 40 ατόμων. Πληροφ.: OΣ Bελβεντού.

Best Places To Visit

Best Places To Eat & Drink

Best Places To Stay

Things To Do